Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

AKP ve CHP il başkanlarından imza: Yolsuzluk var

SİYASİ tarihimizde ender görülür ittifaklardan biri Hakkári’de yaşanıyor.

AKP İl Başkanı Osman Kızıltan ve CHP İl Başkanı Mazhar Özdinç, birlikte imzaladıkları bir metni İçişleri ve Milli Eğitim Bakanları, CHP Genel Başkanı ve Hakkári Valisi’ne gönderdiler.

İl başkanlarının ortak imzasını taşıyan şikáyet şu:

‘Hakkári’deki 10 yatılı bölge okulunun depreme karşı güçlendirilmesi amacıyla yapılan ihalede, idarenin bilgisi dahilinde, işin kimde kalacağı önceden belli olacak şekilde, davetiye usulü ile alelacele yapılarak rekabet ortamı engellendi, böylece usulsüzlük yapıldı.’

İmzalarda yanlışlık var mı diye, AKP İl Başkanı Kızıltan ile konuştuk.

‘Evet, imza benim. Yazılan her şeye de katılıyorum’ diyen Kızıltan, işi sonuna kadar takip edeceğini; çünkü işlerden çok rahatsız olduğunu söylüyor.

RAKAMLAR BİRBİRİNE ÇOK YAKIN

El altından davetiye çıkarılarak verilen ihalelerde idareyi yaklaşık maliyetleri ifşa etmekle de suçlayan il başkanları, maliyet fiyatları ile sözleşme bedelleri arasındaki şu yakınlıklara dikkat çekiyorlar:

Şehit Bilal Soybilgiç ve Çukurca Köprülü Yatılı İlköğretim Bölge Okulu(YİBO): Yaklaşık maliyet 1 milyon 998 bin 623 YTL, sözleşme bedeli 1 milyon 876 bin 200 YTL.

Hakkári Merkez Kız YİBO: Yaklaşık maliyet 1 milyon 809 bin 478 YTL, sözleşme bedeli 1 milyon 720 bin 440 YTL.

Hakkári Merkez Geçitli ve Akçalı YİBO: Yaklaşık maliyet 1 milyon 753 bin 325 YTL, sözleşme bedeli 1 milyon 687 bin 400 YTL.

Şemdinli Merkez YİBO ve Derecik Gaffar Okkan YİBO: Yaklaşık maliyet 1 milyon 810 bin 949 YTL, sözleşme bedeli 1 milyon 734 bin 600 YTL.

Güzelkonak Köyü Pansiyonu, Yüksekova Merkez ve 75. Yıl YİBO: Yaklaşık maliyet 1 milyon 415 bin 28 YTL, sözleşme bedeli 1 milyon 344 bin 20 YTL.

Başkanların şikáyetini ilettiğimiz Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in, ‘Konu bana da intikal etti. Valiyi aradım. İhale yerel bir ihale. Eğer hukuk dışı bir durum varsa, yasal yollar belli’ dediğini de belirtelim.

SİYASİ ETKİLER YİNE GÜNDEMDE

İki il başkanını harekete geçiren böylesi bir olayda, rahatsız edici siyasi etki veya değerlendirmeleri görmemek de mümkün değil.

İlde yapılan hemen hemen tüm ihalelerin AKP milletvekillerinin veya onların yakınlarının şirketlerine verildiği, milletvekillerinin ihalelere doğrudan müdahale ettiği yaygın inanç.

Bu inanca AKP il başkanının katılmadığını söylemek de mümkün değil.

Çünkü, daha önce birlikte pek az görülen milletvekillerinin ihale sürecinde yakın ilişki içine girdikleri yönündeki bilgiler bu kuşkuları artırıyor.

İhalelerde tatmin edici şeffaflığın, tam rekabetin sağlanmamasının, yanlış değerlendirmeleri beraberinde getirmesi son derece doğal.

Ancak, Hakkári’de bundan da öte bir manzara söz konusu.

Bu nedenle ki, AKP il başkanı bile muhalefetle birlikte hareket ediyor, kendi hükümetinin yaptığı ihalelerde yolsuzluk bulunduğunu ileri sürüyor.

Bu durum, AKP yönetiminin mutlaka dikkate alması gereken bir durum.

Üstelik bu şikáyet, ‘Bizden değil’ denilenlerden de gelmiyor.
Yazarın Tüm Yazıları