Koğuşunda intihar

Güncelleme Tarihi:

Koğuşunda intihar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2005 10:31

Yolsuzluk iddiaları yüzünden Rektör Prof. Aşkın’la birlikte 5 kişilik ‘Memurlar Koğuşu’nda tutuklu bulunan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Enver Arpalı intihar etti. Arpalı, koğuştaki arkadaşlarına ‘Çamaşır yıkayacağım’ diyerek, banyoya girdi ve kendini astı.

VAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde (YYÜ) yolsuzluk iddiaları üzerine başlatılan soruşturma kapsamında 11 Temmuz’da tutuklanan Genel Sekreter Yardımcısı Enver Arpalı dün Rektör Prof. Dr. Yücel Aşkın’la birlikte kaldığı koğuşta kendini asarak intihar etti. Van Cumhuriyet Başsavcılığı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne 25 milyon dolarlık tıbbı cihaz alımı ihalesinde yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla 5 Nisan 2005 günü Rektör Prof. Dr. Yücel Aşkın, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Yüksel, Genel Sekreter Prof. Dr. Işık Tepe ve Genel Sekter Yardımcısı Enver Arpalı hakkında soruşturma başlatmıştı. Soruşturma kapsamında önce Genel Sekreter Prof.Dr. Işık Tepe ile yardımcısı Enver Arpalı 11 Temmuz 2005 günü ifadesine başvurulmak üzere Cumhuriyet Savcılığı’na çağırıldı. Enver Arpalı, sevkedildiği mahkeme tarafından ‘çıkar amaçlı suç örgütü oluşturmak, tehdit ve baskıyla ihaleye fesat karıştırmak, resmi evrakta sahtecilik’ suçlamasıyla tutuklanırken Prof. Dr. Işık Tepe tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Evli ve 2 çocuk babası 58 yaşındaki Enver Arpalı, Van M Tipi Kapalı Cezaevi’ne konuldu.
/images/100/0x0/55eb068af018fbb8f8a621da

BERABERDİLER

Soruşturma kapsamında geçen temmuz ayında üniversite kampusundaki konutuna baskın düzenlenen Rektör Prof. Dr. Yücel Aşkın da 14 Ekim 2005 günü 13 saatlik sorgudan sonra tutuklandı ve Van M Tipi Kapalı Cezaevi’nde gönderildi. Rektör Prof. Dr. Yücel Aşkın da kendisinden önce tutuklanan Enver Arpalı ve 1’i polis memuru 3 kamu görevlisiyle birlikte aynı koğuşa konuldu. Toplam 5 kişinin kaldığı ‘Memurlar Koğuşu’nda, dün saat 13.00 sıralarında Enver Arpalı arkadaşlarına ‘çamaşır yıkayacağını’ söyleyerek, yanına bir leğen ve çamaşır ipi alarak banyoya girdi. Aradan yaklaşık yarım saat geçmesine karşın Arpalı’dan ses gelmemesi üzerine koğuştaki polis memuru ‘Enver ne yapıyorsun’ diyerek girdiği banyoda onun tavanda sallanan cesediyle karşılaştı. Arpalı’nın intiharıyla ilgili soruşturma başlatan Van Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Kaçan, cezaevinde otopsi yapılırken bir yandan da Prof. Aşkın ile diğer koğuş arkadaşlarının ifadelerini aldı.

PROF. TEPE’YE TEPKİ

Cesedi otopsi için Diyarbakır’a gönderilen Arpalı’nın intihar ettiği haberinin duyulmasının hemen ardından yakınları cezaevine akın etti. Arpalı’nın emekli öğretmen olan eşi ve diğer yakınları cezaevi önünden ayrılmazken, cezaevine gelen Yüzüncü Yıl Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Işık Tepe’ye ‘‘senin yüzünden tutuklandı‘‘ diye tepki gösterip üzerine yürüdü.

5 aydır yargılanmayı bekliyordu

VAN
Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde gerçekleştirilen 25 milyon dolarlık ihale usulsüzlüğünde adı geçtiği için beş ay önce tutuklanan üniversite Genel Sekreter Yardımcısı Enver Arpalı’nın intiharı yüksek öğretim camiasında infial yarattı. YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İsa Eşme: Çok acı birşey. Beş aydır tutuklu. Mahkemeye çıkarılmadı. Şu anda denilecek tek şey çok üzgünüz. Kendisini hiç tanımam ama çok onurlu bir kişi olduğunu duymuştum. Ailesi perişan. Olacak şey değil. Bu hiçbir şekilde izah edilemez.

YÖK eski Başkanı Prof. Kemal Gürüz: İhale yolsuzluğu denildi. Toplasan 25-30 milyon dolar. Bir rektör bir aydır hapiste. Yine aynı suçlamayla aylardır içerde tutulan bir insan intihar ediyor. Bunun hesabını kim verecek. Devlete, millete ihanet edenler ellerini kollarını sallayarak ortada dolanıyor, tutuksuz yargılanıyor. Hukukçular konuşmalı. Bu olay bir yüzkarasıdır. Edilecek hiçbir lafta mahkemeye tesir sözkonusu olamaz. Herkes nerede? Medeniyet, risk alarak tavır koymaktır. Herkes hesap vermeli.

