Elektronik kütüphanede Microsoft-Google savaşı

Güncelleme Tarihi:

Elektronik kütüphanede Microsoft-Google savaşı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2005 00:00

İnternet arama motoru Google’ın, elektronik kütüphanesi (e-kütüphane) ‘‘Google Print’in kullanıma açılması, Microsoft’u harekete geçirdi. Dünyanın en büyük kişisel yazılım şirketi Microsoft, British Library (İngiliz Kütüphanesi) ile elektronik kütüphane oluşturmak amacıyla stratejik işbirliği anlaşması yaptı.

GOOGLE ÖNDE:

Google’dan yapılan açıklamada, Google’un internet adresine giren kullanıcıların, elektronik kütüphanenin şimdilik ‘küçük bir bölümünden’ faydalanabilecekleri belirtildi. Açıklamada, elektronik kütüphanenin ilk aşamasında, telif hakları yasası haricindeki kamuya mal olmuş eserlerin dijital versiyonlarının kullanıma açıldığı, bu eserlerin Michigan, Harvard, Stanford üniversiteleri ile New York Halk Kütüphanesi tarafından sağlandığı kaydedildi. Google’un hangi kitapları kullanıcılarına sunacağı ise yayıncıların telif hakları itirazı nedeniyle henüz belli olmadı. Google dünyanın en ünlü kütüphaneleri ile e-kütüphane anlaşması yapmış, ancak Avrupalı yayıncıların ‘telif hakları çiğneniyor’ uyarısı üzerine telif hakkı içermeyen eski kitapların dijital ortama geçirilmesine karar verilmişti.

MICROSOFT’UN ATAĞI:

Microsoft ise, Google’un hayata geçirdiği e-kütüphaneye British Library (İngiliz Kütüphanesi) ile stratejik işbirliği anlaşması yaparak yanıt verdi. Anlaşmaya göre Microsoft ilk aşamada, 100 bin kitaba denk düşen 25 milyon sayfa yayını dijital ortama aktaracak. Microsoft’un e- kütüphanesi ‘MSN Kitap Servisi’ adıyla 2006 yılında devreye girecek. Microsoft Genel Müdürü Alistair Baker, British Library ile yapılan anlaşmanın şirket için stratejik bir anlaşma olduğunu, anlaşmanın MSN’in içerik ve değerine katkıda bulunacağını söyledi. Microsoft British Library projesinin ilk aşamasında 10 bin kitabı dijital ortama geçirecek ve bu işlem için 2.5 milyon dolar harcayacak. Yazılı dökümanların dijital ortama geçirilmesini sağlayan ‘tarama teknolojisi’ yazılı eser ve belgelerin elektronik ortama aktarılmasında çok önemli bir rol oynuyor. Kütüphanelerin yanısıra şirketlerinde yazılı belgelerini dijital ortama aktarmak isteyeceği vurgulandı. British Library’den yapılan açıklamada ise, kütüphanenin elindeki değerlerin geniş bir kullanıcı kitlesine açılması nedeniyle duyulan mutluluk dile getirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!