İzmir’de depreme 2 kurban

Güncelleme Tarihi:

İzmir’de depreme 2 kurban
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2005 16:51

İzmir'de gece yarısı meydana gelen 5.9’luk deprem sırasında kalp krizi geçiren bir kişi öldü. Kentte okullar bugün tatil.

Haberin Devamı

Ege bölgesi 17 Ekim günü meydana gelen 5.7, 5.9 ve 5.6 büyüklülerindeki depremlerden sonra gece yarısı yine sallandı.  İzmir'de saat 00.40'da meydana gelen ve merkez üssü Ege Denizi'nin Seferihisar açıkları olan 5.9 olan deprem İzmir'de paniğe neden oldu.
  
YİNE PANİK

Başta İzmir ve ilçeleri olmak üzere çevre illerde de hissedilen şiddetli deprem nedeniyle yataklarına yeni giren ya da girmeye hazırlanan İzmirliler, kendilerini telaşla evlerinin dışına attılar.

Herkes açık alanlarda ve parklarda toplanırken, arabalarına binerek yollara çıkan İzmirliler nedeniyle trafikte de yoğunluk yaşandı.

EMEKLİ KAPTAN KALP KRİZİNDEN ÖLDÜ  

İzmir'de deprem sırasınra kalp krizi geçirerek ölen kişinin emekli kaptan Güngör Yaylalı (68) olduğu belirlendi.

 

Haberin Devamı

Yeşilyurt semti İnönü Caddesi numara 438'de oturan Denizcilik İşletmeleri'nden emekli kaptan Güngör Yaylalı, evde bulunan eşi Fatma ve oğlu 38 yaşındaki Mete ile birlikte gece deprem sırasında büyük bir heyecan ile 5'inci katta bulunan dairelerinden çıkıp merdivenden hızla inmeye başladı. Bu sırada heyecanlanan Güngör Yaylalı, kalp krizi geçirdi.

 

Olay yerine çağırılan 112 Acil Ambulans ekipleri, Yaylalı'nın yaşamını yitirdiğini belirledi.Güngör Yaylalı'nın damadı Cengiz Almışlar, depremde çok korkan kayınpederinin daha önce hiç bir kalp rahatsızlığının bulunmadığını belirtti.

 

Daha sonra Güngör Yaylalı'nın cenazesi  Karabağlar Paşaköprü Mezarlığı'nda toprağa verildi.

 

BİR KURBAN DA AYDIN'DA


İzmir'in Seferihisar açıklarında meydana gelen ve Aydın'da da hissedilen deprem sırasında kalp krizi geçiren bir kişi öldü.


Edinilen bilgiye göre, İzmir'in Seferihisar İlçesi açıklarında gece 00.40'ta merkez üssü Seferihisar açıkları olan 5.9 büyüklüğündeki deprem Aydın'da da hissedildi.

Haberin Devamı


Deprem sırasında korkuya kapılarak kalp krizi geçiren 70 yaşındaki Münevver Candaş'ın, Aydın Devlet Hastanesi'nde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak vefat ettiği öğrenildi.

Candaş, Bey Camii'nde kılınan namazın ardından Kemer Mezarlığı'nda toprağa verildi.

SADECE İZMİR'DE 30'DAN FAZLA YARALI

İzmir'de depremden sonra hastanelere 30'dan fazla, düşme, balkon ve pencerelerden atlama, cam kesikleri, panik atak, yüksek tansiyon şikayetleriyle başvuru oldu.

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'ne getirilen öğretmen Çiğdem Güven'in, evin içinde düşme sonucu ağır yaralandığı belirtildi.

 

HASTANE DUVARLAR ÇATLADI

 

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde özellikle ortopedi, dahiliye ve çocuk servislerin duvarlarında çatlaklar meydana geldi.

 

Haberin Devamı

Hastanede yatan hastaların bir kısmı yemekhane ve bahçeye indirilirken bir kısmı da aileleri tarafından evlerine götürüldü. İzmir'deki Seyfi Doğansoy Devlet Hastanesi ve Karşıyaka Devlet Hastanesi'nde de depremden sonra bazı hastaların kendi isteği ile ayrıldığı bildirildi.

 

HASTALAR ÇADIRA TAŞINDI

 

Behçet Uz Çocuk Hastanesi'nde de yoğun bakım dışındaki hastalar bahçeye daha önce kurulan çadıra alındı.

