Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

DYP ‘Avrupa’ya açılıyor

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, bugün partisinin Avrupa’da yaşayan Türklerle bağını güçlendirmek amacıyla kurulan Avrupa Demokrasi Vakfı’nın açılış törenine katılıyor. Vakıf Başkanı Aydın Yardımcı, İkinci Başkan ise Hüseyin Baraner.

Yardımcı, uzun yıllar ANAP’ın Avrupa’daki eli kolu oldu; özellikle Mesut Yılmaz’a en yakın isimler arasında yer aldı.

Erkan Mumcu’nun Genel Başkan olmasına kadar ANAP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyeliğini sürdüren Yardımcı, son kongre öncesinde DYP’ye geçerek Genel İdare Kurulu (GİK) üyesi oldu.

Baraner ise Türk turizm sektörünün çok yakından tanıdığı, projeci bir isim.

Ağar, bu iki isimle, Avrupa’daki Türkler arasında güç kazanmaya çalışıyor.

AVRUPA DEVRE ARASI VERMEK ZORUNDA

Baraner,
Köln’deki merkezi Ağar tarafından açılacak olan Vakfın, Avrupa’da yetişmiş, geleceğini burada değil Türkiye’de gören Türk gencini ülkeye kazandırmayı da hedeflediğini belirtiyor. ‘Bunu Özal’ın, prens anlayışı ile değil, bu eğitimli insanların memleketlerine döndüğünde yerel veya ulusal düzeyde aktif görev alması yoluyla yapmayı araştıracağız’ diyor.

Almanya ve Avrupa’da büyük firmaların iflas etmekte olduğu, ekmeğin azaldığı bir dönemin yaşandığını anlatan Baraner şu tespiti yapıyor:

‘Türkiye’nin şansızlığı, ekmek korkusunun salgın hastalık ötesi korku yaydığı bir dönemde ortaklığa talip olması. Oysa bugün, Avrupa’nın devre arası verip bir düşünmesi gerekiyor. Çok dağınık şekilde bazı şeyler üretildi; ama paylaşımı iyi yapılmadı. Evinin önünde beş araba olan da, buzdolabı boş olan da var.’ Türkiye’nin bu tabloya karşın, AB halkları üzerinde iyi bir PR çalışması yapmadığını savunan Baraner, vakfın asıl amacının bu olacağını söylüyor.

KONGRE BAŞKA REEL SİYASET BAŞKA

Köln gezimiz öncesinde Ağar’la DYP’yi de konuştuk. Kongrede ortaya çıkan olumlu havanın Türkiye çapında sürdüğünü söyleyen DYP lideri, GİK listesine giremedikleri için istifa eden dört milletvekili hakkında artık pek konuşmak istemiyor.

Ancak Ağar, ‘Gelinen noktada, arkadaşlarımı üzmek beni üzmüştür; ama ben, onların daha farklı değerlendireceklerini düşünüyordum. ‘Bırakıp giden gider’ demek bizim de işimiz değil, yolumuza devam ediyoruz. Bir arkadaşımız da döndü, sevindik’ diyor.

Teşkilatın çok moralli olduğunu özenle vurgulayan Ağar’a, kongrede eski Genel Başkan Tansu Çiller’in mesajı okunurken yapılan büyük alkışı ve bu alkışa farklı değer yükleyenlerin bulunduğunu anımsattık.

Ağar, bu konudaki görüşlerini ise, ‘Partiye zarar vermedikçe, DYP herkese vefa gösterir. Sonuçta 2002 seçimi ortada. Kongre başka, siyasetin reel gerçekleri başka. Ancak, geçmişi eleştirerek, kırarak ilerlemek benim işim değil. Halk her şeyi biliyor, ben partimi iktidara taşımanın kararlılığı içindeyim’ diye özetliyor. Partiye katkı verecek herkesle yürümeye hazır olduğunu aktaran Ağar, merkez sağda buluşma konusunda eski görüşlerini yineliyor:

‘Adresin neresi olacağını nasıl göstersin millet artık. Alternatif ortadadır, bunu sanal görüntülerle saklamak mümkün değil.’
Yazarın Tüm Yazıları