Tayyip'in umudu

Güncelleme Tarihi:

Tayyipin umudu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2001 01:44

Anayasa Mahkemesi Raportörü, parti kurmaya hazırlanan Recep Tayyip Erdoğan'la hukuksal durumu aynı olan YDP eski Genel Başkanı Hasan Celal Güzel'in, ‘Siyasi yasağının kalktığı’ yönünde görüş bildirdiği raporunda, çarpıcı değerlendirmeler yaptı.

İşte ‘Güzel’ raporu

Raportör, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun, Güzel'in parti üyeliğinde ısrar eden YDP'nin uyarılması istemiyle yaptığı başvuru üzerine hazırladığı raporda, Ceza Ertelemesine ilişkin yasayla Güzel'in ‘‘Siyasi yasağının kalktığını’’ belirtti. Raportör, sanık lehine hüküm getiren, bu tip yasaların ‘‘Geriye yürüyerek’’, Erdoğan gibi TCK'nın 312. maddesinden ceza alan Güzel'i de kapsadığını ve bunun ‘‘Eşitlik’’ ilkesinin gereği olduğunu vurguladı.

Raporda, Ceza Erteleme Yasası ile cezanın bütün sonuçları ile ortadan kalkacağı, sadece ‘‘Hürriyeti bağlayıcı cezanın’’ ertelenip, ‘‘Siyasi yasağın’’ sürmesinin hukuka aykırı olacağı savunuldu.

YASAK SÜRER DÜZENLEMESİ YOK

Raporda, ceza ertelemesine rağmen siyasi yasağın sürdüğünün kabul edilebilmesi için yasada, ‘‘Hüviyeti bağlayıcı ceza ertelenir, siyasi yasak devam eder’’şeklinde düzenleme yapılması gerektiği de kaydedildi. Raporun sonuç bölümünde, bu gerekçelerle, Güzel'in parti üyeliği nedeniyle YDP'nin uyarılmasına gerek olmadığı kaydedildi.

ERDOĞAN'I DA KURTARACAK

Bu rapor, ‘Genel Başkan’ olarak başına geçeceği partisini kurmak için Güzel'in siyasi yasağıyla ilgili hukuksal durumun netleşmesini bekleyen yenilikçilerin lideri Erdoğan'ı da umutlandırdı. Anayasa Mahkemesi'nin, Güzel'le ilgili kararını, birkaç hafta içinde verebileceğini hesaplayan Erdoğan'ın, partisinin kuruluşunu da bu kararın açıklanmasının sonrasına ertelediği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!