FT: Blair Türkiye'nin AB hedefine zarar verdi

Güncelleme Tarihi:

FT: Blair Türkiyenin AB hedefine zarar verdi
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 20, 2005 11:44

İngiliz Financial Times gazetesi, bütçe krizine neden olan Blair’in, büyük destek verdiği Türkiye’nin AB üyeliği hedefine bu kez "zarar" verdiğini yazdı.

Haberin Devamı

İngiltere Başbakanı Tony Blair’in, AB zirvesinde bütçe konusunda anlaşmaya varılmasını engelleyerek büyük destek verdiği Türkiye’nin AB üyeliği hedefine bu kez "zarar" verdiği öne sürüldü. Financial Times gazetesi, "AB, Türkiye’ye kapılarını kapatırsa sürpriz olmaz" yorumunu yaptı.

  Â

İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times, Wolfgang Munchau ve Amity Shlaes imzalı bir haber yorumunda İngiltere Başbakanı Tony Blair’in geçen hafta Brüksel'de yapılan AB zirvesinde takındığı tutumu sert dille eleştirildi.

 

Bazı ülkelerin küçük bir para miktarı karşısında birçok siyasi önceliğini feda etmeye hazır oldukları belirtilen yazıda Blair’in AB’den 2.5 milyar euro iadesi için İngiltere’nin dört siyasi hedefi feda edeceğini öne sürdü.

Haberin Devamı

  Â

"BLAIR AB HEDEFLERÄ°NÄ° FEDA ETTÄ°"

 

Financial Times, Blair’in feda edeceği ilk hedefin genişleme olduğunu belirterek şu yorumunu yaptı:

  Â

"Anayasa ve bütçesi olmayan bir birliğin İngiliz Dönem Başkanlığında Türkiye ile başlaması öngörülen üyelik müzakerelerinin ertelemesine neden olacağı adeta kesin gibi. Fransa ve Almanya’da Türkiye’nin üyeliğine olan muhalefet giderek artarken AB, şimdi Türkiye’ye kapılarını kapatırsa benim için sürpriz olmaz."

  Â

"ROMANYA VE BULGARÄ°STAN ÃœYE OLMAYABÄ°LÄ°R"

 

Katılım antlaşmalarını yapmış olan Bulgaristan ve Romanya’nın üye olmayabileceğini de öne süren gazete, İngiliz Başbakanı'nın zarar verdiği diğer hedefleri anlatırken, Blair tarafından ortada bırakıldığını hisseden Doğu Avrupa ülkelerinin Fransız Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın kucağına itildiğini yazdı.

 

Blair’in Avrupa’da yapılmasını istediği ekonomik reformun büyük bir olasılıkla raydan çıkacağını savunan gazete, Blair’in tutumu nedeniyle Alman Hristiyan Demokrat lideri Angela Merkel ve Chirac’ın rakibi Fransa İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy’in Blair ile stratejik bir ittifak kurmalarının imkansız haline geldiğini de öne sürdü.

Haberin Devamı

  Â

Financial Times, AB’nin sonunda yaralarını saracağını ancak İngiltere’nin artık çözümde merkezi bir rol oynamasının zor olduğunu savundu.


Ä°LGÄ°LÄ° HABERLER:

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!