‘Papadopulos Kıbrıslı Türkleri azınlık görüyor’

Güncelleme Tarihi:

‘Papadopulos Kıbrıslı Türkleri azınlık görüyor’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2005 12:19

Haberin Devamı

 Chirac’tan de Villepin’e Kıbrıs desteği

 

İngiliz Financial Times gazetesi, Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Tasos Papadopulos'un adadaki Türklerin Rumlarla eşit haklara sahip olması yerine azınlık muamelesi görecekleri üniter bir devletten yana olduğunu yazdı. Avrupa basını ise, Fransa Başbakanı Dominique de Villepin’in "Türkiye, bir AB devletini tanımazsa üyelik müzakerelerinin başlaması düşünülemez" yolundaki açıklamalarına rağmen, Paris'in, AB'nin Türkiye ile yapacağı müzakereleri engellemeyeceğini belirtti.

 

Haberin Devamı

 İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times, bugün özel bir Kıbrıs eki yayınladı. Ekte çoğunlukla Rum Kesimi’nin ekonomisi ile ilgili konulara yer verilirken Türk kesimine de değinildi.

  

Ekin baş sayfasında yer alan bir yazıda ise Kıbrıs’ın siyasi bir kilitlenme yaşadığı ifede edildi.

 

Yazıda bazı gözlemcilerin, Papadopoulos’un, adada yaşaya Türklerin Rumlarla eşit haklara sahip olmasından çok azınlık statüsünde kalacakları bir yapıdan yana olduğu görüşünde olduğu ifade edildi.

  

KIBRIS'TA İKİNCİ ALTERNATİF

 

Yazıda, adanın geleceği için ikinci alternatifin ise şu anki konumun devam ederek adanın bölünmüş olarak kalması olduğu belirtildi.

  

Kıbrıs Rum Kesimi’nin AB üyeliği ile adadaki emlak piyasasının da hareketlendiğine dikkat çekilen ekte, kuzeyde emlak fiyaklarının yüzde 40 daha düşük olduğu, KKTC’de sahil hattınca uzanan binalar ve villardan da bu canlılığın görülebildiği belirtildi.

  

Ekte ayrıca, Kıbrıslı Türk yetkilerin geçen yıl 5 bin yazlık inşa ediliği yönündeki sözlerine yer verildi.

 

Haberin Devamı

Öte yandan kuzeydeki inşaat patlamasının, Rumlara ait arazilerde de inşaat yapıldığı için iki taraf arasında bir gerginlik nedeni olduğu belirtildi.

 

AVRUPA BASINI: FRANSA MÜZAKERELERİ ENGELLEYEMEZ

 

Fransa Başbakanı Dominique de Villepin’in "Türkiye, bir AB devletini tanımazsa üyelik müzakerelerinin başlaması düşünülemez" yolundaki açıklamaları AB basınında geniş yankı buldu.

 

İngiliz The Times gazetesi, Fransa Başbakanı Dominique de Villepin’in açıklamalarının İngiltere ile Fransa arasında çatışma ortamını hazırladığını savundu.

 

Gazete "Villepin Ankara ile Atina arasında derin tutku meselesi olan konuyu gündeme getirerek Türkiye’nin AB yoluna yeni bir engel koydu ve Tony Blair’in, İngiltere’nin altı aylık dönem başkanlığındaki hedeflerinden birini raydan çıkardı" ifadesini kullandı.

 

Haberin Devamı

Türkiye’nin iki ay içinde AB üyelik müzakerelerine başlama umudunun, Paris’in Ankara Kıbrıs’ı tanımadığı sürece görüşmeleri engelleyeceği tehdidiyle yara aldığını belirten İngiliz The Independent gazetesi ise, Villepin’in sözlerininTürkiye’nin Avrupa yolculuğunda tansiyonu yükselttiğini kaydetti.

 

Gazete "Dikkat çekici olan Sayın de Villepin’in, müzakerelerin başlayacağı 3 Ekim tarihini bloke etmekle tehdit edecek kadar ileri gitmemesiydi Türkiye’nin üyeliğini destekleyenler Paris’in müzakereleri engelleyeceğine inanmıyor" dedi.

 

THE GUARDIAN: TÜRKİYE’NİN ÜYELİĞİ AB’Yİ BÖLÜYOR

 

The Guardian ise, Fransa’nın AB yolunda Kıbrıs’ı tanıması konusunda ısrarcı tutumuyla Türkiye’nin üyelik müzakerelerinin başlamasını tehdit ettiğini belirtti.

 

Haberin Devamı

Gazete, "Türkiye’nin üyeliği, AB’yi en çok bölen konulardan biri. Fransız, Alman va Avusturya liderleri, büyük, fakir, büyük ölçüde Müslüman ama laik olan Türkiye’nin üyeliği konusunda aynı şeyleri düşündüklerini sesli biçimde dile getiriyor" yorumunu yaptı.

 

FT: VILLEPIN FRANSIZ KAMUOYUNA MESAJ GÖNDERDİ

 

Financial Times de, Fransa Başbakanı'nın Türkiye için potansiyel yeni bir koşul koyduğunu belirtirken Rum Kesimi’nin tanınması şimdiye kadar koşul olmadığını kaydetti.