‘Çamaşır yıkamaya gidiyorum’ dedi

VAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin tutuklu genel sekreter yardımcısı Enver Arpalı’nın, ‘Kirli çamaşırlarımı yıkamaya gidiyorum’ deyip çamaşırhaneye girdikten sonra kapıyı kilitledi. Uzun süre gelmeyince, ‘bir bakalım’ denilip çamaşırhaneye girilmek istendi. Ancak kapı kilitliydi. Pencereden bakıldığında, Arpalı’nın asılı olduğu görüldü.

Rektör Prof.Dr. Yücel Aşkın, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Enver Arpalı’yla birlikte toplam 5 tutuklunun bulunduğu koğuşta, Arpalı çamaşırlarını yıkamak için gideceğini söyledi. Koğuştan ayrılan Arpalı’nın uzun süre dönmemesi üzerine, rektör Aşkın, ‘Niçin dönmedi, gidip bir bakalım’ dedi. Bunun üzerine tutuklu memurlardan birisi çamaşırhane bölümüne gitti. Ancak kapı kilitli olduğu için içeriye giremedi. Uzun süre kapıyı çalan, ‘Enver bey aç kapıyı’ diye bağıran memur, cevap alamayınca durumu arkadaşlarına bildirdi.

BAĞIRDI VE RAHATSIZLANDI

Çamaşırhanenin görüldüğü camdan bakıldığında, Enver Arpalı’ın kendini asmış olduğu görüldü. Arpalı’yı asılmış gören Prof.Dr. Yücel Aşkın da kalp rahatsızlığı geçirdi ve başlarına gelen olaya tepki gösterip bağırıp-çağırdı. Aşkın, daha sonra görevliler tarafından hastaneye kaldırıldı. Cumhuriyet Savcılığı tarafından intihar soruşturması yürütülürken, yetkililer ‘Arpalı’nın ölümünde araştırmamıza göre intihar dışında bir şey gözükmüyor’ dediler. Arpalı’nın koğuş arkadaşları, uzun süredir haksız yere tutuklandığına ilişkin tepki gösterdiğini, ziyaret günlerinde ise üzüntüsünün kat kat arttığını söylediğini belirtiler.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek de Arpalı’nın ölümünden büyük üzüntü duyduğunu belirterek, şöyle konuştu: ‘5 kişi bir arada kalıyor. Hepsi kamu görevlisi. Çamaşırlarını asmak için ip bulunduruyor. Yoksa çamaşırı nereye asıp, nasıl kurutacak? Mevzuata aykırı bir durum var mı diye sordum. Arkadaşlarımıza göre yok. İdari soruşturmayı başlatıyoruz. ’

Bu karayla yaşayamam

CEZAEVİNDE
intihar eden Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Enver Arpalı’nın yakınlarına son günlerde, ‘Kahroluyorum. Bu çaldıkları kara beni iflah etmez, ben bununla yaşayamam’ dediği öğrenildi. Suçlamalar nedeniyle tutuklanarak cezaevine konulduktan sonra morali çok bozulan Arpalı’nın psikolojisi, üniversite rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın’ın tutuklanmasından sonra daha da bozuldu. Aşkın’ın tutuklanarak aynı koğuşa gelmesinden sonra cezaevinden çıkma umudu tamamen kırılan Arpalı, sürekli ağlıyordu. Kendisini ziyarete gidenler, ‘Nasılsınız’ diye sordukları anda ağlamaya başlıyor ve şöyle diyordu: ‘Bunca yıllık devlet memuruyum bir kuruş para yemiş adam değilim. Bu onursuzlukla yaşayamam. Beni nasıl bu duruma getirdiler anlayamıyorum. Buna dayanamıyorum. Bu çaldıkları kara beni iflah etmez artık.’ Eşi ve yakınları Yücel Aşkın’ın örnek göstererek, ‘Sakin ol bak Yücel bey nasıl sakin duruyor’ deyince de Arpalı, ‘Siz onun içini bana sorun’ diyordu. Arpalı’nın ölüm haberi geldikten sonra Necmiye Arpalı gözyaşlarına boğuldu. Necmiye Arpalı, ağlarken, ‘Bu devlet için intihara değer miydi? Sen onursuz yaşamayamazsın. Kelepçeli girdin kelepçesiz çıktın’ diye haykırıyordu.

Arkadaş acısından hastanelik

VAN
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Enver Arpalı’nın cezaevinde intiharının ardından, aynı koğuşta kalan Rektör Prof. Dr. Yücel Aşkın, aniden rahatsızlandı. Kalp ritmi bozulan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın, ilk müdahalenin ardından yoğun bakım ünitesine alındı. Arpalı ile yakın arkadaş olan Aşkın, halen müşaade altında tutuluyor. Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’ne 25 milyon dolarlık tıbbi cihaz alımındaki ihalede usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle 14 Ekim’de tutuklanan Aşkın, bu tarihten itibaren cezaevinde tutuluyordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!