Kışı kış, yazı yaz gibi yaşamalı KANARYA

Bülbül kadar ünlü sesleri ve insanın gözünü okşayan sarı tüyleri ile seveni için bir tutku kanaryalar. Bir kez kanarya almakla başlayan kanarya sevgisi kolay kolay bitmiyor.

Kanarya beslemekten, üretime uzanan bir yola giren meraklılar, yarışmalara ve bu yarışmaları ciddiyetle düzenleyen bir federasyona da sahip. Kanarya ve Kafes Kuşları Federasyonu’nun başkanı ise mesleği tavukçuluk olan bir kanarya tutkunu: Zuhal Daşdan. Kanarya sevgisini küçük yaşta anne ve dayısından alan ve Norwich kanaryası hayranı olan Daşdan’ın bu ırkla 1998 ve 99 yıllarında kazandığı Dünya 1’inciliği ve 2’inciliği var. 80 kadar kanaryası olan Daşdan, kanaryalarla ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.

ilk adım, renk ve ötüş kanaryaları

Onlarca tür kanaryanın üç ana çeşidi var. Daha önce hiç kanarya beslememiş bir meraklı için Renk ve Ötüş (Ötüm) kanaryaları öneriliyor. Üçüncü çeşit olan Tip (Şekil) kanaryalarını ise daha deneyimli eller mutlu edebilir, çünkü bunların bakımı daha zor.

Ülkemizde de en popüler olan ırklar; Yorkshire, Crested, Norwich, Border, Parizyen ve Gloster ise Tip (Şekil) kanaryaları grubundan. Kanarya beslemeye yeni başlayanlar çevrelerindeki bir kanarya derneğinden yardım isteyebilir. Bu kanarya meraklısının doğru seçimi yapmasını da kolaylaştırır.

Sağlıklı bir kanarya kafesinde tünekten tüneğe atlar, canlı ve hareketli olur. Yemlenmesi ve su içmesi düzenlidir. Kanarya seçerken hareketsiz, tüyleri kabarmış, tünekte düşünceli duran, kuyruğunu aşağı ve yukarı hareket ettirenlerden uzak durmak gerekir.

Hava cereyanından rahatsız olur

Hava cereyanından rahatsız olan kanarya yaşam alanında doğal şartlar arıyor. Yazı yaz, kışı kış gibi yaşamak isteyen kanaryalar, aşırı kalorifer ya da soba ısısından rahatsız olur. Kışın soğuk ve güneş batımından sonra ışık olmayan bir oda kanarya için uygun bir yaşam alanı. Gece yarısına kadar ışıkla oturulan bir ev, gün ışığını yeteri kadar alması gereken kanaryanın düzenini bozar. Düzeni bozulan kanaryada hafif tüy dökümleri başlar, ötüşü azalır veya kesilir. Bunun dışında kanaryalar da tüm hayvanlar gibi temiz bir yaşam alanı, temiz yem ve su ister. Pis bir ortamda çok kolay hasta olabilirler. Kanaryalar için en büyük tehdit olan ishal de pis su, pis suluk ve pis kafes gibi şartların bir sonucu. İshal olan kanaryanın tedavisi de oldukça zor.

Muhabbet kuşu gibi oda içinde uçmaz

Bazı istisnalar olsa da genel olarak kanaryanın yapısı evin içinde dolaşıp, insan tarafından ellenip okşanmaya çok müsait değil. Kanaryalarla ilgili düşülen en büyük yanlış, hepsinin altın sarısı renkte olduğu. Özellikle Renk kanaryaları bakırdan desenliye, beyazdan turuncuya kadar birçok farklı renkte oluyor. Doğal hayatta yedi yıla kadar yaşayan kanaryalar, kafeslerde ideal bir bakımla 10 hatta 14 yıla kadar yaşayabiliyor.