 

Villepin’in Kıbrıs konusunda Türkiye’ye "ultimaton" verirken Türkiye’nin üyeliğine muhalefetin yoğun olduğu Fransa’daki iç kamuoyuna mesaj gönderdiğini yazan gazete, Villepin’in Cumhurbaşkanı Chirac’dan uzaklaştığını iddia etti.

 

Haberin Devamı

LE MONDE: ANKARA İLE PARİS ARASINDAKİ "TON" YÜKSELDİ

 

Fransız Le Monde gazetesi, Kıbrıs nedeniyle Ankara ile Paris arasındaki "tonun yükseldiği"ni yazdı. Bir Türk yetkilisinin, Fransa’nın dış politikası konusundaki son kararı Cumhurbaşkanı Chirac’ın vereceği değerlendirmesine yer veren gazete, bir AB diplomatının "Üyelik müzakerelerinin açılması için Ankara’ya bu koşul ilk defa empoze ediliyor" sözlerini de kullandı.

 

Diplomat, ne Rum Kesimi’nin, ne de Yunanistan’ın o kadar uzağa gitmediğini öne sürdü. Gazete, Brüksel’in, tanımanın müzakereler sırasında olacağını düşündüğünü, buna göre Türkiye’nin Rum Kesimi’ni tanımamayı sürdürebileceğini yazdı.

 

LE SOIR GAZETESİ: TÜRKİYE KONUSUNDA BİLEK GÜREŞİ
  
Belçika'nın yüksek tirajlı gazetelerinden “Le Soir”, Fransa Başbakanı Dominique de Villepin'in açıklamalarından sonra Türkiye ile 3 ekimde başlaması öngörülen AB'ye katılım müzakereleri öncesi eylül ayında yapılacak AB zirvesinde bir ”bilek güreşi” beklediğini yazdı.
  
Ankara Antlaşması'nın ek protokolünün imzalanmasından sonra Türkiye'nin müzakerelerin başlaması için tüm koşulları yerine getirdiğini hatırlatan gazete, Fransa'nın, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin tanınmasını da bir ön koşul olarak gündeme taşıyan ilk AB üyesi olduğunu bildirdi.
  
Türkiye'nin, ek protokolü imzalarken sunduğu deklarasyonun, Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesimi tarafından “üzüntüyle” karşılandığını yazan gazete, Paris'in, bu iki AB üyesinden “daha da ileri gittiğine” dikkati çekti.
  
AB devlet ve hükümet başkanlarının, 17 aralık zirvesinde, ek protokolün imzalanmasının yasal tanıma anlamına gelmeyeceğini kabul ettiklerini hatırlatan “Le Soir”, Fransa Başbakanı'nın “hassas bir uzlaşmayı” bozmakta olduğunu ima etti.
  
RUMLAR MEMNUN

 

Dominique de Villepin'in açıklamalarına yer verdikten sonra, bu sözlerin, müzakerelerin başlangıcının ertelenebileceği anlamına geldiğini öne süren gazete, bu durumun Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesimini çok memnun ettiğini yazdı.
  
Başbakan de Villepin'in, sadakatle bağlı olduğu Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın onayı olmadan böyle bir tavır izlemeyeceğini de ima eden gazete, 1-2 eylülde yapılacak AB Konseyi toplantısının hareketli geçeceğini, AB üyelerinin, Müzakere Çerçeve Belgesi'ni onaylamaları ve Türk deklarasyonu konusunda tavır belirlemeleri gerektiğini bildirdi.
  
AB Anayasası referandumunun olumsuz etkisindeki Fransa'nın, Türkiye'ye karşı tavrında, Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesimiyle birlikte, Almanya'dan da destek bulabileceğini, eylülde yapılacak seçimler ardından bu ülkede iktidara gelme olasılığı bulunan Angela Merkel'in de Türk katılımına karşı olduğunu yazan “Le Soir”, AB kamuoyunun bir kısmının Türkiye'nin AB üyeliğine muhalefetinden de söz etti.
  
Türkiye'nin, müzakerelere başlamak için Kıbrıs koşulunu kabul etmeyeceğini açıkladığını, bu alanda AB Komisyonu'nun da desteğini aldığını belirten gazete, Kıbrıs sorununa çözüm arama yerinin BM olduğu görüşüne yer verdi.
  
“Top artık siyasi kanatta” diyen gazete, AB Komisyonu'nun, ”başlatılmış olan süreci ilerletmeye veya frenlemeye yönelik siyasi sorumluluğun üye devletlere ait olduğuna” ilişkin açıklamasına da yer verdi.

 

ABC: TAKVİMİN BOZULMASI OLASILIĞI VAR

 

İspanya’nın önde gelen gazetelerinden ABC de, Fransa Başbakanı de Villepin’in Türkiye için belirlenen takvimin bozulması olasılığını dile getirdiğini kaydetti.

 

Buna karşın gazete, Türkiye tarafından yapılan Kıbrıs deklarasyonunun tüm AB ülkelerince değerlendirilmesi gerektiğini belirterek 1-2 Eylül’de Newport’ta yapılacak toplantıda ortak bir pozisyonun sağlanması gereğine işaret etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!