Okur Temsilcisi'ne Mektuplar

Güncelleme Tarihi:

Okur Temsilcisine Mektuplar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2005 01:44

Güzin Abla’ya eleştiri

AÇIK adımı yazmayın. Ben 16 yıllık doktorum. Bu sabah Güzin Abla’yı okudum. Evli ve çocuk sahibi bir kadın okurunuz, kendisi gibi evli bir erkekle ilişkisi olduğunu söyleyerek Güzin Abla’ya mektup yazmış ve ‘Sence ne yapmalıyım?’ diye sormuş. Güzin Abla’nın kendisine verdiği yanıt aynen şöyle:

‘Erkekler gününü gün etmeye bayılırlar kızım. Ve bugün eşine, seninle bu olayı yaşatan adam, yarın öbür gün seninle evlense bir başkasıyla da aynı şeyi yapacaktır. Aldatmaya alışmış erkek, asla tek eşle yetinmez.’

Bunu bir doktor olarak değil, bir üniversite mezunu olarak kınıyorum. Bütün erkekler son derece kötü, herkese tuzağa düşürür, öyle mi? Eğer olay bu kadar önemliyse, bırakın bir psikiyatr, bir uzman değerlendirsin.

Buralarda artık bilimsel değeri olan görüşler yer alsın. İnsanlar buralara bakıp hayatlarına yön veriyorlar, belki de suçluluk duyuyorlar. Biraz sorumlu olup empati yapın. Bunlar başka gazetede olabilir; ama bu Hürriyet’te olmaz.

Dr. T.C.

TEMSİLCİNİN NOTU: Güzin Abla, köşesinde tümüyle sübjektif ve bilimsellik iddiası olmayan kişisel önerilerde bulunuyor. Bu önerilere pek çok okur katılabilir, pek çoğu da katılmayabilir. Köşeyi hazırlayan Feyza Algan da, okurun eleştirdiği yazı için, pek çok okurdan da destek mesajı geldiğini hatırlattı.

Kısaca bu köşenin, ‘bir büyüğün, tecrübeli bir ablanın’ öğütlerinden öte bir iddiası da, amacı da yok.

Ancak yine de, bilimsel temellere dayanmadığı sürece gazetelerde kullanılan herhangi bir yazıda genellemelerden kaçınmak daha iyi olur. Çünkü genellemelerin istisnaları her zaman vardır.


Makbule bebek

HÜRRİYET
Gazetesi’ni ben şahsen ciddi araştırma yapan ve güvenilir yazılar yayımlayan bir gazete olarak biliyorum. Ancak Makbule bebekle ilgili verdiğiniz ‘22.5 YTL için’ başlıklı haber gerçek dışıdır. Makbule bebeğin geçirdiği hastalık ‘meningokoksemi’dir. Hastalık etkeni ‘meningokok’tur. Halk arasındaki adıyla, yani menenjit aşısıyla koruma sağlanan etken ise HIB (Hemofilus influenza tip B) bakterisidir. Menenjit aşılaması (HIB) ile Makbule bebeğin uzaktan yakından ilgisi yoktur. Örnek olarak, kızamık aşılaması ile nasıl kabakulak hastalığını önleyemezseniz, menenjit aşısı olarak bilinen ve sizin değindiğiniz HIB aşısı ile de bu Makbule bebeğin geçirdiği meningokok enfeksiyonunu önleyemezsiniz.

Dr. Murat Ercis

TEMSİLCİNİN NOTU: Eleştirilen haberde, şu ifadeler yer alıyordu: ‘Menenjit sonrası kangren olduğu için el ve ayakları kesilen 8 aylık Makbule’nin, sağlık politikalarının kurbanı olduğu ortaya çıktı. Menenjit, beyni ve omuriliği örten zarların iltihaplanması anlamına geliyor. Buna kısaca HIB adı verilen bakterinin yanı sıra, başka etkenler de yol açabiliyor. Ancak çocukların HIB’e karşı aşılanması halinde menenjit geçirme riski, yaklaşık üçte bir oranında önleniyor.’

Hastalık riskinin üçte bir azalacağı saptaması da konunun uzmanı Profesör Ender Pehlivanoğlu’na aitti. Bu konudaki farklı görüşler ve Sağlık Bakanı’nın bu aşıyı programa almak için harekete geçtiği bilgisi de ertesi günkü Hürriyet’te genişçe yer aldı. Ancak haber için kullanılan başlığın, anlamını aştığı da bir gerçek.


HIV-AIDS haberi

25 Temmuz 2005 tarihli gazetenizde, ‘Dövülerek Ölüme Terk Edilen Kişi AIDS Çıktı’ başlıklı haberde, HIV taşıyan bir hastanın fotoğrafının, kamuflaja gerek görülmeden yayımlandığını üzülerek gördüm.

Hangi hastalık olursa olsun, bir hastanın tanısını, kendisinin veya yakınlarının rızası olmadan açıklamak, hasta haklarına aykırıdır.

Kaldı ki, toplumda damgalama ve ayrımcılık nedeni olan HIV/AIDS gibi hastalıklarda, hastaların kimliğini, adını açıkça yazarak veya fotoğrafını yüzünü kapatmadan yayımlayarak ilan etmek, gazetecilik ilkeleri, insan ve hasta haklarıyla bağdaşmayan bir durumdur.

Gazetenizin bu konularda daha özenli davranmasını ümit ederim.

Prof. Dr. Demir SERTER

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklarla Savaşım Derneği Başkanı


Tüzmen’in hesabı

2 Ağustos tarihli ekonomi sayfasında, Kürşad Tüzmen e-imza ile 1127 ton káğıt tasarrufuyla 112 kamyon káğıt kurtardığını anlatıyor. Bu hesap yanlıştır.