Bilekliklerine bakarak alın

Bilekliklerin kanarya seçiminde büyük önemi var. Kimlik anlamına gelen bu bilekliklere kanaryanın doğduğu yıl, üreticisi, yöresi ve şahsi numarası kayıtlı. Kaçak olarak yurt dışından getirilen kuşlarda türlü sağlık sorunları çıkabildiğinden bu bilekliklere bakıp yerli üretim tercih etmek, birçok sorunu başından önleyebiliyor.

10 YTL’ye de 100 YTL’ye kanarya almak mümkün. Nadir de olsa kanaryaların değeri 300 YTL’den 1000 YTL’ye kadar da çıkabiliyor. Bir kanaryanın fiyatı ırkına, taşıdığı fiziksel özelliklere ve tabii yarışmalarda aldığı derecelere göre de değişiyor. Dereceli kanaryaların yavrularının fiyatı da artıyor. Avrupa bileklikli olan kanaryaların fiyatları da yerli üretimlere göre yüksek oluyor. Bunun aslında yol masrafı gibi sebepler dışında özel bir sebebi yok.

Türkiye’de yılda 10 kanarya yarışması düzenleniyor

Kanarya yarışmaları önümüzdeki günlerde de farklı şehirlerde devam edecek. 11 Aralık’da Antalya’da, 18 Aralık’da Edremit’te, 25 Aralık’ta Manisa’da yarışmalar var. 2006 yılının ilk yarışması ise 21 ve 22 Ocak’taki Kocaeli Türkiye Yarışı.

Türkiye’de her yıl ortalama 10 kanarya yarışması düzenleniyor. En önemlileri Marmara, Ege, İç Anadolu, Karadeniz ve Akdeniz’de yapılan yarışmaları Kanarya ve Kafes Kuşları Federasyonu (TKKKF) organize ediyor. Hemen hemen tüm ırkların katıldığı yarışmalarda kanaryaların kendi dallarında Dünya Ornitoloji Konfederasyonu standartlarına uygun olmasına dikkat ediliyor. Kanaryalar kendi dallarında ötüm, tüy, dış görünüş olarak yarışırken kafes temizliği ve bakımı da önem taşıyor. Pis ya da yetersiz bulunan kafesler diskalifiye edilebiliyor.

Yarışmaya katılacak olan kanaryaların bilekliklerinden, tüneklerine kadar belirlenmiş kurallara uygun olmaları gerekiyor. TKKKF’nin haberdar olduğu binlerce kanarya meraklısı var. Yarışmalara katılmak isteyen birinin işe bir çift renk kanaryası ile başlaması ve tecrübe kazanması doğru adım. Tecrübe kazanan meraklı yarışmaları ziyaret edip hangi türün ilgisini çektiğine karar verip, o türle yoluna devam ediyor.Sırma GÜLBAHAR

Köpekler neden öksürür

SORU:

11 yaşında ismi Uzay olan Dalmaçyalı bir köpeğimiz var. Uzay son zamanlarda su içtikten sonra veya heyecanlandığı, koştuğu zamanlarda öksürmeye başlıyor ve bu öksürük bir dakika kadar sürüyor. Öksürürken kuş sesi gibi ses çıkartıyor. Bunun sizce sebebi ne olabilir. Tavsiye edeceğiniz bir tedavi yöntemi veya ilaç var mı? Mustafa Karafakılı

CEVAP
:

Özellikle köpeğinizin yaşının ilerlemiş olması ve öksürüğün görüldüğü zamanlarla ilgili tespitlerinizden yola çıkıldığında köpeğinizde öksürüğe yol açabilecek durum ve hastalıklar içinde ilk akla gelenler:

7 Solunum ve dolaşım sistemi ile ilgili enfeksiyonlar (mantar, bakteri, virüs ve parazit enfeksiyonları)

7 Solunum sisteminde daralmaya, solunum kanallarında baskıya ve akciğer kapasitesinde azalmaya yol açan tümör, kanser ve diğer doku bozuklukları

7 Kalp büyümesi veya kalp yetmezliği gibi dolaşım sistemi hastalıkları. Bunların yanı sıra diğer organlarla ilgili olarak ortaya çıkan ve göğüs kafesine baskı yapan başka sağlık sorunlarından da şüphelenilebilir.

