Beden muayenesine hakim kararı şart (CMK)

Güncelleme Tarihi:

Beden muayenesine hakim kararı şart (CMK)
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2005 15:51

CMK'da değişiklik öngören kanun ile beden muayenesine açıklık getirildi. Beden muayenesi, iç ve dış beden muayenesi olarak ikiye ayrıldı. CMK'da özetle şu değişiklikler yapıldı:
  CMK tam metin

Haberin Devamı

AVUKATLIKTAN MEN Örgütlü suçlar, devlete ve anayasal düzene karşı işlenen suçlar ile terör suçlarından tutuklu ve hükümlü bulunan kişilerin savunmasını yapan avukatlar, aynı suçlardan haklarında kovuşturma açılırsa görevlerinden 1 yıl süreyle men edilebilecekler.

İÇ BEDEN MUAYENESİ Şüpheli ve sanığın iç beden muayenesi (cinsel organ veya anüs bölgesi) için hakim kararı aranacak. Üst sınırı iki yıldan daha az hapis cezasını gerektiren suçlarda iç beden muayenesi yapılamayacak. Mağdurun rıza göstermesi halinde muayene için mahkeme kararı aranmayacak.

HAK OKUMADAN ÖNCE TEDBİR ALINACAK Polis, yakaladığı kişiye kanuni haklarını bildirmeden önce, kaçmasını, kendisine veya başkasına zarar vermesini önleyecek tedbirleri alacak.

TUTUKLAMA KAPSAMI Cezanın üst sınırı 1 yıldan fazla olmayan suçlarda tutuklama kararı verilemeyecek.

Haberin Devamı

YURTDIŞINA ÇIKAMAYACAKLAR Bir kişi hakkında yurtdışına çıkış yasağının konulabilmesi için cezasının üst sınırının 3 yıl olması şartı kaldırıldı. Böylece bütün şüpheliler için yurtdışına çıkış yasağı konulabilecek.

POLİSİN DEDİĞİ OLDU Kolluk amirlerine, arama, el koyma, belgeleri inceleme konusunda yazılı emir verme yetkisi tanındı.

SİNYAL İZLENECEK Suçluya ulaşılabilmesi için iletişim aracının sinyalleri de izlenebilecek. Şüpheli veya sanığa ulaşılmasını sağlayacak diğer kişilerin yerleri de sinyal takibi ile belirlenebilecek. Fuhuş suçlarının takibinde de telefon dinlenebilecek.

SÜRE SINIRI YOK Telefon dinleme en fazla 6 ay süreyle yapılabiliyor. Ancak örgütlü suçların takibinde artık bu sınır olmayacak. Hakim, 1 aydan fazla olmamak üzere telefon dinleme süresini istediği kadar uzatabilecek. Örgütlü suçların teknik izlenmesinde de bu süre sınırı olmayacak.

CİK yasasında yapılan değişiklikler ise şöyle:

F TİPİNE GİDECEKLER Müebbet hapis cezası hükümlüleri, koşullu salıverme süresinin üçte ikisini F tipinde geçirip, iyi hal göstermeleri durumunda başka cezaevine gönderilebilecekler.

HÃœKÃœMLÃœYE YER GÖSTERME Hükümlü ve tutuklular, rızaları alınmak koÅŸuluyla hakim kararıyla yer gösterme amacıyla cezaevinden çıkarılarak kolluÄŸa teslim edilecekler.Â

Haberin Devamı

CEZAYI ÖDEYEMEYEN ÇOCUK HAPSE GİRMEYECEK Para cezasını ödeyemediği için çocuklar hakkında hapis cezası verilemeyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!