Entegre devrenin mucidi öldü

Güncelleme Tarihi:

Entegre devrenin mucidi öldü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2005 10:56

Entegre devreyi icat ederek elektronik çağı başlatan ve mikroişlemcilerin yapımına olanak sağlayan Nobel ödüllü Jack Kilby, 81 yaşında hayatını kaybetti. Kansere yenik düşen Kilby uzun yıllardır Texas Instruments'da çalışıyordu. Avuç içi hesap makinelerinin mucitlerinden birisi de olan Kilby, yakalanmış olduğu kansere yenik düşerek 81 yaşında hayatını kaybetti. Kilby'nin iki kızı, bir oğlu ve beş torunu bulunuyor.

Haberin Devamı

Entegre devreden önce elektronik aygıtlar, arasında cam vakum tüplerin de bulunduğu iri ve kırılgan devrelere bağımlı halde çalışıyorlardı. 1950'lerin sonunda ise, ABD ordusu başta olmak üzere küçük elektronik aygıtlara karşı büyük bir talep oluştu. Tam bu zamanlarda ise Kilby ortaya çıktı.

Bugün hala bilgisayarlarımızda kullanılan Kilby'nin yarattığı tırnak büyüklüğündeki devre, iri olduğu kadar güvenilmez de olan anahtar ve tüplerin yerini aldı. Kilby'nin icadı sadece bilgisayarı etkilemedi. Elektrikli süpürgelerden süper bilgisayarlara kadar pek çok araç, elektriğin daha etkili ve güvenli bir şekilde kullanıldığı bu küçük devreler sayesinde sonsuza kadar değişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!