İşte Merkel’in imtiyazlı ortaklığı

Güncelleme Tarihi:

İşte Merkel’in imtiyazlı ortaklığı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2005 01:28

Almanya’da eylül ayında yapılacak erken seçimde iktidara gelmesi beklenen CDU lideri Angela Merkel’in Türkiye için önerdiği ‘İmtiyazlı Ortaklık’ projesinin ayrıntıları ve çerçevesi belli oldu:

Gümrük Birliği’nin üstünde, tam üyeliğin altında bir yapılanma.

ALMANYA
’da anamuhalefet Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri’nin (CDU/CSU) ısrarlı tutumuna rağmen ‘Müzakere Çerçeve Belgesi’ne girmeyen ‘imtiyazlı ortaklığın’ Gümrük Birliği’nin üstünde, tam üyeliğin altında bir yapılanma olduğu ortaya çıktı.

Almanya’nın başbakanlığına soyunan CDU Genel Başkanı Angela Merkel’in savunduğu ‘imtiyazlı ortaklığın’ hazırlanmasında etkin rol oynayan CSU’lu milletvekili Karl-Theodor Freiherr zu Guttenberg, ‘Avrupa Ekonomik Alanı’ gibi bir yapılanmanın hedeflendiğini söyledi. Türkiye ile AB arasında ilişkilerin geliştirilmesi için ‘imtiyazlı ortaklık’ta şöyle bir kurumsal yapılanma önerildi:

AB-Türkiye Ortak Komisyonu: Türkiye ile ‘imtiyazlık ortaklık’ görüşmelerinden sorumludur. AB Komisyonu ve AB ülkelerinin temsilcileriyle Türk Büyükelçisi’nden oluşur.

AB-Türkiye Konseyi: Bu Konsey, AB ülkeleri Dışişleri bakanları ile Türk Dışişleri Bakanı’ndan oluşur. Yılda en az iki kez toplanır.

AB-Türkiye Karma Parlamenter Komisyonu: Bu komisyon, TBMM üyeleriyle Avrupa Parlamentosu milletvekillerinden oluşur. Komisyon, diyalog ve tavsiyeleriyle kararların alınmasına katkıda bulunur.

İÇ PİYASADA YENİ DÜZENLEME

Serbest mal dolaşımı:
GB uygulaması çerçevesinde örneğin yoğurt, margarin ve patates gibi bazı ürünlerin AB piyasasına girmesi yasaktır. Tarım ürünleri için uygulanan sınırlamalar kaldırılabilir.

Serbest dolaşım: 3 aydan daha az kalacak olsalar bile Türk vatandaşları için vize mecburiyeti vardır. Sınır bölgelerinde ikamet edenlere vize kolaylığı sağlanabilir.

Serbest hizmet dolaşımı: AB Komisyonu, Türkiye için hizmet sektörünün liberalleştirilmesine ve yerleşim hakkı serbestliği sağlanmasına öncelik tanıyabilir.

Sermayenin serbest dolaşımı: AB Komisyonu, Türk ekonomisinin her alanda yapacağı yatırımlarla ilgili sınırlandırmaları kaldırabilir.

Ortak para birimi: Balkan ülkelerinde olduğu gibi tek taraflı olarak Euro uygulamasına geçilmesi ve sabit döviz kuru veya Türk lirasının desteklenmesi tartışılabilir. Türk lirasının tek taraflı olarak Euro’ya bağlanması Türkiye’nin vereceği bir karar olur ki, AB de bunu kabul etmek zorundadır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!