Avrupa basını: Türkiye çapraz ateşte

Güncelleme Tarihi:

Avrupa basını: Türkiye çapraz ateşte
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2005 12:38

Jacques Chirac ve Angela Merkel’in peşpeşe gelen Türkiye karşıtı açıklamaları Avrupa basınında geniş yer buldu. Avrupalı gazeteler, Türkiye’nin çapraz ateşte kaldığını savundu.

Haberin Devamı

FINANCIAL TIMES: "TÜRKİYE’NİN UMUDUNA İKİ UYARI ATEŞİ"

Financial Times gazetesi Merkel ve Chirac"ın peşpeşe gelen açıklamalarının Türkiye’nin 3 Ekim hayallerine birer uyarı ateşi olduğu savundu.

Haberde, iki ülkenin bu çıkışının Türkiye ile müzakerelerin 3 Ekim’de başlaması konusunda ısrarcı olan Tony Blair’in de başını ağrıtabileceği belirtildi.

Gazete, Londra ve AB Komisyonu’nun "Kıbrıs Türkiye ile müzakerelere başlamak için bir önkoşul değildir" görüşünde olduğunu hatırlattı.

Haberde ayrıca Fransa’nın Kıbrıs konusunda Türkiye’ye baskı yapmaya devam etmesi ve Ankara’nın da geri adım atmayı reddetmesi halinde Paris’in elinde teorik olarak bir veto kozunun bulunduğu ifade edildi.

Haberin Devamı

GUARDIAN: "TÜRKİYE’NİN AB RÜYASINDA ÇİFTE PATLAMA"

İngiliz The Guardian, Türkiye’nin AB hayalinin Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve Alman Hristiyan Demokrat lider Angela Merkel tarafından çapraz ateşe maruz bırakıldığını belirtti.

Gazete, Chirac ve Merkel’in geçtiğimiz birkaç hafta boyunca izledikleri tutumun, Türkiye’ye AB’nin iki önemli ülkesinin desteğini kaybetme kabusu yaşattığını ifade etti. Haberde, Almanya ve Fransa’nın bu güne kadar Türkie’ye verdiği desteğin altı çizildi.

Merkel’in Türkiye’ye her zaman mesafeli olduğunun ifade edildiği haberde, Hristiyan Demokrat liderin bu tutumunun Fransa’da da Türkiye karşıtı söylemler geliştirilmesini yüreklendirdiği belirtildi.

INDEPENDENT: "MERKEL, TÜRKİYE’NİN YOLUNU TIKAMAYA ÇALIŞIYOR"

The Independent gazetesi de Angela Merkel’in seçimlere kısa bir süre kala Türkiye’nin AB yolunu tıkamaya yönelik bir kampanya içinde olduğunu yazdı.

Haberde, Merkel’in çıkışının Galler’de gelecek hafta düzenlenecek AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın hemen öncesinde geldiğine dikkat çekildi.

Haberin Devamı

Merkel’in seçim çalışmalarına hala devam ettiği hatırlatılan haberde, Hristiyan Demokrat liderin, 18 Eylül seçimleri öncesinde yarın Dortmund’ta partisinin seçim kampanyasının son kısımına başlayacağını belirtti ve Türkiye ile ilgili mektubun zamanlamasına dikkat çekti.

Türkiye’nin bu güne kadar Almanya’nın desteğini hep hissettiğini belirten Independent, ülkenin gelecekteki muhtemel muhafazakar hükümetinin muhalefetinin Türkiye’de alarm ve kızgınlık yarattığı ifade edildi.

Haberde ayrıca, ABD’nin Türkiye’ye AB yolunda verdiği destek hatırlatılarak, Merkel’in bu çıkışlarının zaten Irak’ın işgali süresince gerilen ABD-Almanya ilişkilerinde yeni bir sayfa açma isteğini de tehdit edebileceği belirtildi.

Haberin Devamı

DAILY TELEGRAPH: "FRANSA RUMLARDAN DAHA RUM"

İngiliz Daily Telegraph gazetesi, Fransa’da bir anda başlayan Rum sempatisine değindiği haberinde, Fransa’nın "ironik" bir biçimde Rumların hakkını Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan’dan daha fazla savunduğunu yazdı.

Haberde, Kıbrıs Rum Kesimi’nin de Yunanistan’ın da Türkiye’nin AB ile müzakereleri başlamasını engellemeyeceklerini açıkladıkları hatırlatıldı.

Gazete ayrıca Fransa Cumhurbaşkanı Chirac’ın bugüne kadar Türkiye’ye hep destek verdiği ancak önümüzdeki seçimlerde en büyük rakibi olan Nicholas Sarkozy’nin Türkiye karşıtı söylemleriyle politikasını bir anda değiştirdiği ifade edildi.

Haberde ayrıca Chirac’ın bu çıkışının, İngiltere ile yeni bir diplomatik savaş olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

BBC: "İKİ LİDERDEN TAZE ENDİŞELER"

BBC, internet sitesinde yayınladığı haberde, Merkel ve Chirac’ın açıklamalarını, Türkiye’nin AB üyeliği önünde "iki yeni endişe" olarak nitelendirdi. Merkel’in Türkiye’e tam üyelik yerine imtiyazlı ortaklık verilmesini istediği hatırlatılan haberde, "Türkiye’nin Kıbrıs politikasının tartışılması gerekir" diyen Chirac’ın Türkiye’yi bugüne kadar hep desteklediği hatırlatıldı.

DW: "MUHAFAZAKARLAR TÜRKİYE’YE BİR KEZ DAHA HAYIR DEDİ"

Deutsche Welle’nin internet sitesinde de Hristiyan Demokratlar’ın Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğine bir kez daha hayır dediği ve imtiyazlı ortaklık fikrinde ısrarcı oldukları belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!