50 trilyonluk iddianame

Güncelleme Tarihi:

50 trilyonluk iddianame
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 10, 2001 01:56

Esenyurt Belediyesi eski Başkanı Gürbüz Çapan hakkında 8 yıldan 19 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın iddianamesinde ağır suçlamalara yer verildi. Çapan'ın bir ceketle geldiği İstanbul'da şu an 50 trilyonluk servete sahip olması şaşkınlık yarattı.

Haberin Devamı

Esenyurt Belediyesi eski Başkanı Gürbüz Çapan hakkında İstanbul DGM Başsavcılığı'nın, 8 yıldan 19 yıla kadar hapis cezası istemiyle açtığı davanın 38 sayfalık iddianamesinde ağır suçlamalara yer verildi.
İddianamede 1989 yılında Büyükçekmece'de pratisyen doktor olan Çapan'ın Karslı hemşehrilerinin desteğiyle Esenyurt Belediye Başkanı olduğu ve  kardeşlerinin, yakın akrabalarını yanına topladığı vurgulandı.
Gürbüz Çapan'ın başkan seçildiği Esenyurt Belediyesi'nde yakınlarını ve kendi adamlarını işe aldığı, kısa sürede çok zengin olduğu, çeşitli şirketler kurdurarak belediye imkanlarından faydalandığı ifade edildi.
İddianamede, Çapan ve kardeşlerinin kurdukları şirketlerle kısa sürede zengin oldukları belirtildi. Özellikle konut ve arazi işlerinde tehdit, zimmet ve usülsüzlük yoluyla trilyonluk servet yaptıkları iddia edildi.

Haberin Devamı


BELEDÄ°YE SAYESÄ°NDE ZENGÄ°N OLDU



1989 yılında SHP'den belediye başkanı seçilen Gürbüz Çapan, 1990 yılında İçişleri Bakanlığı'na gönderdiği mal bildiriminde üzerine hiç bir mal varlığının bulunmadığını belirtmesine rağmen 1995 ve 1998 yılında yaptığı iki ayrı mal bildiriminde üzerine kayıtlı gayrimenkul ve banka hesaplarında bulunan paraların çokluğuyla dikkat çekti.



Çapan'ın, kendisini çete lideri suçlamasıyla hakim karşısına çıkartacak olan iddianamede yer alan mal varlığı şöyle;



1995 tarihli mal bilidirimi:
 Bir adet 170 metrekarelik konut,
 Üç adet muhtelif kooperatif hissesi,
 Eşi Ayfer Çapan üzerine üç adet kooperatif hissesi,
 Wolkswagen marka bir otomobil,



1998 tarihli mal bildirimi:
 Kendisine ait 170 metrekarelik konut,
 Bir kooperatif hissesi,
 Bir adet arsa,
 Eşi Ayfer Çapan'ın iki konut, bir kooperatif hissesi,
 Çatalca'da 49.148 metrekarelik arsa,
 Boğazköy İnşaat Taahüt San. ve Tic. Lim. Şirk. adına yüzde 95 hisse,
 1 adet 1998 model BMW otomobil,
 Kentbank Bahçeşehir Şubesi'nde 1 milyon 914 bin adet İŞCTR hisse senedi (Tahminen değeri 19 trilyon 140 milyar Türk lirası),
 Eşi Ayfer Çapan'ın Garanti Bankası Avcılar Şubesi'nde 50 bin ABD Doları ile İş Bankası Avcılar Şubesi'nde 3 milyon 174 bin 5 adet İŞCTR hisse senedi (Tahmini değeri 31 trilyon 740 milyar 500 milyon)
 Gürbüz Çapan'ın kendi mal varlığının yanı sıra yine iddianamede sanık olarak yer alan kardeşleri Günay-Zeki-Çetin Çapan'ında bünyesinde bir çok şirketi barındıran Doğa Holding'in sahibi oldukları belirtildi.

Haberin Devamı


ÇAPAN KARDEŞLERİN SUÇ DOSYASI KABARIK



Gürbüz Çapan hakkında bugüne kadar oluÅŸturduÄŸu ileri sürülen çete hakkında yasal iÅŸlem yapılmadığı vurgulanan iddianamede Çapan'a, Büyükçekmece Adliyesi ve diÄŸer adliyelerde vatandaÅŸlara karşı uyguladığı baÅŸkanlık sıfatı ile baÄŸdaÅŸmayacak müessir fiil, hakaret, tehdit, zimmet suçlarından davalar açıldığı kaydedildi. Çapan'ın bu davalar sonucunda ceza aldığı ancak bazı soruÅŸturmalarda belediye baÅŸkanı olması nedeniyle takipsizlik kararı alındığı ifade edildi.Â



Gürbüz Çapan'ın belediye meclis üyelerine, encümen üyelerine istediği kararları çıkarttırdığı, alınan usulsüz meclis kararı ile usulsüz ihaleler düzenlettiği öne sürüldü. Esenyurt'ta kurdurduğu kooperatifler sayesinde 15 bin konut yapıldığı, ucuza mal ettiği arsaları açıktan yüksek fiyatlarla satarak kendisine ve yakınlarına büyük rant temin ettiği iddia edildi.

Haberin Devamı


Köyde çobanlık yapan diğer kardeş Çetin Çapan'ın da ağabeyi Gürbüz Çapan'ın belediye başkanı seçildikten 3 yıl sonra İstanbul'a geldiği ve ağabeyinin talimatları doğrultusunda Esenyurt bölgesinde arazi topladığı, arazisini satmak istemeyen Turgay Zilek'i tehdit, zor ve baskı uygulayarak araziyi elinden aldığı iddia edildi. Gültekin ailesini dövdüğü ve bu nedenle Büyükçekmece Sulh Ceza Mahkemesi'nde ceza aldığı belirtilen iddianemede, Çetin Çapan'ın ortak olduğu Doğa Holding'in bünyesindeki sahibi gözüktüğü şirketlerde sahte fatura kullandığı bu yolla haksız kazanç elde ettiği ayrıca bu şirketlere iş alabilmek için ihalelere fesat karıştırdığı öne sürüldü. Çapan'ın da ağabeyinin başkanlığında oluşturulan organize çete içinde yer aldığı belirtildi

Haberin Devamı


Lisede okuduğu yıllarda siyası olaylardan dolayı 7 yıl 8 ay hapis cezası alan Zeki Çapan'ın ise, 1998 yılında İstanbul'a geldikten sonra ağabeyinin imkanlarını kullanarak zengin olduğu, çok kısa sürede mal varlığını usulsüz şekilde arttırdığı ve sahibi olduğu şirketlerde sahte ve yanıltıcı fatura kullandığı ifade edildi.



İddianamede tutuksuz sanık olarak yeralan Günay Çapan'ın ise, Almanya'da vergi kaçırmak ve sahtekarlık suçlarından iki kez tutuklandığı ve toplam 950 bin Alman Markı karşılığı kefaletle serbest bırakıldığı belirtildi. İddianamede ayrıca Günay Çapan'ın Türkiye'ye gelidkten sonra ağabeyi Gürbüz Çapan tarafından oluşturulan çete içerisinde yer aldığı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!