Şöyle ki: Standart bir kamyon, aks yapısına ve yasal izne göre maksimum 21-22 ton ağırlık alır. Örnekte kullanmak istediğim gazete bobinleri ortalama 625-650 kg arasındadır ve her kamyon maksimum 33-34 rulo alabilir. Bu da yaklaşık olarak 21-22 ton yapar. 1127 ton káğıt, bu hesapla 51 kamyon yapar. Eğer bizim bildiğimiz kamyonlar dışında bir taşıma aracından bahsedilmiyorsa, Sayın Bakan káğıt tasarrufunu 2 kat artırarak kamuoyunu yanlış bilgilendirmiştir.

Ali Efe Dalkılıç

Muhabirden özür

4 Ağustos günü benim yazdığım ve Hürriyet’te yayınlanan haberde, Washington’daki Türkiye-ABD-Irak arasındaki ‘üçlü güvenlik toplantısı’nın Türk heyetinin vize işlemleri ve uçak rezervasyonlarının tamamlanamadığı için gecikmeyle başlayacağı belirtilmişti.

Oysa haber kaynağım bana gecikmenin ‘Irak heyeti’nin söz konusu işlemleri tamamlayamadığı için toplantının geciktiğini söylemişti. Hatam, yoğun haber trafiği içinde yanlış anlamamdan kaynaklandı. Bu yanlışlığı düzeltir, haber kaynağımdan ve okurlardan özür dilerim.

Uğur ERGAN Hürriyet Diplomasi Muhabiri

Renkli sayfalar

BEN gazetenizin Adana baskısını almaktayım. İstanbul’da renkli olan bazı sayfalarınız, burada siyah beyaz çıkıyor. Kurban Bayramı ertesinde yayımlanan ‘kan kırmızı’ nehir, göl fotoğrafları bizim için -ilk bakışta- güzel manzara olarak görülmekte, yazıyı okuyunca ‘renklenmekte’dir. Bu durum, hafta boyunca yayımlanan ‘cinsellik araştırması’ haberinde de -maalesef- vardır. İstatistiki bilgilere ve araştırma sonuçlarına görsellik kazandırmak için hazırlanan grafikler renkli olmadığı için, çubukların veya dilimlerin neye karşılık geldiği anlaşılamamaktadır.

Görsel anlatımda rengin önemli olduğu fotoğrafları içeren haberleri tüm bölgelerde renkli basılan sayfalarda kullanmak ve grafiklerde renk tonlamaları yerine ‘patern-tarama’ tercih etmek daha yerinde olacaktır.

Özer ÖZTÜRK

Arap şeyhinin düğünü

BİR Arap şeyhinin düğününün iki tam sayfa verilmesi, bu kadar önemli mi? Memlekette bunca şehit veriyoruz. Bu Arap şeyhinin düğününün bu kadar verilmesinin bana faydası ne? Yazın kıyıya köşeye, geçip gitsin. Rahatsız oldum. Magazin ekleriniz var, koyun gitsin. Benim okuyacağım gazeteye bunları koymayın.

Cengiz KOÇAK/ANKARA

Motosiklet kazası

ÇEŞME’de yaşanan scooter kazası üzerine yaptığınız tarafsız, yargısız ve doğru haber için teşekkür ederiz. Basında ne yazık ki bu kazadan sonra çıkan haberler, Osmanlı nazırının ‘Mektepler olmasa maarifi ne güzel idare ederim’ mantığını yansıtıyor.

Bizler yıllardır motosikletle ilgili yasal düzenlemelerin yapılması için çaba sarf ediyoruz. Eğitim ve ehliyet konusunda kampanyalarımız var; ancak resmi makamlar konuya duyarsız yaklaşmakta ve çözümü yasak ya da cezadan ibaret sanmaktadır. Hürriyet, bu ilkel bakış açısından uzak ve konuyu her yönüyle yargısız ele alan bir şekilde yansıtmıştır. Duyarlılığınıza teşekkürler.

Emrah Soyuer

OKURLARIMIZDAN KISA KISA

SALİH ŞENCAN Kansız by-pass ameliyatı haberinizle ilgili önemli bir düzeltme yapmak gerekiyor. Yehova Şahitliği bir tarikat değil dünyanın 235 ülkesinde tanınan yasal bir dindir. Hiçbir başka dinle ilgisi yoktur. Tanrının sözü olarak bizim ülkemizde Tevrat, Zebur ve İncil olarak bilinen mukaddes kitabı kabul ederler.

HASAN ÇELİK Ben yıllardan beri Hürriyet Gazetesi okumaktayım. Yalnız son zamanlarda gazetenize almış olduğunuz sayfalar boyu içki ilanları beni çileden çıkarıyor. Eğer içki zararlıysa siz niye gazetenizin sayfalarında reklamını yapıyorsunuz?

MUHYETTİN KAYA Birinci sayfada Hülya Avşar’ın mastürbasyonlu başlığını vermişsiniz. Böyle bir başlık, birinci sayfanın tepesinde olur mu? Ben 58 yaşındayım, gazeteyi eve götürüyorum. Çoluk çocuk var.

GÖKHAN Soyadımı yazmayın. Ben bir Hürriyet okuruyum. PKK’nın Kuzey Irak’ta astığı bezi, bayrak diye nitelediniz. Bu bayrak değil ki. Bir ülkeyi temsil etmiyorsa, bez bayrak olmaz. Bu bir örgütün simgesidir. Bunu Hürriyet’ten beklemezdim.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!