İngiltere'de petrol deposunda patlama: 36 yaralı

Güncelleme Tarihi:

İngilterede petrol deposunda patlama: 36 yaralı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2005 12:53

İngiltere'nin başkenti Londra'nın kuzeyindeki Hemel Hempstead kenti yakınlarındaki Buncefield petrol deposunda patlama oldu. Patlama üzerine bölgedeki pek çok ev, otel ve işyerin boşaltıldı.

Haberin Devamı

SKY TV'nin canlı yayınına bağlanan görgü tanıkları, sabah 06.00 sıralarında büyük bir gürültü duyduklarını anlattı. TV kanalı, patlamanın Londra'nın güneyindeki Kent bölgesinden bile duyulabildiğini belirtti.

Bölgedeki Ramada otelinin müşterileri, odalarının camlarının kırıldığını ve otel personeli tarafından hemen dışarı çıkartıldıklarını bildirdi.

Petrol deposunda meydana gelen patlama üzerine, Herdfordshire bölgesi ambulans, polis ve itfaiye ekiplerinin olay yerine gittiği bildirildi.

"PATLAYAMA YKAZA YOL AÇTI "

Bölgenin tümüyle kordon altına alındığı ve yeni patlamalar olabileceği endişesiyle kimsenin olay yerine yaklaştırılmadığı belirtiliyor.

İngiltere'nin Hemel Hempstead bölgesindeki Buncefield petrol deposunda meydana gelen patlamaların ardından kamuoyuna bilgi veren polis sözcüsü, bütün göstergelerin patlamalara bir kazanın yol açtığı yolunda olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

4'Ü AĞIR 36 YARALI

Herdfordshire polis teşkilatı sözcüsü Frank Whitely, bu sabah erken saatlerde meydana gelen patlamaların ardından, acil yardım servislerinin hemen bölgeye intikal ettiğini ve şu ana kadar yapılan çalışmalar sonucunda 4'ü ağır 36 yaralıya ulaşıldığını bildirdi.

Yetkililer, 8 kişinin öldüğüne dair haberleri doğrulamamıştı. 
  
Şu ana kadar can kaybı tespit edilmediğini belirten Whitely, yakınlarına ulaşamayanlar için bir danışma hattı kurulduğunu açıkladı.

Olayın bir kaza olarak görüldüğünü, ancak soruşturma tamamlanana kadar her türlü ihtimali göz önünde tutacaklarını belirten Whitely, yeni bazı patlamaların da olabileceği uyarısında bulundu. Whitely, halka camlarını kapalı tutup, evlerinde kalmaları, yangın sonucu ortaya çıkan dumanın zararlı etkilerinden kendilerini korumaları uyarısında da bulundu.

Bu arada, bir süre daha karayollarının kapalı kalacağını ve bölgeye girişlerin yasak olacağını belirten Whitely, halkın her konuda kendilerine başvurup yardım alabileceğini bildirdi.

Buncefield petrol deposunun işletme ortaklarından Total şirketi adına yapılan açıklamada da şirket çalışanlarının tümüne ulaşılabildiği, şu ana kadar kendilerine kayıp personel rapor edilmediği bildirildi.
  
Ancak depodan İngiltere'nin güneyine petrol taşıyan tankerlerin şoförleri ve tesisteki diğer çalışanların durumları hakkında kesin bilgi bulunmadığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

PATLAMALAR KONUSUNDA FARKLI SAYILAR

Görgü tanıkları patlamalar konusunda farklı sayılar veriyor. Bazı görgü tanıkları, üç patlamanın olduğunu belirtirken, bazıları ise 4 veya daha çok patlama duyduklarını söylüyor.

Bu arada, bölgedeki en büyük karayolu M1'in de kapatıldığı duyuruldu.

Öte yandan, Buncefield petrol deposunun, Londra'daki iki büyük havaalanı Heathrow ve Luton'un yakıt ihtiyacını karşıladığı açıklandı.
  
Buncefield'in bu anlamda büyük önem taşıdığına dikkat çeken uzmanlar, depoda bugüne kadar hiçbir güvenlik kaygısı ya da kazanın yaşanmadığını bildirdi.

POLİS: DEPOYA BİR UÇAĞIN ÇARPTIĞI DOĞRU DEĞİL

Petrol deposunda meydana gelen patlamaya, bir uçağın depoya çarpmasının yol açtığına dair iddialar, Herdfordshire polis yetkilileri tarafından yalanlandı.
  
“Bu aşamada bu görüşü destekleyecek bir delile sahip olmadıklarını” belirten yetkililer, SKY TV'ye yaptıkları açıklamada, olayın bir kazadan ibaret göründüğünü tekrarladı.
  
Bu arada, Tony More adlı uzman, Buncefield petrol deposundaki gibi boyutlardaki bir patlama ve yangının kontrol altına alınmasının günler sürebileceğini söyledi.
  
More, Marmara depremi sırasında İzmit'teki rafineride meydana gelen patlamaların 5 günde kontrol altına alındığını hatırlatırken, bu patlamada da durumun çok farklı olmayacağını ifade etti.  

Haberin Devamı

 SKY TV: PATLAMALAR 40 MİLLİK ALANDA DUYULDU

İngiltere'de yayın yapan SKY televizyonu, Buncefield petrol deposunda meydana gelen patlamaların 40 millik bir alanda duyulduğunu bildirdi.
  
Total ve Texaco şirketlerinin ortaklığıyla işletildiği belirtilen, İngiltere'nin en büyük petrol depolarından Buncefield'in, Heathrow ve Gatwick havaalanlarına boru hattıyla bağlı olduğu ve bu alanlara bu hatlar aracılığıyla yakıt sağladığı kaydedildi.
  
Uzmanlar, depodaki yangının söndürülmesi için fazla bir şey yapılamayacağını, yapılacak tek şeyin, deponun petrol dağıtımında kullanılan boru hatlarının yangından etkilenmeyecek şekilde korunması olduğunu belirtiyor.
  
ÇEVRE KİRLİLİĞİ MEYDANA GELDİ

Haberin Devamı

Çevredeki, HSBC ve benzeri bazı kurumlara ait binalarda, bugün  tatil olması nedeniyle kimsenin bulunmamasını da büyük bir şans olarak değerlendiren yetkililer, sadece Buncefield petrol deposu çalışanlarından can kaybı olabileceğini ifade ediyor.
  
Bu arada, çıkan büyük yangının neden olduğu dumanların çevrede büyük bir kirlilik yarattığı, ancak rüzgarın olmamasının dumanların daha geniş çevreye yayılmasını engellediği belirtiliyor.  

AKARAYAKIT ALIMINA HÜCUM 

Bu arada, Buncefield petrol deposunun İngiltere'nin güneyine petrol sağlayan en önemli tesislerden biri olduğuna dair yayınların ardından, bölgede bu saatlerde açık olan istasyonlarda, akaryakıt almaya çalışanların araçlarının biriktiği bildiriliyor.
  
Uzmanlar, depoda çıkan yangının, güney İngiltere'deki akaryakıt dağıtımı açısından önemli olduğunu, ancak akaryakıt yokluğuna yol açmayacağını belirterek, halkı panik alımlarından uzak durmaları yönünde uyarıyor.
  
SKY TV'nin canlı yayınına katılan bazı uzmanlar ise bütün uyarılara rağmen panik alımlarının kaçınılmaz olacağını, bunun sonucunda akaryakıt fiyatları ve rezervlerinin de durumdan etkilenebileceğini belirtiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!