Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Gurbetçiye altın vuruşu yeşil sermaye yapmış

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar’ın, Almanya gezisi bize gurbetçilerin, üst üste ne kadar ağır maddi darbeler yediğini bir kez daha gösterdi.

Onlarca yıllık tasarruflarını Merkez Bankası temsilciliğine yatırdıkları için Alman devletinin soruşturmalarına ve vergi cezalarına muhatap olan gurbetçiler, altın darbeyi ise İslami holdinglerden yemişler.

Şu sıralar da Alman vatandaşlığını kaybetmeme mücadelesi veren gurbetçiler arasında, İslami holding vuruşuna uğramayan kalmamış gibi.

Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM) Başkanı Faruk Şen, resmi rakamı, ‘190 bin kişiden 5.5 milyar Euro toplanmış. Yani Almanya’daki her üç Türk ailesinden biri para kaptırmış’ diye açıklasa da asıl rakamın çok daha büyük olduğu tahmin ediliyor.

İKİNCİ YILDA

NALLAR DİKİLDİ

Köln’den TAM’a giderken otobanda bir benzinlikte verdiğimiz molada tesadüfen karşılaştığımız iki gurbetçi ile sohbetimiz de Şen’i doğruluyordu.

Konu, İslami holdinglere gelince, ‘Herhalde siz para kaptırmadınız?’ dedik.

‘Burada para kaptırmayan mı var?’ yanıtı aldıktan sonra, Zonguldaklı Şevki Bostan, 28 yıl emaye boyacılığı yaptığını, bunca yılın tazminatıyla birikimlerini, 1999 yılında, 50 bin mark olarak Yimpaş’a verdiğini açıkladı ve şöyle konuştu:

‘İlk yıl 11 bin mark alınca çok sevindim; ama ikinci yıl nalları dikti. Çok uğraştık, elimize sadece 60 bin marklık hisse senedi kupürü verdiler. Onların da bir anlamı yok. Artık düşünmek istemiyorum. Paraları camide topladılar. Toplayanlar sakallıydı. Gelir gelmez de hemen namaza durdular.’

Bostan,
kaybını düşünmek istemeyerek ruh sağlığını korumaya çalışsa da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Berlin’de görbetçilere, ‘Bana mı sordunuz?’ demesine içerlediğini, ‘Bizi suçlamak yerine, bizi anlasa daha iyi olurdu’ sözleriyle gösteriyor.

Anlatılan öyle olaylar var ki, gerçekten de bu insanları anlamak gerekiyor.

Bunun için de, kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’nun işe, paralarını kaptıranları dinleyerek başlaması daha iyi olurdu.

Çünkü, sorun Türkiye’den yeterince görülemiyor.

Para toplanmasına bazı imamların aracılık etmesi de, özellikle AKP’li üyelerin üzerinde özenle durması gereken bir konu olmalı.

AKP’LİLER TEŞVİK ETMİŞ

Duyduklarından çok etkilenen Mehmet Ağar, Başbakan Erdoğan’ın söylemini eleştirerek, hükümetin mağdurlara, hem Almanya’da hem de Türkiye’de hiç olmazsa hukuk desteği vermesini önerdi.

‘Hortumcuya yapılan bu holdinglere de yapılamaz mı?’ diye soran Ağar, ‘Ayrıca AKP bu işten kaçamaz gibi. Çünkü, vatandaş bize, bugün AKP’de olan bazılarının, buralara gelip, bu holdinglere para yatırılmasını teşvik ettiğini, ‘yatırın’ dediğini söyledi’ diyor.

İnsanların yılların emeğinin karşılığının dindarlık kisvesi altında sömürülmesine ayrıca karşı çıkılması gerektiğini de anlatan Ağar, kendi adına, gurbetçilere, bundan sonra iki ayda bir ziyaretler yaparak, sorunlarını paylaşma sözü verdi.

Eylül ayında Almanya’ya tekrar gelip, on binlerin katıldığı bir demokrasi şöleni yapacaklarını da söyleyen Ağar iddialı konuştu:

‘Buraların sadece Milli Görüş’te olmadığını herkes anlayacak.’
Yazarın Tüm Yazıları