Bilge Olgaç anısına

Güncelleme Tarihi:

Bilge Olgaç anısına
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2005 13:28

Senarist-Yönetmen Feza Sınar, 1994'te Beyoğlu'ndaki evinde sobadan çıkan yangında hayatını kaybeden yönetmen ve senarist Bilge Olgaç'ı “Kameranın Ardındaki Kadın” adlı belgeselle anlattı.Sınar, Bilge Olgaç ile ölümünden önce tanıştığını, vefatının ardından da anılması için pek çok etkinliğin düzenlenmesinde yer aldığını söyledi.

Haberin Devamı

Yönetmen ve senarist Sınar, konuşmasına şöyle devam etti:  “Uzun zamandır böyle çalışma yapmak istiyordum. Bilge Olgaç'ın yerinin çok kolay doldurulabileceğine inanmıyorum. Bir kadın yönetmen olarak erkek egemen toplumda verdiği mücadele çok önemli. Yeşilçam çok katı. Olgaç, hayata sarılışıyla onu kırabilmiş bir insan. Özellikle filmografisine bakıldığında, erkek filmlerinden başlayarak kadın filmlerine geçiş görülüyor. Filmlerinde insani gelişiminin evrimlerini hissedebiliyorsunuz. Hayata çok daha olgun ve hoşgörülü bakıyor. Eminim ki, çok daha verimli olacağı eserler yapacaktı. Bunu görme şansımızı kaybettik.Sadece ölümü trajik değil, kültür-sanat hayatı ve seyirci olarak kaybımız çok büyük."

Sınar, 54 dakikalık belgeselin yapımının tamamlandığını ve gösterime hazır olduğunu anlatarak, “Televizyon anlaşmam yok. Film sadece özel gösterimlerde, festivallerde gösterilecek. Şu an bir gösterim tarihi de yok. Artık belgesel seyirciyle nasıl buluşturabilir, onu araştıracağım” dedi.

Haberin Devamı

Belgeselde, Bilge Olgaç'ın filmlerinden kısa görüntüler ve konuşmalarının yer aldığını dile getiren Sınar, ayrıca Olgaç'ın yakın dostu ve çalışma arkadaşlarının konuşmalarına da yer verildiğini kaydetti.

Feza Sınar, belgeselde Halil Ergün, Füsun Demirel, Berhan Şimşek, Perihan Savaş, senarist-yazar Osman Şahin, görüntü yönetmeni Hüseyin Özşahin, ablası Mefharet Olgaç ve yeğeni Çiğdem Tetiker'le yapılan röportajların da bulunduğunu anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!