Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Çelik: Özel okula teşvik yüzde 50 olmalı

MİLLİ Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, özel okulların teşvik edilmesinden yana.

Bu amaçla radikal görüşleri ifade etmekten bile çekinmeyen Çelik’e göre, özel okullar devlet üzerinden büyük bir yükü alıyor.

Türkiye’de bir öğrencinin devlete maliyetinin ortalama 1200 dolar olduğunu anlatan Çelik, ‘Özel okullarda 250 bin öğrenci okuyor’ diyor.

Çelik, bu öğrencilerin devlet okullarına gittiğinin varsayılması halinde bütçeye yükün 300 milyon dolar artacağını anlatırken, ‘Peki bu yükü alan vatandaşın yükünü azaltmak bir yana neden ekstra yük getiriyoruz?’ diye soruyor.

DEVLET ÖĞRENCİ KREDİSİ VERSİN

Hüseyin Çelik,
devletin, okul yapıp binasını bakanlığa hibe edenlere vergi indirimi yaptığını, bunun yanı sıra o binayı tefriş ettiğini; öğretmen ve hizmetli atadığını anımsatarak devam ediyor:

‘Peki binasını kendi parasıyla yapan; içini kendisi tefriş eden; kullanılan suya, elektriğe devlet okuluna göre iki kat fazla ücret ödeyen; buraya öğrenci bulan; öğretmenin, hizmetlinin ücretini cebinden veren vatandaşa yaptığımız ne kadar adil ve doğru?’

Elektrik ve su kullanımında ücret eşitlemesini öncelikli, hayata kolay geçirilir uygulama olarak gören Çelik’in iki ilginç önerisi daha var:

- Özel okullarda okuyan çocuklarımız için, aynen üniversite harçlarında olduğu gibi devlet, eğitim kredisi vermeli.

- Devlet, öğrencinin kendisine maliyetinin yarısını teşvik olarak vermeli.

Çelik
’in bu hesabına göre, devlet özel okullarda okuyan her öğrenci için velilere yaklaşık 600 dolar teşvik kredisi vermeli.

Bakan’a göre, bu olanak sağlandığında özel okulların öğrenci sayısı katlanarak büyüyecek, bu da bütçe üzerindeki yükü önemli ölçüde hafifletecek.

KDV İNDİRİMİ YILBAŞINDA

Bakan Çelik, özel okullara yönelik KDV indirimi konusunda da çok umutlu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da özel okullar konusuna çok olumlu baktığını söyleyen Çelik, ‘Sayın Başbakan’ın özel okulları teşvik ettiğini biliyorum’ diyor.

Bu nedenle KDV indiriminin yılbaşından itibaren hayata geçirilmesi konusunda, ‘Umudum çok yüksek’ diyen Çelik, indirime Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın da olumsuz bakmayacağını savunuyor.

IMF programı ve vergi uygulama takvimi nedeniyle, bu kararın ancak yılbaşı itibarıyla hayata geçirilebileceğini de sözlerine ekleyen Çelik, KDV indiriminin, velilere çocuklarını özel okullara göndermeleri için teşvik edici önemli bir karar olacağına inanıyor.

Çelik, KDV uygulamasının özel okul öğrenci sayısını yüzde 20 artırabileceğini, bunun da devlete en az 90 trilyon lira getiri sağlayacağını da vurguluyor.

NOT:
Tatil nedeniyle bir haftalık ara veriyoruz, tekrar görüşmek dileğiyle.
Yazarın Tüm Yazıları