Diyarbakır’daki Kürtçe park isimleri mahkemede

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakır’daki Kürtçe park isimleri mahkemede
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2005 00:00

Diyarbakır’ın Kayapınar beldesinde Belediyece yaptırılan 10 parktan 8’ine Belediye Meclisi tarafından verilen Türkçe ve Kürtçe isimler, ‘Ayrımcılığa yol açtığı’ gerekçesiyle ikinci kez reddedildi.

Valiliğin isimleri ilk reddedişi üzerine toplanan Belediye Meclisi, aynı isimlerin parklara verilmesi için tekrar karar alarak Valiliğe gönderdi. Valilik, ilk kararında belirttiği gerekçeyi göstererek, ‘33 Kurşun, Zembilfıroş, Mem-u Zin, Ciwan, Yek Gulan, Jiyana Azadi, Aşiti ve Zeynel Durmuş’ isimlerinin ikinci kez reddedilmesine karar verip, durumu yazıyla belediyeye bildirdi.

Kayapınar Belediyesi ile Valilik arasında sorun yaratan park isimleriyle ilgili basın toplantısı düzenleyen Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, AB sürecinde uyum yasalarında bir çok değişim ve dönüşüm olmasına rağmen Kürtçe isimlerin reddedilmesini doğru bulmadıklarını savundu. Yürütmenin durdurulması için İdare Mahkemesi’ne başvurduklarını da belirten Karatekin isimlerin reddedilmesine tepki göstererek, ‘İngilizce ayrımcılığa yol açmıyor da, Kürtçe mi ayrımcılığa yol açıyor? Hukuki bütün yolları deneyeceğiz’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!