Türkiye’ye borçluyuz

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’ye borçluyuz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2005 00:00

Avrupa’nın komünist son iki liderinden biri olan Moldova’nın Cumhurbaşkanı Vladimir Voronin, ülkesinin, AB yolunda Türkiye’nin yolunu izlediğini belirterek, ‘Türkiye, bağımsızlığımızı ilk tanıyan ülkelerden biri. Modern bir devlet haline gelmemize en çok desteği Türkler veriyor’ dedi.

AVRUPA’nın en küçük ve yoksul ülkelerinden Moldova’nın başkenti Kişinev’de, gerek ilan panoları, gerek market raflarında adım başı bir Türk markasına rastlamak mümkün. 5 milyonluk ülkenin gıda sektöründe Bucuria, turizmde West East Travel gibi güçlü yerel şirketler var. Ama Türk sermayesi adeta her sokağa girmiş. Kentin ana caddesi Stefan Cel Mare’de bulunan Başkanlık Sarayı’nda, Cumhurbaşkanı Vladimir Voronin ile görüştük. Beyaz Rusya Devlet Başkanı Aleksander Lukoşenko ile birlikte Avrupa’nın son iki komünist liderinden biri olan ekonomi mühendisi Voronin’in farkı, demokratik olarak göreve gelmesinin dışında, Rusya yanlısı tutumunu terkederek iyice Avrupa’ya yönelmesi.

Türkiye, Rusya ve Romanya ile ticari işbirliğini ilerletti. Peki Türkiye-Moldova ilişkileri ne durumda?

Ankara, Moldova’nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden. Modern bir devlet haline gelmemizde hükümet ve özel sektör düzeyinde en büyük destekçilerimizden birisiniz. Türkiye’nin beklenenden kısa bir sürede AB üyesi olacağına inanıyoruz. Avrupa ile entegrasyon bizim de önceliğimiz. Bu yolda AB adayı komşumuz Romanya ile birlikte en büyük rehberimiz sizsiniz.

YABANCI SERMAYEYE AÇIĞIZ

Türkiye’den ülkenize gelen sermaye hakkında ne düşünüyorsunuz?

1 Ocak 2006’dan itibaren Türkiye, Gümrük Birliği’ni bize de uygulayarak, Moldova mallarından vergi almayacak. Moldova pazarında ise zaten Türk ürünleri hakim. Moldova’nın ikinci büyük GSM operatörü, Turkcell’in sahip olduğu Moldcell. Ayrıca gıda sektöründe Nefis, tekstilde Infinity gibi önemli Türk markaları var. Yabancı sermayeye kapımız açık.

Nüfusunuzun yüzde 5’ini asırlardan beri birlikte yaşadığınız Gagavuz Türkleri oluşturuyor. Bu barış ve diyaloğun sırrı nedir?

Gagavuz Türkleri, bölgelerinde en geniş anayasal özerkliğe sahipler. Türkiye’nin de maddi desteğiyle altyapılarını geliştiriyorlar. 100 yıl önce çorak arazi olan topraklarını, kısa sürede verimli tarım alanları haline getirdiler. Birer Moldova vatandaşı olarak benden bir farkları yok. Gagavuzlara, on yılı aşkın süredir en büyük desteği veren de, eski Cumhurbaşkanınız Süleyman Demirel’dir. Kendisine iki ülke ilişkilerine yaptığı katkıda dolayı, geçen yıl, Moldova’nın en yüksek devlet nişanı olan ‘Cumhuriyet Nişanı’nı bizzat ben takmıştım.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!