Emniyet değil tehlike şeridi

Güncelleme Tarihi:

Emniyet değil tehlike şeridi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2005 00:00

2 milyona yakın aracın seyrettiği İstanbul trafiğinde emniyet şeritleri ‘tehlikeli şerit’ haline dönüştü. Emniyet şeridinde trafik kontrolü yapan iki polisin ölümü, ikisinin de yaralanmasından sonra ambulanslar bile güvenli olmadığı gerekçesiyle sol şeridi tercih ediyor. Emniyet şeridini ihlal eden binlerce araçtan günde sadece 50’sine ceza yazılıyor.

İSTANBUL’da bir haftada 2 trafik polisinin yaşamını yitirdiği 2 trafik polisinin ise yaralandığı ‘Emniyet şeritleri’ kural tanımayan sürücüler ve kuralları uygulamayan yetkililer yüzünden, ‘tehlikeli şerit’e dönüştü. Yaralı taşıyan ambulanslar bile, dolu ve güvensiz olduğu için emniyet şeritleri yerine sol şeridi tercih ediyor.

2 milyona yakın aracın seyrettiği İstanbul trafiğinde her gün binlerce kez yaşanan emniyet şeridi ihlallerine, 2005 yılı boyunca günde ortalama kesilen ceza sayısı 50’yi geçmedi. 2005 yılı içinde Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan kontrollerde, toplam 13 bin 072 araç emniyet şeridini hatalı kullandığı gerekçesiyle işlem yapıldı. Bu araçlara Trafik Ceza Kanunu’nun 54-1-B maddesi gereğince araç başına 92 milyon 400 bin lira ceza uygulandı. Toplam 1 milyon 207 bin YTL ceza kesildi.

Polis, emniyet şeridi ihlallerinin 155 Polis İmdat ve Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ihbar telefonu 0212 214 40 69’a bildirilmesini istedi.

POLİSE DE CEZA

Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından tüm emniyet birimlerine gönderilen bir yazı ile sivil ve polis araçlarının acil durumlarda emniyet şeridi kullanırken tepe lambası takması ve ışıklı ve sesli ikaz yapmaları istenmiş. İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın emriyle, göreve gitmediği halde keyfi olarak emniyet şeridi kullanan sivil ve resmi polis araçlarına da ceza kesilmeye başlanmış. Ancak uygulamaların yetersiz olması nedeniyle emniyet şeritleri, İstanbul’daki yolların en tehlikeli şeridi olma özelliğini sürdürüyor.

Hangi araçlar emniyet şeridini kullanabilir

EMNİYET şeridini hangi araçların kullanacağı, 2918 sayılı Karayolları Kanunu’nun 71. maddesinde açıkca yazılmış. Kanuna göre bu araçlar, görev halinde iken geçiş üstünlüğüne sahip. Yasaya göre bu hak, halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak, duyurulur ve görünür geçiş üstünlüğü işaretini vermek şartı ile kullanılabilir.

Cankurtaran araçları, yaralı veya acil hasta taşıyan araçlar.

İtfaiye araçları.

Hükümlü veya sanığı takip eden veya emniyet ve asayişi korumak için acele olay yerine giden zabıta araçları.

Bir trafik suçu işleyerek kaçan aracı takip eden veya trafik güvenliğini koruma veya trafik kazasına el koyma amacıyla olay veya kaza yerine gitmekte olan görevlilere ait araçlar.

Alarm sırasında sivil savunma hizmetlerinde görevli bulunan araçlar.

Koruma ile görevli olan ve korunan araçlar.

Emniyet şeridine giren kamyon polisi öldürdü

TRAFİK
polisi Muharrem Tanoba (24), 10 Ekim’de, O-2 Otoyolu Hasdal Viyadüğü Mahmutbey yönünde, Ümit Demir’in kullandığı idaresindeki 34 AV 6109 plakalı minibüsü durdurdu. Emniyet şeridinde duran polis memuru Muharrem Tanoba, eksikleri bulunduğu gerekçesiyle minibüs sürücüsüne ceza yazarken, Serdar Gürbüz yönetimindeki sirke ve limon suyu yüklü kamyon, kontrolden çıktı. 16 BY 559 plakalı kamyon, hızla gelerek minibüse arkadan çarptı. Hızını alamayan kamyon daha sonra, yol kenarındaki polis memuru Tanoba’yı altına alarak, polis otomobilini biçti. Kazada ağır yaralanan 2 aylık polis memuru Muharrem Tanoba, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!