Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Atilla Koç’un da sarayı var

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Atilla Koç, sık sık, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a layık olmaya, onun hızına yetişmeye çalıştığını söylüyor.

Erdoğan, İstanbul’da çalışmaları için Dolmabahçe Sarayı bahçesindeki eski kaymakamlık binasını ofis yaptırınca, hayranı Koç da aynı yolu izledi.

O da bakanlığına bağlı onlarca saraydan biri olan Yıldız Sarayı içindeki Cihannüma Sarayı’nı İstanbul’daki ofisi haline getirtti.

Koç, bu sayede, randevu veren taraf kendisi olduğu sürece, İstanbul’daki buluşma ve görüşmelerini, bürokratlarla çalışmalarını burada yapmaya başladı.

BULGAR BAKAN GÜZEL OLUNCA

Atilla Koç,
önceki bakanlardan pek çok yönüyle farklı biri.

Espri yapmayı, konuşmayı seven Koç, konuklarına iltifatı da ihmal etmiyor.

Seçildikten bir süre sonra Berlin Turizm Fuarı’na giden Koç, burada Bulgar Turizm Bakanı Nina Chilova ve bir grup Alman milletvekiliyle görüştü.

Chilova’nın güzelliği karşısında, ‘Gerçekten bakan mısınız?’ diye sorma gereği duyan Koç, ‘Evet’ yanıtı alınca iltifatı ihmal etmedi.

Çevirmen, Koç’un ‘Ne kadar güzel bir bakansınız’ sözlerini konuğuna aktardı; ama Chilova’nın ‘Bunları bir kenara bırakalım, ciddi konuları görüşelim, gündeme geçelim’ sözleri karşısında şaşkınlık geçirdi.

Çevirmen çareyi bu sözleri Türkçe’ye aktarmamakta buldu.

Milletvekili grubunu kabul ederken de kadın üstünlüğüne şaşırdığı anlaşılan Koç, yine ‘Hepiniz milletvekili misiniz?’ sorusuyla merakını giderdi.

Koç, yine ‘Evet’ yanıtı aldıktan sonra Türkiye’yi anlatmaya başladı.

Bakan olduğu gün verdiği demeçteki gibi, idareci kökenli biri olarak çalışmayı çok sevdiğini, 16-18 saat mesai yaptığını, bu nedenle hiç tatile çıkmadığını Alman milletvekillerine de anlattı.

TİYATROYA VALİ GENEL MÜDÜR

Bakan Koç’un mizah anlayışı bazen konuklarını zor durumda da bırakıyor.

Ordu Milletvekili Enver Yılmaz’ın da aralarında olduğu bir grup milletvekili, bürokrat ve bir müftü, yeni bakan Koç’u ziyarete gidiyorlar.

Koç, konuklarına gülerek, ‘Müftümüzle Giresun’da beraber çalıştık’ dedikten sonra ona dönüp, ‘Sana ne güzel muzır fıkralar anlatırdım. Sen de onları vaazlarında kullanırdın’ diyor.

Bu şakasıyla müftünün yüzünün kızarmasına neden olan Koç’la ilgili son anekdotumuz, ünlü bir sanatçıyla yaptığı görüşmeden.

Bakan olur olmaz ünlü sanatçıya telefon eden Koç, hem telefonda hem de iki gün sonra gerçekleştirdiği yüz yüze görüşmede, ısrarla konuğunun ön adına, ‘ciğim’ ekini ekleyerek hitap etti.

Sanatçı da bunun üzerine Koç’a, ‘Sayın Bakanım anımsamıyorum; ama biz daha önce tanıştık mı?’ sorusunu yöneltmek zorunda kaldı.

Soruya, ‘...ciğim, hep senin radyo piyeslerini dinledik. Hayranın olduk. Seni çok seviyorum’ karşılığını veren Koç, sanatçıya hayranlığını, Tiyatro Genel Müdürlüğü’nü ima ederek de gösterdi.

Sanatçıdan, ‘Artık aktif görevleri bıraktım’ yanıtı alınca da üzüldü.

Ama sanatçıya, ilginç bir konuda danışmadan da edemedi:

‘Peki ...ciğim, bu göreve bir vali atasak ne olur?’

Sanatçı bir kez daha şaşırsa da, ‘Sayın Bakanım, burası özellikli bir genel müdürlük. Yasası bile farklı. Pek doğru olmaz’ diye görüş bildirdi.

Sonuçta, ünlü sanatçı, kendisi gibi bir valiyi Tiyatro Genel Müdürü görmek isteyen Koç’u, hayal kırıklığına uğratarak görüşmeden ayrıldı.
Yazarın Tüm Yazıları