Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Sokak çocuğu sayısı azalıyor

NİMET Çubukçu’nun bakanlığı, ne AKP içinde ne de bu partiyi tanıyanlar arasında sürpriz oldu.

Ancak Çubukçu, aile ve kadından sorumlu bakanlık görevine getirilince, kadın sorunlarına bakışındaki farklılık yeniden gündeme geldi.

Zina tartışmasında zinanın ceza kapsamına alınmasından yana çıkan Çubukçu, kadın derneklerinin yıllardır mücadelesini yaptığı bazı alanlarda kadınlara özel kota tanınmasına da karşı çıkıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemden beri tanıdığı Çubukçu, milletvekili seçilmeden önce AKP’ye yakın bazı işadamlarının avukatlığını da üstlenmişti.

Bazı kadın derneği yöneticileri, bu iki nedenle Çubukçu’nun siyasete rahat giriş yaptığını düşünüyor; kotaya karşı çıkışını da buna dayandırıyorlar.

KADIN BAKAN, AYRIMA DA AYRICALIĞA DA KARŞI

Bakanlığı üzerinden 25 gün geçmesine karşın, henüz görüşlerini kamuoyu önünde dillendirmeyen Çubukçu ile Meclis kulisinde küçük bir sohbet yaptık.

Eleştiriler, ‘Bakan Çubukçu’nun görüşlerini değiştirmiş değil.

Kadın ve kadın sorunları konusunda görüşlerinin sağlam temeller üzerinde yükseldiğini söyleyen Çubukçu, yine bazı kadın derneklerini üzecek gibiydi:

‘Cinsiyet ayrımcılığına da, ayrıcalıklara da karşıyım. Örneğin kota konusu; bence bu bir ayrıcalık. Ayrıcalık isteyerek, ayrıcalık yaratarak olmaz.’

Kadın dernekleriyle davalık olduğunu anımsatıp, ‘Bakan olduğunuz için davalardan vazgeçmeyi düşünmüyor musunuz?’ diye soruyoruz.

Yanıt, ‘Derneklerle değil, bazı kadınlarla davalığım. Davayı da ben açmadım. Ben, bir milletvekili olarak suç duyurusunda bulundum; savcı kamu davası açtı. Ayrıca tazminat davası açmadığıma da dikkat ediniz’ oluyor.

SOKAK ÇOCUĞUNU KRİZ TETİKLİYOR

Sokak çocukları ve yetiştirme yurtları konusuna geçtiğimizde ise Çubukçu, olumlu bir gelişmeye işaret ediyor.

Rakamların sokak çocukları sayısında azalmayı gösterdiğini; ancak bunun henüz hissedilmediğini aktararak şunları söylüyor:

‘Sokak çocuğu gerçeğini ekonomik krizler tetikliyor. 2001 krizinde de bunu görüyoruz. Büyük artış yaşanıyor; ama hemen o yıl hissedilmiyor. Şimdi de aksi oluyor. Bunun sonuçları da sonradan ortaya çıkacak.’

Çubukçu,
bu alanda doğru projelerin yürütülmekte olduğunu vurguluyor. Yaklaşık 25 bin aileye doğrudan destek sağlandığı bilgisini verirken, bu projelere devam edileceğinin de altını çiziyor.

Sohbetimizde Çubukçu’nun küçük bir rahatsızlığını fark ediyoruz.

Çubukçu, bakan olur olmaz, yetiştirme yurtlarında meydana gelen bazı olumsuz olayların peş peşe basına yansımasını bu göreve atanmasıyla bağlantılı varsayıyor.

Parti içine mesaj niteliği taşıdığını da düşündüğümüz Çubukçu’nun bu varsayımını şu sözlerinden çıkarıyoruz:

‘Basında yer alan beş olay da benden önceki dönemde meydana gelmişti. Ama tarih verilmediği için yeni gibi anlaşıldı. Hepsinin üstüne de müfettişler gitmiş, gidiyor da.’
Yazarın Tüm Yazıları