Havalı görünüyor donanımıyla dikkat çekiyor

Güncelleme Tarihi:

Havalı görünüyor donanımıyla  dikkat çekiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2005 00:37

Ford’un orta sınıftaki temsilcisi Mondeo, ikinci jenerasyonuyla 2000 yılında yollara çıkmıştı. 2003 yılında tekrar bir makyaj operasyonu geçiren araç, bu yıl yeni bir görünüme kavuştu. Türkiye’de 130 beygir dizel ve 145 beygir benzinli motor seçenekleriyle satışa sunulan Mondeo’nun 3 farklı donanım seçeneği bulunuyor.

Trend, Ghia ve Ghia X adları verilen donanım seçeneklerine sahip olan Mondeo’nun benzinli motor seçeneğinin fiyatı 42 bin 521 YTL’den başlıyor. Test ettiğimiz Ghia X versiyonunun anahtar teslim satış fiyatı ise 59 bin 574 YTL.

Makyaj operasyonu ile birlikte değişen ön ve arka tamponların yanı sıra, araç üzerindeki çeşitli yerlere yerleştirilen krom parçalar aracın daha şık görünmesini sağlamış. Ön kısımdaki sis farlarının arasındaki ızgaranın değişimi farklılığı oluştururken, yenilenen stop farları ve arka tampon, aracı daha havalı gösteriyor. Bütün Mondeo modellerinde önde yeni görünümlü üst ve alt ızgaralar yer alıyor. Ghia X serisinde bütünüyle gövde renginde alt tampon bulunuyor ve ayrıca alt paslanmaz çelik çubuk ve gövde rengi tampon koruma şeritleri yer alıyor. Tamamlayıcı bir ayrıntı olarak bütün modellerde ön tamponlarda saydam ‘mücevher’ görünümlü yan sinyaller bulunuyor. Değişiklikler arasında, büyük arka farlara krom çerçeveler ve daha fazla saydam cam eklenerek daha modern bir görünüm elde edilmesi de yer alıyor.

Mondeo’nun iç mekanında da bazı yenilikler ve düzenlemeler yapılmış. Yeni ve şık döşeme kumaşları ve daha fazla krom rengi parçaların daha fazla kullanılması iç bölümün havasını değiştirmiş. Ayrıca, ortadaki saat yeni bir siyah kaplamayla farklı bir görünüme kavuşmuş.

Kolay ulaşılabilen kumanda düğmeleri kokpitin daha ergonomik olmasını sağlıyor. Ahşap dekorasyon iç mekana farklı bir hava katarken, kullanılan açık renkli kaplamalar ferah bir görünüm oluşturuyor. En üst donanım seviyesi olan Ghia X’te, sürücü ve yolcu koltuğu elektrikli olarak ayarlanabiliyor. Yükseklik ayarlı direksiyon simidi sayesinde oturma pozisyonunuzu rahatça ayarlayabiliyorsunuz. Arka koltuklarda geniş bir diz mesafesi sunan aracın bagaj hacmi ise 500 litre.

İKİ MOTOR SEÇENEĞİ

Test ettiğimiz Mondeo’da 2.0 litre hacminde 4 silindirli bir motor görev alıyor. 6000 d/d’da 145 beygir güç üreten motor, 4500 d/d’da maksimum 190 Nm’lik tork değerine ulaşıyor. Araç her ne kadar yüksek bir tork değerine sahip gibi görünse de, geleneksel yapıdaki 4 ileri otomatik şanzıman aracın performansını gölgeliyor. 0’dan 100 km/s hıza 11.4 saniyede ulaşan Mondeo’nun maksimum hızı ise 190 km/s. Şehir içinde 100 km’deki tüketim 12.6 litreyken, bu tüketim şehir dışında 7.2 litreye düşüyor. Aracın 100 km’deki karma tüketimi ise 9.1 litre.

3 donanım seviyesi bulunan Mondeo’nun Trend seçeneğinde; iki aşamalı açılan sürücü ve yolcu hava yastıkları, yan hava yastıkları, perde hava yastıkları, ABS, EBD, EBA, aktif gergili ön emniyet kemereleri, kaza anında katlanan pedallar, sıkışma engelleyicili elektrikli camlar, merkezi kilit, alarm, immobilizer, sis farları, yükseklik ve derinlik ayarlı hidrolik direksiyon, elektrikli ve yükseklik ayarlı sürücü koltuğu, far yükseklik ayarı, tek dokunuşla açılıp kapanan camlar, yol bilgisayarı, otomatik klima ve direksiyondan kumandalı radyo-CD çalar standart olarak sunuluyor.

Ghia donanımda bunlara ek olarak; Xenon far, far yıkama sistemi, ısıtmalı ön cam ve silecek suyu, 8 yöne ayarlanabilen elektrikli sürücü ve yolcu koltuğu, kendiliğinden kararan iç dikiz aynası, hız sabitleme sistemi, yağmur sensörü, otomatik yanan farlar, 6’lı CD değiştirici gibi donanımlar bulunuyor. En üst donanım seviyesi olan Ghia X’te ise Ghia’ya ek olarak; 17 inç alaşım jantlar, ısıtmalı ön koltuklar ve park sensörleri standart olarak sunuluyor. ESP ve çekiş kontrol sistemleri ise güvenlik paketiyle isteğe bağlı olarak yer alıyor.

Akıllı koruma sağlıyor

1993 yılında piyasaya sunulduğunda sürüş özellikleriyle dikkat çeken Mondeo’nun son neslinde süspansiyon sistemi daha geliştirilmiş. Geliştirilen süspansiyon sürücünün hareketlerine beklenen tepkileri vererek güven veriyor. Ayrıca Mondeo’da Ford’un Akıllı Koruma Sistemi (IPS) bulunuyor. Standart olarak yer alan IPS’nin özellikleri arasında; öndeki yolcular için adaptif iki aşamalı ön hava yastıkları, gelişmiş algılayıcı sistemi (çarpışma şiddetini, sürücünün konumunu ve yolcu koltuğunda kimse bulunup bulunmadığını algılıyor), ön koltuktaki yolcuların emniyet kemerlerinde ön gergi sistemi ve yük sınırlandırıcılı makaralar yer alıyor.

SÜRÜŞ İZLENİMİ

Ufuk SANDIK

Güvenli hissettiriyor

Yeni Mondeo’nun dış ve iç tasarımında sade ama şık çizgiler hakim. Sınıfındaki otomobillere göre, sadeliğiyle dikkat çeken Mondeo’nun en önemli özelliği ise sürüş performansı ve sürüş konforu. İlk nesilden bu yana sürüş özellikleriyle öne çıkan Mondeo’nun, yeni nesliyle birlikte bu özelliği daha da gelişmiş. Mondeo’nun yol tutuşu özellikle virajlarda ve ani manevralarda kendini gösteriyor. Otomobil, sürücünün tepkilerine anında tepki veriyor. Bu sürücünün kendisini güvenli hissetmesini sağlıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!