Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Başbakan sattı Başmüzakereci Babacan tuttu

ALİ Babacan, başmüzakereci atanması nedeniyle, Türkiye’de artık dikkatlerin üzerinde en fazla yoğunlaşacağı isim olacak.

Türkiye’nin AB standartlarına kavuşması için büyük mücadele verecek olan Babacan, bu nedenle asıl müzakereleri Brüksel’de değil, oradan aldığı izlenimler doğrultusunda Türkiye’de yapacak.

AB standartlarını yakalamış bir Türkiye için, zaman zaman toplumun her kesimini karşısına almak zorunda da kalacak Babacan’ın, bu süreçte öncelikle kendisinin AB’nin standartlarına uygun bir siyasetçi olması önem kazanıyor.

Kendisinin örnek olması bakımından da bu çok önemli.

ŞİRKETLERİNDE HİSSEDAR

Babacan
öncelikle, Avrupalı bir siyasetçinin yaptığını yapmak durumunda.

Kendisi AKP hükümetinin kurulduğu günden bu yana ekonominin başında; ama aradan geçen iki buçuk yıla rağmen, şirketlerinde hissedarlığını sürdürdüğünü öğrenmek bizim için sürpriz oldu.

Başbakan Erdoğan’ın bile şirketlerdeki hisselerini sattığı bir dönemde, ekonominin başındaki bir bakanın bu davranışı daha önce yapması beklenirdi.

‘Belki de en uygun tarih bugündür’ anlayışıyla, Babacanlar’ın şirketlerindeki tabloyu ortaya koyalım.

Babacanlar’ın, Manterol Teks. Ltd. Şti, Babacan Met. San. Tic. Ltd. Şti, Babacan Teks. Çey. San. Ltd. Şti (tasfiye halinde), Babacan Teks. Tuh. Çey. San. A.Ş. (bu da tasfiye halinde), Ali Babacan Teks. San. A.Ş. adlarında 5 şirketi bulunuyor.

Babacan Met. San. Tic. Ltd’nin kuruluşunda, Ali Babacan, İrfan Babacan ile yüzde 50 oranında ve 25’er YTL ile hissedar.

Ali Babacan, bu şirketin 7 Ekim 2004 günü genel kurulunda yapılan sermaye artırımı ardından, hissedarlıktan çıkıyor; şirketin yeni hissedarları İrfan Babacan, Ekrem Babacan ve Adnan Babacan oluyor.

Tasfiye halindeki iki şirketin birincisinde iki hissedar var:

Babası Hilmi Babacan’ın payı 275 YTL, oğul Babacan’ın ise 225 YTL.

İkincisinde ise baba ve oğlun yanında sembolik oranlarda ailenin diğer üyeleri var; ama babanın payı 510 YTL, Ali Babacan’ın ise 450 YTL.

ASIL TAŞIYICI FİRMA

Manterol’de ise İspanyol Manterol S.A. ile Ali Babacan Teks. San. A.Ş. 14 bin 275’er YTL ile eşit hissedarlar.

Bu şirketin ortağı Ali Babacan Teks. San. A.Ş., ailenin en yüksek cirolu, ana taşıyıcı firması. 19 Aralık 1993 günü kurulan şirketin 1 milyar TL sermayesi; Güner Babacan(520 milyon lira), Ali Babacan (450 milyon lira) ve 10’ar milyon lira ile Betül Babacan, Tuba Babacan ve Gülşen Pehlivanoğlu arasında paylaşılıyor.

Şirket, 2 Aralık 2004 günü sermayesini 50 milyar liraya çıkarma yoluna gidiyor ve hissedar yapısında önemli değişiklikler yaşanıyor.

Baba Hilmi Babacan, 25.5 milyar lira ile Güner Babacan’ın yerine birinci hissedar olurken, Ali Babacan payını 22.5 milyar liraya çıkararak ikinciliğini sürdürüyor.

Güner, Tuba, Betül ve Merve Babacanlar ise 500’er milyon TL’de kalıyor.

Sermaye artırımı toplantısına Ali Babacan’ın katılmayıp, vekaletini Hulusi Tümer’e verdiğini belirtmeli.

Ancak, hem ekonominin başındaki bir isim hem de başmüzakereci olarak Babacan için artık vekalet vermek de yeterli sayılamaz.

Babacan’ın bu konuda acilen karar alması gerektiği ortada.

Aksi takdirde yarın, bu şirketlerle ilgili beklenmedik bir tartışma doğarsa Babacan, ciddi bir inandırıcılık sorunu yaşayabilir.
Yazarın Tüm Yazıları