Şemdinli gergin

Güncelleme Tarihi:

Şemdinli gergin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2005 15:28

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde dün 2 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayların ardından, bugün bin kişi protesto gösterisi yaptı.

Haberin Devamı

Gösteriler sırasında ilçe savaş alanına döndü. Şemdinli Milli Eğitim Müdürü Kerim Mendanoğlu, eğitime bir gün ara verildiğini açıkladı.

Mendanoğlu, ''olayların devam etmesi halinde bu süre uzayabilir. Ayrıca olaylar olmasına karşın, ilçede 10 Kasım Atatürk'ü Anma programını yaptık. Program sırasında hiçbir sorun meydana gelmedi'' dedi.
 
İlçe genelinde durumun sakinleştiği, güvenlik güçlerinin ilçe genelinde yoğun güvenlik önlemleri aldığı belirtiliyor.
 
Olaylar bu sabah saat 08.00 sıralarında yaklaşık 500 kişinin ilçe girişindeki polis noktası yakınında toplanmasıyla başladı. Göstericiler, olay yerindeki elektrik direkleri ve tellerini sökerek, yol ortasında barikat kurdu.
 
Daha sonra polis kontrol noktasını ateşe veren göstericiler, ilçenin çeşitli bölgelerinde olay çıkardı. Polis ve jandarma ekipleri, ilçedeki belli merkezlere barikatlar kurdu.
 
"SUSURLUK BENZERİ OLAY VAR"

Haberin Devamı

Saat 09.00 sıralarında ilçenin DEHAP'lı Belediye Başkanı Salih Yıldız, Cumhuriyet caddesinde toplanan kalabalığın dağılması için bir apartmanın balkonunda Kürtçe konuşma yaptı. Yıldız, halkı taşkınlık yapmaması konusunda uyardı.

"Sakin olmazsanız, haklıyken haksız konuma düşersiniz" diyen Yıldız, "burada, Yüksekova çetesi ve Susurluk benzeri bir olay var. Çözüyoruz ancak sizin sakin olmanız lazım. İşyerlerini taşlamayın" dedi.
 
Konuşmanın ardından kalabalık dağıldı. Giriş - çıkışların yasak olduğu ilçede esnaf işyerlerini açmadı.
 
BİR POLİS MEMURU DYP LİDERİ MEHMET AĞAR'I ARADI

Bu arada kent girişindeki polis noktalarından biri ateş altında kaldığı sırada ilginç bir gelişme oldu. Saldırıya uğrayan polislerden biri, o sırada DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ı aradı ve "müdürüm kurşun yağmuru altındayız. Bize sahip çıkın" dedi.
 
Ağar, o dakikaları Hürriyet'e, "sakin olun, soğukkanlı olun oğlum, arkadaşların gelecek yanınıza’ dedim. Sakinleştirmeye çalıştım. Hemen valiyi, emniyet müdürünü aradım" sözleriyle aktardı.
 
ŞEMDİNLİ'DE DÜNKÜ SALDIRILARDA İKİ KİŞİ ÖLDÜ

Geçtiğimiz hafta bomba yüklü bir aracın patlatıldığı Şemdinli'de, dün de bir kitabevine bırakılan bombanın patlaması ve bu olayın ardından başlayan gerginlik sırasında 2 kişi ölmüş, 14 kişi yaralanmıştı.
 
Polis ekipleri olaylarda ölen iki kişinin cenazesinde olay çıkmaması için geniş güvenlik önlemi aldı. Cenazeler otopsi yapılmak üzere Diyarbakır Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.

Haberin Devamı

PKK eylemcisi olduğu gerekçesiyle 15 yıl hapis yatan Seferi Yılmaz'a ait kitabevindeki patlamada Mehmet Zahit Korkmaz öldü, 6 kişi de yaralandı.

ÜÇ KİŞİ YAKALANDI

Bir haftadır diken üstünde olan halk, kitapçıya bombayı atıp kaçtığı öne sürülen üç kişiyi bir otomobille kaçarken yakaladı. Cep telefonuyla çekilen görüntülerde halk zanlıları linç etmek istiyor, zanlılar emniyetten olduklarını iddia ediyor.
 
Bu sırada devreye giren özel harekat timleri havaya ateş açıp kalabalığın arasından bir kişiyi kurtardı. Tanıklara göre kaçan iki kişiden biri de jandarmaya sığındı.
 
Hükümet Konağı'na yürüyen Şemdinlilileri sakinleştirmeye çalışan Kaymakam Mustafa Cihan Veslihan, kalabalığın saldırısına uğradı. Saldırının provokasyon olduğunu iddia eden göstericiler, gözaltına alınan şüphelinin kimliğinin açıklanmasını istedi.
 
güvenlik güçleri halkı dağıtmak için havaya ateş açtı. Olaylarda ilçenin DEHAP'lı Belediye Başkanı Hurşit Tekin'in de aralarında bulunduğu üç kişi yaralandı.
 
İlçeye giriş çıkışı yasaklayan güvenlik güçleri, herkesin evine dönmesini istedi. ancak uyarıları dinleyen olmadı.
 
Patlamadan altı saat sonra CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan ve Cumhuriyet Savcısı, zanlının yakalandığı otomobilde keşif yaptı. Bagajda üç kalaşnikof, el bombaları, resmi evrak ve Hakkari ile ilçelerinin haritasi ve bir isim listesi bulundu. Listede bombanın patladığı kitapevinin üzerinin kırmızı kalemle çizildiği belirlendi.
 
KEŞFİ İZLERKEN ÖLDÜ

Haberin Devamı

Ancak keşif, kimliği belirsiz kişilerce açılan ateş sonucu yarım kaldı. Keşfi izleyen kalabalıktan Ali Yılmaz öldü, beş kişi de yaralandı.
 
Bu durum gerginliği daha da artırdı. 300 kişilik grup akşam saatlerinde tekrar yürüyüşe geçti. Üç otomobili ateşe veren göstericiler, elektrik direklerini devirip barikat kurdu, havanın kararmasıyla da dağıldı.

Halkın tepkisine yol açan gözaltına alınan zanlının kimliğiyle ilgili olarak ise henüz bir açıklama yapılmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!