Erdoğan’ın arkadaşı, Dubaili Emaar’la inşaata giriyor

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan’ın arkadaşı, Dubaili Emaar’la inşaata giriyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2005 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ‘yakın arkadaşı’ olarak tanınan Atasay Kuyumculuk’un sahibi Cihan Kamer, yeni iş alanlarından biri olarak belirlediği inşaat sektörüne Dubaili Emaar Properties ile girecek. Telsim ihalesini kaybetmesine karşın Türkiye’yi yatırım planınından çıkarmayan Emaar, Kamer ile birlikte uzmanlık alanı olan inşaatta iddialı projelere hazırlanıyor.

ATASAY Kuyumculuk’un Yönetim Kurulu Başkanı olmasından daha çok son yıllarda adı Başbakan’ın yakın arkadaşı olarak anılan Cihan Kamer, inşaat sektörüne Dubaili Emaar Properties ile iddialı bir giriş yapmaya hazırlanıyor. Kamer ile Dubaililer arasında yıllardır süren, ancak son bir yıldır sıklaşan görüşmelerde önemli bir aşamaya geldiği öğrenilirken, önümüzdeki günlerde ortaklık için imza atılması bekleniyor.

KAMER’İN YENİ İŞ ALANI: Gündeme son olarak doğalgaz kontrat ihalesinde ön onay alan Enerco Enerji’nin ortağı olarak gelen, ancak bu iddaları yalanlayan Cihan Kamer, kuyumculuk dışındaki yeni iş alanlarını elektrik ve inşaat olarak açıklamıştı. ‘Bir ticaret adamı olarak gönlüme ve cebime danışırım, doğru bulduğum her işe, eşit şartlarda girerim’ diyen Kamer, inşaat sektöründe oldukça iddialı bir giriş yapacağını belirtti. Uzun yıllardır bu sektöre girmek istediğini belirten Kamer, bunun için de büyük bir gayrimenkul şirketine teklif götürdüğünü ve anlaşmak üzere olduklarını açıkladı.

İLK ARAZİSİNİ ALDI: İnşaat sektöründeki ilk yatırımını Böyükçekmece Gölü’nün kıyısındaki 700 bin dönümlük bir arsa alarak yapan Kamer, ortağının adını vermeden ‘Türkiye’de ve komşu ülkelerde birlikte iş yapacağız, mortgage işiyle ilgileneceğiz’ dedi. Kamer, konut, iş merkezi gibi projelerin yanı sıra ‘Türkiye’nin ikonu’ olacak işlere de birlikte imza atacaklarını kaydetti. Çalışma prensipleri arasında banka kredisi kullanmamak yer alan Kamer, 66 milyon dolar olduğu söylenen bu arsa için kredi kullandığını da belirtti.

PRENS’İN ŞİRKETİ: Emaar Properties ise, Türkiye’de Telsim ihalesine katılan Uluslarararası Yatırım ve Telekomünikasyon A.Ş. ile tanınıyor. Emaar bunun ötesinde, bir süre önce İstanbul Belediyesi ile ortak Levent’te Dubai Towers’ı yapmaya hazırlanan Dubai Properties gibi, Veliaht Prens Şeyh Muhammed Bin Raşit el Maktum’e ait dev bir gayrimenkul şirketi. Telsim ihalesinde kapalı zarfta sunduğu 3 milyar 168 milyon dolarlık fiyatını hiç artırmayarak elenen Emaar, Türkiye’de yatırım yapma planlarından ise vazgeçmiş değil. Özellikle son bir yıldır Türkiye ile yakından ilgilenen Emaar, önümüzdeki günlerde Türkiye’de kapsamlı bir tanıtım atağı yapmaya da hazırlanıyor. Grup bankası Dubai Bank’ın CEO’su Ziyad Mekkevi’nin bu yıl Türkiye’ye yaptığı ziyarette de ‘Arkamızda 40 milyar dolarlık bir sermaye gücü var. Türkiye’de de emlak sektörüne girmek istiyoruz’ sözleriyle aktardığı Emaar’ın büyüme staratejisi internetteki sitesinde ise şöyle yer alıyor: ‘Ortaklarla işbirliği peşine düşmek gibi yeni bir büyüme startejisine ağırlık veriyoruz. Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün, Libya, Fas, Lübnan, Türkiye, Hindistan ve diğer uluslararası pazarlardaki fırsatları hedef alıyoruz.’

Dünyanın en büyük gayrimenkul şirketinin değeri 40 milyar dolar

CİHAN Kamer’in önümüzdeki günlerde Dubai’ye giderek imza atmaya hazırlandığı ortağı Emaar Properties, dünyanın en büyük gayrimenkul şirketi olarak biliniyor. Dubai merkezli ve borsaya kote bir şirket olan Emaar’ın piyasa değeri 40 milyar doları aşıyor. Emaar’ın net kárı 2005’in ilk dokuz ayında, yüzde 255 artışla 1 milyar dolar düzeyinde. 1997’deki kuruluşundan bu yana hızla büyüyen Emaar’ın, şimdiye kadar 12 binden fazla yüksek değerli mesken ürettiği belirtiliyor. Dubai’deki 3.5 kilometrelik Sahil Projesi ile tanınan grubun halen Dubai Marina, Arabian Ranches, Emirates Hills, The Meadows, The Springs, The Greens, The Lakes ve The Greens gibi projeleri devam ediyor. Ayrıca Altın ve Elmas Parkı’nın da sahibi ve işletmecisi olan Emaar’ın şimdiye kadarki en iddialı projesi olan Burj Dubai Projesi ise 2008’de tamamlanarak dünyanın en yüksek binası olacak. Emaar bir süre önce de Giorgio Armani S.p.A. ile Burj Dubai projesine bir Armani oteli eklemek üzere anlaştı. Emaar’ın ayrıca, perakende ve ticari bankacık sektöründe faaliyet gösten Dubai Bank ve mülk ve tesis idare hizmeti veren İngiltere merkezli Carillion ile ortak girişim olarak Emrill adında iki yan kuruluşu bulunuyor. Emaar ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri’nin önde gelen finans şirketlerinden olan Amlak Finance’nin çoğunluk hissedarı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!