Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Moskova’da telekulağa dikkat

ONyıl önce, faşizmin yenilişinin 50’nci yılı nedeniyle Moskova’da düzenlenen törenlere Türkiye adına Başbakan Tansu Çiller katılmıştı.

O geziyi izleyen gazetecilerden biri de bizdik.

Çiller’in kaldığı otel odasında Türk korumaları dinleme cihazı bulmuş, bizim bu konudaki haberimiz geniş yankı yaratmıştı.

Bu yılki 60’ıncı yıl törenlerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan katılıyor.

Pazar günü başlayacak olan gezi öncesi, uyarı olabilir düşüncesiyle, dinleme krizinin sonradan öğrendiğimiz bazı detaylarını ilk kez yazıyoruz.

Çünkü, dünya liderlerinin Moskova’ya akacağı bu günde, liderler arası yoğun temaslar yaşanacağından, gizli servislerin uslu durmasını beklememek, ‘Nasıl olsa Erdoğan’la Putin iyi arkadaş’ diyerek rehavete kapılmamak gerekiyor.

UYARI CLİNTON’IN KORUMALARINDAN

On yıl önce de Türk korumalar Çiller’den birkaç gün önce Moskova’ya gitmiş, Başbakan’ın kalacağı odayı teslim alıp aramadan geçirmişlerdi.

Korumalar, ilk aramanın bittiği akşam, daha önceden tanıdıkları ve aynı törene katılacak olan ABD Başkanı Bill Clinton’ın korumalarıyla bir araya gelip sohbet etmek amacıyla Moskova’nın ünlü kafelerinden birine gittiler.

Sohbette, Clinton’ın korumaları, ‘Dikkat edin; odaları iyi arayın. Artık KGB yok; ama yöntemleri sürüyor. Biz oda sıvalarını bile kazıdık’ dediler.

Mesajı alan Türk korumalar, otele dönünce, Çiller’in odasını bir kez de 10’ar santimlik bölümler halinde aramaya tabi tuttular.

İkisi erkek biri kadın üç koruma, biraz sonra sonuca da ulaştı.

Yatağın başucundaki iki vazonun içindeki kurutulmuş çiçek yığınları arasına ve bir tablonun arkasına gizlenmiş üç dinleme cihazı buldular.

İlginçtir; böcekler bulunduktan kısa süre sonra, odanın kapı çalındı.

Konuklar Rus gizli servisinin iriyarı dört elemanıydı. Tek kelime dahi İngilizce konuşmayan konuklara kapı açılmadı.

Kapıyı açmama ısrarı sürünce konuklar zorlama yapmaya başladı.

MİT: TİPİK KGB BÖCEKLERİ

Türk korumalar çareyi böceklerin fotoğraflarını çekip, fotoğraf makinesini bayan arkadaşlarının çantasına yerleştirmede, böcekleri ise açıkta bırakmakta buldular.

Çünkü, güç kullanımı istedikleri sonucu getirmeyecekti.

Rus ajanlar içeri girince bir süre de sonuçsuz kalan ‘sağırlar diyaloğu’ yaşandı; ancak davetiz konuklar, sehpa üzerinde böcekleri görünce rahatladılar.

Cihazları alır almaz da odayı terk edip gittiler.

Türk korumalar da soluğu, bir MİT görevlisinin yanında aldılar.

Fotoğrafları inceleyen bu MİT görevlisi raporunu verdi:

‘Bulunan üç cihaz da tipik KGB dinleme böcekleridir.

Durum hemen Ankara’ya bildirildi.

Ankara’nın talimatı ise, ‘Gezi yine yapılacak. Ancak, Başbakan’ın bütün görüşme ve telefon konuşmaları Türk Elçiliği’ne alınacak’ oldu.

Böylece, Çiller’i dinlenme olasılığı bertaraf edildi.

Dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, Türk korumaları başarıları nedeniyle ödüllendirirken, Rusya’ya tepki de diplomatik yollarla iletildi.
Yazarın Tüm Yazıları