Ceza: Ağır müebbet

Güncelleme Tarihi:

Ceza: Ağır müebbet
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2005 01:44

Eksik soruşturma nedeniyle Yargıtay tarafından bozulan ‘Umut Davası’nda karar verildi. Gazeteci Mumcu, Prof. Aksoy, Prof. Kışlalı ve Doç. Üçok’un öldürülmesini de kapsayan davada Ferhan Özmen ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırıldı.

GAZETECİ-yazar Uğur Mumcu, Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, Prof. Dr. Muammer Aksoy ve Doç. Dr. Bahriye Üçok’un öldürülmesi olaylarının da aralarında bulunduğu, çok sayıda olayı kapsayan ‘Umut Operasyonu’ na ilişkin davada, sanık Ferhan Özmen, ‘Anayasal düzeni cebren değiştirmeye teşebbüs etmek’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Davada, bir sanık 15 yıl, 2 sanık 6’şar yıl 3’er ay, 4 sanık 3’er yıl 1’er ay, 1 sanık da 3 yıl 9 ay hapis cezasına mahkum edildi. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasına, tutuklu sanıklar Ferhan Özmen, Hasan Kılıç, Mehmet Ali Tekin ve Ekrem Baytap ile tutuksuz yargılanan Abdulhamit Çelik ve Mehmet Şahin ile sanıkların avukatları ve müdahil avukatları katıldı. Mahkeme Başkanı Mehmet Orhan Karadeniz, Özmen’in ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldığını ve ceza indirimine yer olmadığının kararlaştırıldığını kaydetti.

YENİ YASA FARKI

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Hasan Kılıç ve Mehmet Ali Tekin’i de 15’er yıla hapis cezasına çarptırdı ancak duruşmadaki iyi halleri, sosyal ilişkileri, eylemlerinden sonraki davranışlarını dikkate alarak, cezalarını 12 yıl 6’şar aya indirdi. Mahkeme, 4959 sayılı Topluma Kazandırma Yasası’ndan yararlanma isteklerini de yerinde bularak, yasanın 4/c-2. maddesi uyarınca Kılıç ve Tekin’in cezalarını 6 yıl 3’er aya indirdi. Mahkeme, ceza miktarı ve tutuklu kaldıkları süreyi dikkate alarak, Kılıç ve Tekin’in tahliyesine karar verdi. Mahkeme Mehmet Şahin, Fatih Aydın, Muzaffer Dağdeviren ve Abdulhamit Çelik’i, ‘silahlı örgüt üyesi olma’ suçundan 7 yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırdı. Ancak mahkeme, ‘iyi hal’ ve Topluma Kazandırma Yasası’ndan yararlanma durumlarını dikkate alarak, sanıkların cezalarını 3’er yıl 1’er ay 15’er güne indirdi. Mahkeme heyeti, sanık Yusuf Karakuş’u, 3 yıl 9 ay, Ekrem Baytap’ı 15 yıl hapse mahkum etti. Baytap’ın Topluma Kazandırma Yasası’ndan ve yeni TCK’nın ‘etkin pişmanlık’ hükmünden yararlanma başvuruları, şartları oluşmadığından reddedildi. Mahkeme heyeti, aldığı ceza miktarı ve tutuklu kaldığı süreyi dikkate alarak, ileri mağdur olmaması için Baytap’ı tahliye etti.

İçerdeki tek mahkûm

Yeni TCK’da lehte olan hükümler uygulanınca tutuklu sanıklar hakkında verilen cezalar büyük oranda indirildi. Durum böyle olunca dünkü duruşmada üç tutuklu sanık daha tahliye edildi. Daha öncede yasadan fayadalanmak için başvuran beş tutuklu sanık tahliye edilmişti. Böylece Umut davasında tutuklu olarak sadece ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Ferhan Özmen kaldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!