 

Deprem paniğini anlayamayan küçük hastaların bazıları kollarında serum şişeleri ile koridorda, bazıları da çadırda sabahladı.

OKULLAR BUGÜN TATİL

Depremin ardından, ilköğretim ve liselerin 1 gün süreyle eğitime ara verdiği bildirildi.
  
Valilik'ten yapılan açıklamada, deprem nedeniyle ilköğretim ve liselerin 1 gün süreyle eğitime ara verdiği kaydedildi.

Haberin Devamı

BELEDİYE BAŞKANI: İTFAİYE KRİZ MERKEZİNDE GÖREVİMİZİN BAŞINDAYIZ
  
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, belediye yetkililerinin İtfaiye Kriz Merkezi'nde görev başında olduğunu söyledi. Kocaoğlu, İzmirlilere geçmiş olsun dileğinde bulundu. Bütün araçlarla, Arama-Kurtarma-Sağlık (AKS) 110 ekipleriyle belediye ekiplerinin hazır olduğunu ifade eden Kocaoğlu, şunları söyledi:
  
“İtfaiye kriz merkezinde görevimizin başındayız. Kurtarma konusunda ihtiyacı olan İzmirliler kriz merkezinin 469 44 05, 469 44 30 ve 469 44 40 numaralı telefonlarını arayabilirler. Tekrar geçmiş olsun.”

SEFERİHİSAR'DA CAN KAYBI VE ÖNEMLİ YIKIM YOK

İzmir'in Seferihisar İlçesi Belediye Başkanı Hamit Nişancı, depremden sonra ilçede tüm mahalleleri dolaştıklarını, can kaybı ve önemli bir yıkım olmadığını bildirdi. Nişancı, yaptığı açıklamada, depremin ardından ilçedeki tüm mahalleleri gezerek vatandaşlarla görüştüklerini ve durum hakkında bilgi aldıklarını belirtti.

Haberin Devamı

Panik nedeniyle 1 kişinin balkondan atlayarak yaralandığı bilgisine ulaştıklarını söyleyen Nişancı, “Can kaybının ve önemli bir yıkımın olmadığını tespit ettik. Artçı depremler sürüyor. Vatandaşlar panik ve korku nedeniyle sokaklarda. Bir an önce artçı şokların geçmesini diliyorum, bunun da zaman alacağını tahmin ediyorum” dedi.

URLA'DA 3 METRUK EVİN ÇATILARI ÇÖKTÜ, 2 KİŞİ YARALANDI
  
Depremde, Urla İlçesi'ndeki 3 metruk evin çatılarında çökme olduğu bildirildi.
  
Urla İlçe Emniyet Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, depremde metruk olarak nitelendirilen 3 evin çatılarında çökme oldu. Yetkililer, ilk belirlemelere göre olaylarda can kaybının yaşanmadığını, panik sonucu 2 kişinin balkonlardan atlayarak yaralandığını açıkladılar.
  
Deprem sonrası Urla'da da vatandaşların evlerine girmeyerek sokaklarda beklediği ifade edildi.

FOÇA'DA ESKİ BİNALARDA HAFİF HASAR MEYDANA GELDİ

Foça İlçesi'ndeyse, deprem nedeniyle bazı eski binalarda hafif hasar meydana geldiği bildirildi. Can kaybı yaşanmadığını belirten yetkililer, hasarların da çok önemli olmadığını kaydettiler. Deprem sonrası tansiyon rahatsızlığı nedeniyle 4 kişinin hastaneye başvurduğu öğrenildi.
  
Artçı depremler nedeniyle evlerine girmeyen vatandaşların bir bölümü belediyeye ait sosyal tesislerde geceyi geçidi

KARABURUN'DA KAYIP YOK

Karaburun Kaymakamı Ömer Lütfi Yaran, depremde ilçe merkezi ve köylerde her hangi bir can ve mal kaybının tespit edilmediğini bildirdi.
  
Kaymakam Yaran, depremin ardından, ilçe jandarma ve emniyet müdürlüğü ekiplerinin merkez ve 13 köyde inceleme yaptığını belirtti. Yaran, incelemeler sonucu her hangi bir can ve mal kaybının tespit edilemediğini ifade etti.

