‘Sahtecilik’ suçundan zamanaşımı

Güncelleme Tarihi:

‘Sahtecilik’ suçundan zamanaşımı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2005 00:00

Eski MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş’in ölümünden sonra iki kızı hakkında sahtecilik suçlamasıyla açılan dava, zamanaşımına uğradı. Türkeş’in İngiltere’deki banka hesabından 575 bin mark, 845 bin dolar ve 367 bin sterlin çekilmesiyle ilgili olarak, ilk eşinden kızları Umay Günay ile Ayzıt Türkeş ‘özel evrakta sahtecilik’ ve ‘banka aracılığıyla dolandırıcılık’ suçlarından yargılanıyordu.

Dava, zamanaşımı nedeniyle ortadan kaldırıldı. Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın dünkü duruşmasına Ayzıt Türkeş ve Umay Günay’ın avukatı Umur Tamur ile müdahil Ayyüce Türkeş’in avukatı Salim Özdemir katıldı. Mahkeme Başkanı, davanın zamanaşımı nedeniyle ortadan kaldırılmasına karar verildiğini açıkladı. Eski TCK’nın
/images/100/0x0/55eaf165f018fbb8f8a0af1a
102. maddesi, sanıkların üzerine atılı suçun niteliği itibariyle zamanaşımını 5 yıl olarak belirliyor. Ancak, iddianameyle ’zamanaşımı süresi’ kesildiğinden bu süre eski TCK’nın 104. maddesine göre yarı oranında artırılıyor ve 7.5 yıl olarak öngörülüyor. Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi, ilk yargılamada Umay Günay ve Ayzıt Türkeş’in beraatlerine karar vermişti. Yargıtay 11. Ceza Dairesi ise Ayzıt Türkeş yönünden suçun sabit olduğu, Umay Günay yönünden ise suç unsuru oluştuğu, ancak paranın nasıl çekildiğinin araştırılması gerektiği gerekçesiyle kararı bozmuştu. Ayzıt Türkeş hakkında, ‘özel evrakta sahtecilik’ ve ‘dolandırıcılık’ suçlarından 4 yıl 6 aydan 12 yıla kadar, Umay Günay hakkında ise 1 yıl 6 aydan 4 yıl 6 aya kadar ağır hapis cezası isteniyordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!