Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Müteahhitler hálá çaycı Dursun’u bekliyor

TÜRK Müteahhitler Birliği (TMB), üyeleri kamu ihalelerine giren müteahhitler olduğu için her dönem, hükümetlerle iyi geçinen, tepkisini kapalı kapılar ardında, didişmeden ortaya koyan bir örgüt oldu.

Bu nedenle de muhalefetle mesafeli kalmaya özen gösteren TMB pazartesi günü, ‘Uzlaşma Becerisi’ konulu panelde CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ı ağırladı.

Görünüşte garipsenecek bir şey yoktu; ama toplantıya katılan müteahhitlerle sohbet edip, TMB Başkanı Erdal Eren’in açış konuşmasına bakıldığında, bu kesimle hükümet arasında ciddi güvensizlikler yaşandığı gözleniyordu.

İLGİ TEPEDE

Eren ve müteahhitler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar ve bürokratların kendilerine çok büyük ilgi gösterdiklerini; Başbakan’ın her zeminde kendilerini takdim ettiğini, destek verdiğini; bakanlarla bürokratların kendilerini can kulağı ile dinlediklerini itiraf ediyorlar.

Ancak, müteahhitler, sorunun da bundan sonra ortaya çıktığını belirterek, ‘Her konuda haklı da bulunuyoruz; ama çözüme yönelik tek adım atılmıyor. Artık anlatmaktan yorulduk. İsteğimiz, önümüzü görebilmek için olumlu ya da olumsuz bir cevap’ diyorlar.

Müteahhitler hükümetle diyaloglarını esprilerle de dile getiriyorlar:

‘Teminat mektupları konusunda Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ile görüşüyorduk. Erdal Eren, ‘Dinleniyor, hak veriliyoruz; ama çaylarımız hep Dursun’a ısmarlanıyor’ dedi. Şener, güldü; ama 1.5 yıl geçti, hálá Dursun’u bekliyoruz.’

Dün konuştuğumuz Şener, teminat mektupları konusunda bir ölçüde yardımcı olduklarını aktararak, ‘Biliyoruz bazı sorunlar hálá var. Ama yılmasınlar, dakikada 3 defa sipariş tekrarı yapsınlar. Bu 24 saat sürebilir; ama siyaset böyle yürüyor’ diyor.

YALANLARIN YERİNE YENİLERİ

Şener
’in tavsiyesini ne kadar dinlerler bilinmez; ama müteahhitlerin, en büyük sorunu Karayolları ve DSİ genel müdürlüklerinde yaşadıkları bir gerçek.

Bu nedenle geçen hafta, Enerji Bakanı Hilmi Güler’i bir kez daha ziyaret eden müteahhitler adına Eren, ‘Sayın Bakan, bu son ziyaretimiz. İş zaten yok. Bürokratlarınız da geçmişe yönelik ödemelerde kesinti yapmaktan başka şey yapmıyor’ diyor.

Bir üye ise, ‘Hedef, gurur duyduğunuz bizleri batırmak mı?’ diye soruyor.

Güler, bu değerlendirmenin haksız olduğunu, Başbakan’ın her zaman kendilerine müteahhitlerin sorunu çözümünü telkin ettiğini belirterek, bir hafta süre istiyor.

Güler’in, ‘Gelişme olmazsa o zaman Başbakan’a gidin’ diyerek gönül alma çabası bile konukların, ‘Belki haberiniz yok; ama yapılan bu. DSİ ile mahkemelik olmayan müteahhit kalmayacak’ sözleriyle karşılanıyor.

Eren, dün de hálá beklemede olduklarını söylüyordu.

‘En can alıcı sorunlarınız ne?’ sorumuza yanıt verirken bile Eren, hükümetle ne kadar büyük bir güven kırılması içinde olduklarını ortaya koyan şu sıralamayı yapıyordu:

- Yurtdışı ihalelerde teminat mektubu almak çok zor.

- DSİ ve Karayolları bürokrasisinde, müteahhitler geçmişte çok çaldı, şimdi geri versinler anlayışı ve ‘Biz böyle düşünüyoruz, isteyen mahkemeye gider’ yaklaşımı egemen.

- Yeni müteahhit yaratma çabası, dünya markası haline gelmiş şirketlerimizi işsiz bırakıyor
Yazarın Tüm Yazıları