Ebu Garib’deymiş

Güncelleme Tarihi:

Ebu Garib’deymiş
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2005 01:57

İstanbul’u kana bulayan 15-20 Kasım saldırılarını planlayan isimlerden Abdülkadir Karakuş’un Bağdat’ta ABD askerleri tarafından yakalandığı ortaya çıktı. Ankara, saldırıya adı karışan Burhan Kuş’la birlikte Ebu Garib Cezaevi’nde tutulan Abdülkadir Karakuş’un iadesi için başvuruda bulundu.

İSTANBUL’da 15-20 Kasım 2003 tarihlerinde gerçekleşen bombalı saldırıları planlayanlardan biri olan ve saldırılardan hemen sonra yurtdışına kaçan Abdülkadir Karakuş’un da Bağdat’ta yakalandığı belirlendi. Karakuş’un işkence skandalına sahne olan Ebu Garib Cezaevi’nde tutuklu olduğu bildirildi.

IRAK’A KAÇTILAR

İstanbul’daki saldırıların ardından El Kaide’nin Türkiye yapılanmasının lideri Habib Aktaş, Azat Ekinci, Gürcan Baç, Abdülkadir Karakuş ve Burhan Kuş’un Irak’a kaçtıkları belirlenmişti. Geçen yıl eylül ayında haber ajanslarına ulaşan bir kasette El Kaide’nin Türkiye yapılanmasının imamı olan Habib Aktaş olduğu öne sürülen ceset görüntüleri ortaya çıkmıştı.

BAĞDAT’TA YAKALANDI

Aktaş’
ın Irak’ta öldüğüne dair kaset, incelenmek üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne getirilmiş, burada dayısı Ahmet Kuş tarafından ölen kişinin Aktaş olduğu teşhis edilmişti. ABD askerlerinin Bağdat’ta düzenlediği operasyonda yakalanan Burhan Kuş’un ardından geçtiğimiz günlerde Adalet Bakanlığı ve Türk istihbarat birimlerine ulaşan bilgide, Abdülkadir Karakuş’un yakalandığı bildirildi. Karakuş’un, Burhan Kuş ile birlikte Ebu Garib Cezaevi’nde tutulduğu ifade edildi.

İADE BAŞVURUSU

Adalet Bakanlığı’nın Bağdat’taki Ebu Garib’te sorgulanan Abdülkadir Karakuş ve Burhan Kuş’un iadesi için başvuruda bulunduğu bildirildi. Ancak şu ana kadar iade talebiyle ilgili bir yanıt alınamadı. Karakuş’un, Levent’teki HSBC Genel Merkezi’ne bomba yüklü araçla saldıran İlyas Kuncak’ın damadı olduğu ve birlikte Bağcılar’da baharatçı dükkanı işlettikleri belirlenmişti. Yine aynı semtte tuttukları depoda da ikiz patlamalarda kullanılan gübre bombaların malzemelerini saklamışlardı. Kuş’un da Habib Aktaş’ın dayısı olduğu tespit edilmişti.

4 binayı havaya uçurmuşlardı

İSTANBUL 15 ve 20 Kasım 2003 tarihlerinde meydana gelen ikiz saldırılarla uluslararası terörün hedefi oldu. Terör örgütü El Kaide’nin Türkiye yapılanmasında yer alan militanlar, 15 Kasım sabahı Şişhane’deki Neve Şalom ve Şişli’deki Beth İsrael sinagoglarına, 20 Kasım günü de Levent’teki HSBC Bank Genel Müdürlüğü ve Galatasaray’daki İngiltere’nin İstanbul Başkonsolosluğu’na bomba yüklü kamyonetlerle saldırdılar. Saldırılarda bombalı kamyonetleri kullanan teröristlerle birlikte 60’ın üzerinde masum insan hayatını kaybetti.

Kaçanlardan 3’ü Irak’ta ölmüştü

İSTANBUL’da 15-20 Kasım 2003 tarihlerinde meydana gelen ikiz saldırıların ardından, terör örgütü El Kaide’nin Türkiye yapılanmasının tepesinde yer alan bazı isimler Irak’a kaçtı. Örgütün en tepesindeki isim, ‘İmam’ diye tanınan Habib Aktaş, geçen yıl eylül ayında Bağdat’ta düzenlenen bir bombalı saldırıda ölmüştü. Aktaş’ın ‘sağ kolu’ olarak yer alan Azad Ekinci ile Abdülkadir Karakuş’a bağlı iki hücre olduğu ortaya çıkmıştı. Sinagogları bombalayan Gökhan Elaltuntaş ile Mesut Çabuk ile erketelik yapan Yusuf Polat’ın Azad Ekinci’ye, ikinci saldırıları gerçekleştiren İlyas Kuncak ve Feridun Uğurlu’nun ise Kuncak’ın damadı Abdülkadir Karakuş’a bağlı oldukları saptanmıştı. Irak’a kaçanlardan Azad Ekinci ve Gürcan Baç’ın da intihar saldırılarında öldükleri tespit edilmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!