7 Ayrıca öksürüğe sebep olan hastalıklar içinde alerjiler, ortamdaki sigara dumanı gibi çevresel faktörler de sayılabilir.

Köpeğinizin tedavisi için önce veteriner hekiminize köpeğinizi muayene ettirmeniz gerekir. Genel muayenenin yanı sıra akciğer ve kalp seslerini dinlenerek solunum ve dolaşım sistemi ile ilgili sorunlar hakkında fikir edinebilir. Röntgen muayenesi ile göğüs kafesindeki bozuklukları ve EKG gibi tetkiklerle de kalple ilgili sorunları görebilir. Bu bulgulara göre şüphe duyulan hastalıkların ayrıca tanısı ve kesin teşhis için kan analizleri, mikrobiyolojik ve patolojik örnek ve doku incelemeleri gibi laboratuar tetkiklerine de ihtiyaç duyabilir. Öksürüğe sebep olan asıl hastalığın tespit edilmesinin ardından uygulanacak tedaviler ve uygulamalarla köpeğinizdeki problem kontrol altına alınabilir.

Pako pano

Siyah renkli dişi Kaniş köpeğimi vermek zorunda olduğum için ona iyi bakacağından emin olduğum bir yuva arıyorum. 0212 335 14 80.

Dört buçuk aylık uzun tüylü sarman kediyi Ankara’da sahiplendirmek istiyoruz. Gözlerindeki hafif görme bozukluğu yüzünden sokakta yaşama şansı yok. 0312 426 74 88.

 Ankara’da bulduğumuz 2 yaşlarındaki Boxer cinsi dişi kopeği sahiplendirmek istiyoruz. ebruturhaner@yahoo.com

 Barınakta yaşamak zorunda kalan birçok yavru ve yetişkin cins köpek onlara sıcak bir yuva verecek ailelerin özlemindeler. 0555 216 09 45’i veya 0532 570 43 54.

Kadıköy Moda’daki evimize giren hırsızlar evde değerli bir şey bulamayınca 2,5 yaşındaki Golden Retriever oğlumuz Leo’yu çaldılar. Oğlumuzun kulağının iç tarafında sicil numarası olan 1233 numara damgası var. Ayrıca boynunda eğitim tasması ve açık kahverengi tasması vardı. Tüyleri bir golden için biraz kısa, yazın tıraş ettirmiştik. Deniz düşkünü, her fırsatta girmeye çalışır. Emrah Ünsalan, 0532 610 83 43, 0216 345 48 76, 0212 213 38 00.

7 Sokakta bulduğum güzeller güzeli ama kör 3 aylık erkek kediyi sevecek ve ona bir ömür boyu dost olacak birine vermek istiyorum. cilem.ormanci@gmail.com

Sekiz aylık sarman oğlumuzu iki ay önce Göztepe parkında bulduğumuzda araba çarpmıştı. Tedavisi yapıldı, tamamen iyileşti, kilo aldı, upuzun tüyleriyle çok yakışıklı. Sokakta yaşayamayacağı için sahiplendirmek istiyoruz. 0533 666 33 20.

7 Biliyorum, bu bir kedi veya köpek değil ama onun da sevgiyle bakılacağı bir yere ihtiyacı var. Bu hafta başında Küçükbakkalköy’de terk edilen ve su kanalına düşen at, şu an atlar için uygun olmayan Ataşehir Barınağı’nda çok zor koşullarda yaşıyor. Çiftliği olan biri onu sahiplenmek ister mi? 0505 224 52 61.
Yazarın Tüm Yazıları