İHD, PKK’cı artık istifa ediyorum

Güncelleme Tarihi:

İHD, PKK’cı artık istifa ediyorum
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2005 01:58

Ünlü romancı Adalet Ağaoğlu, kurucusu olduğu İnsan Hakları Derneği’nden, ‘PKK yanlısı politika izliyorlar’ diyerek istifa etti. Ağaoğlu, istifa mektubunda, Emin Galip Sandalcı’nın İHD İstanbul Başkanlığı’ndan düşürülmesinden sonra derneğin tavrının değiştiğini söyledi.

İNSAN Hakları Derneği (İHD) etrafında bir süredir devam eden tartışmalar nihayet patladı ve ünlü romancı Adalet Ağaoğlu, kurucuları arasında yer aldığı İHD’yi ağır bir biçimde suçlayarak istifa etti. Ağaoğlu, merkezi Ankara’da bulunan İnsan Hakları Derneği Başkanlığı’na gönderdiği istifa mektubunda, şunları söyledi:

‘Türkiye İnsan Hakları Derneği’nin kurucu üyelerinden biriyim. Derneğimizin kuruluşundan buyana toplumumuzda insan haklarının korunması için duyarlı kaldım; toplum bilincinin bu yönden aydınlanması için elimden geleni yapmaya çalıştım. Derneğin çabalarının da genel anlamda, ‘özellikle ülkemizin içbarışını büyük ölçüde zedeleyecek şöven-milliyetçi kışkırtıları cesaretlendirecek’ bir tutum göstermediği kanısında oldum. Yazık ki bu kanım, İHD’nin İstanbul Başkanı Sayın Emil Galip Sandalcı’nın başkanlıktan düşürüldüğü genel kurul toplantısında sarsılmıştır. O günden buyana İHD’nin esprisinde tek yanlı bir ‘ırkçı milliyetçi’ hak korunmasının belirli hale geldiği izlenimim silinmedi, arttı. Dernek üyeliğinden çekilmemi, ülkemizin koşullarını gözönünde tutarak hep, ‘Şimdi sırası değil, şimdi sırası değil!’ görüşüm çerçevesinde geciktirdim. Ancak 200 aydınımızın imzasını taşıyan ‘Kaygılıyız-Uyarıyoruz’ bildirisinde, TİHD Başkanlığı’nın da imzası bulunduğu halde, kamuoyunda İHD’nin insan haklarını tek yanlı, etnik gruplar ağırlıklı olarak sahip çıktığı inancının değişmediği izlenimi edindim. Demek ki, etnik milliyetçilik kışkırtılarının, örnekse PKK terörünün yeniden içbarışı tehlikeye attığı bir zamanda dahi, İHD bu cesareti önleyecek yeterli gayreti gösterememiş bulunmakta. Kamuoyunda ülke barışı için olumlu bir fikir yaratamamış İHD’deki üyeliğimin sürmesini, tarihin şu zamanında artık ‘mazur göremiyor’ istifamın kabulünü diliyorum.’

İHD çevrelerinden edinilen bilgiye göre, Adalet Ağaoğlu’nun istifasını, diğer kurucu üyelerin de takip etmesi bekleniyor.

Bu ülkede sadece Kürt anası değil Türk anası da ağlıyor

Adalet Ağaoğlu, kendisine yöneltilmesi muhtemel eleştiri, tepki ve tehditlerden korkmadığını da belirterek, ‘Bir aydın olarak sorumluluğumu yerine getirmem gerekliydi. Düşünce özgürlüğüne inanıyorum ve düşüncelerimi söylüyorum. Anneliğin Kürtlüğü, Türklüğü olmaz. Bu ülkede sadece Kürt anaları değil, Türk anaları da ağlıyor’ dedi.

Görmezden geldiler

Adalet Ağaoğlu, eski HADEP Genel Başkan Yardımcısı Hikmet Fidan’ın PKK tarafından öldürülmesi karşısında İHD’nin net bir tavır alamamasının kararında etkili olduğunu söyledi. Ağaoğlu şöyle dedi: ‘Terör artıyor, terörle birlikte İHD’nin tutumu daha bir tartışılır hale geldi. Orada neler yaşandığını biliyorum. En temel hak olan insanın yaşama hakkını korumak amacıyla kurduğumuz bir dernek, öldürülen insanlara sahip çıkmıyor. O zaman kimin insan haklarını savunuyoruz, sorusu geliyor akla. PKK terörü karşısında tavır almayan insan hakları derneği olur mu?’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!