Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Başbakan istemedi

BEYAZ Enerji operasyonu nedeniyle hakkında fezleke düzenlenen AKP Ağrı Milletvekili Cemal Kaya’nın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talebi üzerine istifa ettiği belirtildi.

Başbakan’ın böyle bir talebinin olmadığını; ancak istifayı durdurma niyeti de bulunmadığını aktarmalı.

Geçen hafta uzun bir görüşme yaptığımız; ancak isteği üzerine yazamadığımız görüşmede Kaya, istifa yönündeki kararını bize söylemişti.

Biz de pazartesi günkü yazımızda, kendisinin karar arifesinde olduğunu, AKP’nin işlem yapmasına bile gerek kalmayabileceğini yazmakla yetindik.

Dolayısıyla Kaya’nın milletvekilliğinden istifası bizce bilinmez değildi.

Dahası bu karar, AKP yönetimi için de bilinmez değildi.

‘İHRAÇ ET’ DERDİM

Cemal Kaya,
dünkü uzun görüşmemizde de Başbakan’dan ‘İstifa et’ talebi gelmediğini açıklarken, ‘Başbakan’ın bana, ‘İstifa et’ demeye hakkı var mı? ‘Beni ihraç mı ediyorsun; et’ derdim, hiç önemli değil’ dedi.

Kaya, 15 gün önce verdiği bu kararını bir hafta sonra AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat’a, pazartesi günü de AKP Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa’ya bildirdiğini, Fatsa’dan duruma Başbakan’a iletmesini istediğini söyledi.

‘Keşke kararımı verdiğim gün istifa etseydim’ diyen Kaya devam ediyor:

‘Çünkü, bugün çok mutlu bir insanım. Çocuklarıma vakit ayırıyorum. Artık Sakarya Caddesi’ne gidip biramı içebileceğim. Bu mutlulukları 15 gün önceden yaşamaya başlayabilirdim.’

Kaya, TBMM’de istifanın oylanacağı oturumda son kez konuşacak, can-ı gönülden kabul oyu isteyecek; sonuçtan da emin görünüyor.

‘Bilinsin ki kabul edilmezse de Meclis’e bir daha gitmeyeceğim; bitti’ diyor.

Dokunulmazlıklar sınırlandırılmadan, işadamı milletvekillerinin şirketlerini kayyuma devretme şartı getirilmeden siyasete dönmeyeceğini de açıklayan Kaya, ‘Mahkeme karşısına, sanık milletvekili sıfatıyla çıkmaktansa vatandaş olarak gitmeyi daha onurlu buluyorum. Suç işlemiş bile olsan vatandaş Cemal olarak gider aklanırsan daha hoş olur’ diyor.

SİYASİ KARARLAR DA GEREK

Siyasete kötü malzeme olmamak için istifa yoluna gittiğini sözlerine eklerken, ‘Dokunulmazlık olmasaydı, ben de istifa etmez, gider aklanıp gelirdim. Ama konu Meclis’e gelseydi dokunulmazlığım kaldırılmazdı’ diyen Kaya, istifasının siyasilere yol açacağı kanısında.

Kaya, ‘Çünkü, yaptığım sadece kendim için değil, her siyasi için. Hakkında açıklamalarda bulunduğum CHP Muhasibi Mahmut Yıldız için de dokunulmazlığın sınırlı olduğu sistem daha onurlu olurdu’ görüşünü savunuyor.

Son operasyon nedeniyle, eleştiri dozlu ifadelerle sık sık bu köşede gündeme getirdiğimiz Cemal Kaya, siyasetçi olmasaydı gündemimize de girmeyecekti.

Bu nedenle istifa kararı siyaset için önemli, örnek bir adım.

Elbette, Kaya’nın kararında hukuki nedenler de etkili; ama hukuki gerekçe olmasa da bazen siyaseten verilmesi gereken kararlar vardır.

Oysa ‘ak siyaset’ iddiasındaki AKP’nin, enerji operasyonuyla ilgili refleksinin yavaş kaldığı, ‘Yargısız infaz yapmayız’ denilerek siyasi kararlılığı geri planda tuttuğu görülüyor.

Tabii AKP, bunun ilerideki siyasi sonuçlarını da mutlaka hesaba katmıştır!
Yazarın Tüm Yazıları