Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

‘Meclis, AKP’siz çalışamaz’ şımarıklığı

BUGÜN sizlere, TBMM’nin terör olaylarını ele aldığı olağanüstü toplantı öncesinde iktidar kulisindeki görüntüyü aktarmak istiyorum.

Kulisi tıka basa dolduran milletvekilleri, büyük öbekler halinde Genel Kurul’daki görüntüyü aktaran televizyonların önünde ayakta bekleşiyorlar.

Merakları, içerideki muhalefet milletvekillerinin toplantı yeter sayısı olan 184’ü bulup bulmayacağı.

TV görüntüleri, içeridekilerin alkışlarını aktarınca kuliste yüzler asılıyor.

Yüzü asılanların başında da Grup Başkanvekili Salih Kapusuz geliyor.

Kapusuz, hemen alkışın anlamını çözmek için içeriye birini gönderiyor.

İçeri giren arkadaşı geri dönüp, ‘Toplantıda bulunduklarını imzalı pusula ile bildirenlerin içeride olup olmadığı konusunda tereddüt var. Ona bakılacak’ dediğinde Kapusuz’un yüzü biraz daha normale dönüyor.

MUHALEFETİN ŞIMARIKLIĞA CEVABI

Kapusuz,
bunun yapılabildiğini biliyordu.

Çünkü, geçtiğimiz aylarda Belediye Yasası görüşülürken benzer bir olay yaşanmış, AKP’li 7 milletvekili mükerrer oy kullanmıştı.

Meclis tarihinde ilk kez bu kadar büyük sayıda mükerrer oy verilmişti, aynı şey neden bir kez daha olmasın ki?

Bu kez ekran karşısına yeniden geçildi, pusula gönderen milletvekillerinin Genel Kurul’da olup olmadığına tek tek bakılıyordu.

Sonuçta muhalefet, Genel Kurul’u açmayı başardığı gibi, mükerrer oy iddiasından da yüz akıyla çıkıyordu.

Bu görüntünün AKP’ye bir şey kazandırdığını ileri sürmek ne kadar mümkün bilinmez; ama yitirdikleri konusunda çok şey söylenebilir.

‘Meclis, AKP’siz çalışamaz’ şımarıklığı boşa çıkıyor, muhalefeti küçümsemenin darbesi yeniyor, partide moral bozukluğuna yol açılıyordu.

AKP’nin, daha başlangıçta, ‘Toplantıya katılacağız; çünkü muhalefetin mutlaka çözüm önerileri vardır, onları dinlemek istiyoruz’ demediği için gidip halka, ‘Hayret hiçbir çözüm önermediler’ deme hakkı da ortadan kalktı.

Bunlar AKP’nin kayıplarıydı, bu kayıplar da partiyi bağlar.

TERÖRE ORTAK TAVIR ALINAMADI

Ama asıl kayıp, terörle mücadele karşısındaydı.

Çünkü TBMM, Türkiye’nin bugün en büyük sorunu terör karşısında bütün partilerin ortak tavır aldığı bir zemin haline getirilemedi.

AKP, toplantıya daha başından sıcak bakıp kulise kadar gelmişken, içeri de girseydi; TBMM, bütün partilerin terör karşısındaki ortak tavrını sergileyen bir bildiri yayınlansaydı, bundan Türkiye kazançlı çıkmaz, halk da moral bulmaz mıydı?

Daha da önemlisi, AKP yönetiminin tavrı, iktidarın, terörü hafifsediği yönünde tehlikeli bir algılamanın doğmasına da neden oldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın toplantıya katılmaması da bu algıyı güçlendirdi.

AKP’nin tecrübeli milletvekilleri, bu olasılıkları bakanlara da, parti yöneticilerine de önceden aktarmıştı.

Bazıları, ‘Böylesi bir toplantıyı biz istemeliydik’ bile demişti; ancak sonuçta, ‘Büyüklerimiz her şeyi iyi bilir’ sözü bir kez daha hayata geçti.

Bu sözü, o gün bize bazı AKP’lilerin anımsattığını da belirtelim.
Yazarın Tüm Yazıları