Ağda yapmayın karamelize edin

Aslında çok sık kullanılan bir mutfak terimidir, "karamelize etmek." Şekerin tadının ve renginin ısı ile değişmesini anlatmak için kullanılan bu deyim, aynı zamanda havuç, soğan gibi şeker içeren yiyeceklerin uzun süre karıştırılarak pişirilmesi için de kullanılır...

Özellikle şekeri karamelize etmek, o şekerin kullanıldığı tatlının nefasetini artırır. Ancak sakın "karamelize ediyorum" diye şekeri gerektiğinden çok pişirmeyin. Çünkü yanmış şeker sağlık için zararlıdır. Bu yüzden, şeker eriyip bal renginden akik rengine dönüştüğünde kabımızı ateşten almamız gerekiyor. İsterseniz bu sırada içine; fındık ya da fıstık ekleyerek karameli henüz sıcakken bir alüminyum folyo üzerine aktarabilirsiniz.. Soğuduktan sonra parçalayıp krokan yapabilir ve bu krokanı da sütlü tatlıları ve pastalarınızı süslemek için kullanabilirsiniz.

Peynirli milföy kızartması

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

8 adet hazır milföy hamuru

1 adet yumurtanın akı

1 su bardağı az yağlı beyaz peynir

1 demet maydanoz

1 adet yumurtanın sarısı

1 çay bardağı susam

1 çay bardağı sıvıyağ

Dondurulmuş kare şekilndeki mlföy hamurlarını tezgaha yan yana dizip buzlarının çözülmesini bekleyin. Diğer taraftan, beyaz peyniri derin bir kapta çatalla ezip püre haline getirin. Üzerine incecik kıydığınız maydanozu ekleyip iyice karıştırın.

Yumurta akını küçük bir kasede çatalla 2-3 dakika kadar çırptıktan sonra, fırça yardımıyla, buzu çözülen milföy hamurlarının üzerine sürün. Yumurta akı hamurun yapışmasına yardımcı olacaktır. Hamurların herbirinin üzerine, hazırladığınız peynirli harçtan ikişer tatlı kaşığı kadar koyup üçgen şeklinde katladıktan sonra kenarlarını bastırarak yapıştırın. Bütün hamurlara aynı işlemi uygulayıp börekleri tepsiye yerleştirin. Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürüp susam serpiştirin. Son olarak, sıvıyağı geniş bir tavada kızdırıp börekleri bu yağda önlü arkalı, nar gibi oluncaya kadar kızarttıktan sonra tavadan alın. Sıcak sıcak servise sunun.

Bademli kakaolu ıslak kek

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 45 dakika

Malzeme listesi

3 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)

1 su bardağı toz şeker

1/2 su bardağı eritilmiş margarin

2 su bardağı un

1 paket kabartma tozu

1/2 su bardağı kakao

2/3 su bardağı ılık su

1/2 su bardağı damla çikolata

1/2 su bardağı çekilmiş badem

Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaların sarıları ve beyazlarını ayırın. Yumurta sarıları, toz şeker ve eritilmiş margarini derin bir kapta mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika çırpın. Un, kabartma tozu ve kakaoyu bir başka kapta karıştırıp tel süzgeçten geçirerek malzemelerin üzerine ekleyin. Mikserle pürüzsüz kıvama gelinceye kadar, en az 3-4 dakika daha çırpın. Diğer taraftan, yumurta akları ve bir çay kaşığı ucu tuzu derin bir kaba aktarıp mikserin yüksek devriyle, 8-10 dakika, katılaşıp kar gibi oluncaya kadar çırpın. Bu karışımı önceden hazırladığınız unlu karışımın üzerine aktarıp tahta bir kaşıkla iyice karıştırarak malzemeleri birbirine yedirin. Ilık suyu da azar azar aktarıp akıcı kıvamlı bir hamur hazırlayın. Son olarak, damla çikolata ve çekilmiş bademi ilave edip tahta kaşıkla tekrar karıştırın. Büyük boy kare ya da yuvarlak bir cam kabı yağlayıp kek hamurunu kaba aktarın. 175 dereceye ayarlı fırının alttan ikinci rafına yerleştirdikten sonra, keki 45 dakika pişirip çıkarın ve soğuyunca dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları