Bulgaristan'da resmi olmayan ilk sonuçlar açıklandı

Güncelleme Tarihi:

Bulgaristanda resmi olmayan ilk sonuçlar açıklandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2005 23:30

Haberin Devamı

Yüksek seçim kurulundan edinilen bilgiye göre, başkent Sofya'da bağımsız aday, İçişleri Bakanlığı'nın eski Genel Sekreteri General Boyko Borisov ile Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) adayı Tatyana Donçeva en fazla oyu alan ilk iki aday olarak 5 Kasım 2005 tarihinde yapılacak ikinci turda karşı karşıya gelecek.

Kısmi yerel seçimlerde sadece 2 yerde adaylar ilk turda yüzde 50'nin üzerinde oy alarak belediye başkanı seçilmeye hak kazandı.

Panagürişte kentinde BSP adayı Georgi Gerginekov yüzde 59.31, İrekçevo beldesinde de yine BSP adayı Nikolay Genov yüzde 56'lık oy oranlarıyla ilk turda belediye başkanı oldular. Diğer bölgelerin hepsinde ikinci tur oylamaya gidilecek.

Resmi olmayan kesin sonuçların açıklanmasının ardından basın toplantısı düzenleyen Sofya belediye başkanı adayı Boyko Borisov, elde ettiği başarının arkasında halkın siyasi partilere olan güvensizliğinin yattığını söyledi.

Haberin Devamı

İlk turda geçerli oyların yüzde 36'sını almayı başaran Borisov, ikinci turda belediye başkanlığını kazanacağından emin olduğunu söyleyerek, “Sofyalılara güvenli ve düzenli bir Sofya vadediyorum” diye konuştu.

Sofya belediye başkanlığı seçimlerinde Borisov'un ardından yüzde 24 oy oranıyla ikinci tura gitmeyi hak kazanan BSP adayı Tatyana Donçeva da ikinci turda belediye başkanı olarak seçileceğine inandığını söyledi.

Donçeva, “Borisov ilk turda tüm potansiyelini kullanarak tüketmiştir. Ben ikinci turda halkın büyük bir bölümünün desteğini alacağıma inanıyorum” dedi. Bulgaristan'da toplam 13 yerde yapılan kısmi yerel seçimlerde seçime katılım oranı ise beklenenin çok altında, ortalama yüzde 30 olarak gerçekleşti. Ülkenin en kalabalık ve en büyük şehri olan başkent Sofya'da seçmenlerin sadece yüzde 28'i sandık başına gitti.

Kamuoyu araştırma şirketlerinin yaptığı anketler, 5 Kasım 2005 tarihinde yapılacak ikinci turda da seçime katılım oranının yüzde 40'ı geçmeyeceğini ortaya koyuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!