MANİSA'DA OKULLAR, EĞİTİME DEVAM EDİYOR

İzmir'de meydana gelen depremin hissedildiği Manisa'da, ilk belirlemelere göre can ve mal kaybının yaşanmadığı belirtildi. Manisa Valisi Orhan Işın, gazetecilere yaptığı açıklamada, depremin ardından kriz merkezinin valilikte toplandığını bildirdi. Tüm ilçelerle irtibat kurulduğunu, merkez ve ilçelerde şu ana kadar can ve mal kaybının tespit edilmediğini ifade eden Işın, şunları söyledi:
  
“İzmir'in olduğu gibi, Manisa'nın da deprem kuşağı altında olduğunu herkes biliyor. İlköğretim ve liselerde eğitime devam edilecek. Bu konuda anne ve babaların duyarlı olduğunu sanıyorum. Çocukları depreme karşı bilinçli hale getirmelerini istiyoruz. Okulları tatil edersek, bu kez insanlar üzerinde alışkanlık halini alır ve paniğe neden olur.”

MANİSA'DA PANİK

Depremin ardından Manisalılar da evlerini terk ederek, parklara ve sokaklara çıktı. Vatandaşların bir bölümü sokaklarda ateş yakarak ısınmaya çalışırken, bir bölümü de bağ evlerine gitti.

ARTÇI SARSINTILAR SÜRDÜ
  
İzmir'de merkez üssü Ege Denizi'nin Seferihisar açıkları olan ve 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından artçı sarsıntılar sürdü.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün web sitesinden derlenen bilgilere göre, 5.9'luk ana şokun ardından 5 artçı sarsıntı meydana geldi. 00.49, 00.55, 00.59, 01.02 ve 01.11 saatlerinde meydana gelen artçı sarsıntılardan 01.02'de meydana gelen artçı sarsıntı 3.8 olarak kaydedildi. Diğer artçı sarsıntıların büyüklükleri aletsel olarak belirlenemedi.

5 GÜNDE 649 DEPREM

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Araştırma Dairesi Başkanlığı, İzmir'deki depremlerin maksimum yer ivme değerlerinin efektif ivme değerlerinin altında olduğunu, bu nedenle yönetmeliğe uygun yapılarda hasar beklenmediğini bildirdi. Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, saat 00.40'ta 5.9 büyüklüğünde Sığacık Körfezi-Seferihisar merkezli bir deprem meydana geldiği, bu depremden sonra 80 deprem daha yaşandığı anımsatıldı ve yöredeki deprem aktivitesinin devam ettiği vurgulandı.
  
Aynı yerde 17 Ekim günü saat 03.44'ten bugün saat 09.30'a kadar büyüklüğü 2.0 ile 5.8 arasında değişen 649 depremin meydana geldiği kaydedilen açıklamada, bölgenin geçmişteki deprem aktivitelerine dikkat çekildi.

BÖLGE 6.5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM ÜRETEBİLİR

 

Açıklamada, şöyle denildi:

  

“Depremin merkez üssüne 56 kilometre uzaklıktaki en yakın istasyon olan Bornova-İzmir İstasyonu'nda D-B yönünde kaydedilmiş ivme değeri 31.92 gal iken K-G yönünde ölçülmüş ivme değeri 23.65 gal'dir. Depremler orta büyüklükte ve sığdır. Depremlerin sığ olması nedeniyle enerjinin büyük kısmı yüzeye yakın ortaya çıkmış, maksimum yer ivme değerleri incelendiğinde oldukça düşük değerlerde olması ve Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik'te verilen efektif ivme değeri altında olması nedeniyle yönetmeliğe uygun yapılan yapılarda hasar beklenmemektedir.

  

Bölgenin tarihsel depremler ve günümüzdeki deprem aktivitesi incelendiğinde, bölgedeki faylar Md=6-6.5 büyüklüğünde depremler üretecek potansiyele sahiptir.”

YUNAN ADALARINDA DEPREM

İzmir'in Seferihisar ilçesinde saat 00.40'ta meydana gelen depremin hemen ardından, Yunanistan'da Sakız ve Samos adası açıklarında, 6 büyüklüğünde bir deprem oldu.
 
Saat 01.00'de meydana gelen depremde can ve mal kaybı olmadı. Yunanistan'da üç gün önce de en büyüğü 6 büyüklüğünde olan orta şiddetli üç deprem meydana gelmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!