Beypazarı kurusu mu galeta mı

Ankara’dan İstanbul’a taşındığımız 1991 yılından beri, orada alıştığım bir tadın, Beypazarı kurusunun yerini tutabilecek bir şey aradım durdum.

O.D.T.Ü’deki öğrencilik yıllarımda sınavlardan bunaldığımız zamanlarda kurunun yanında tulum peyniri yer, çay içerdik ve böylece yorgunluğumuzu atmaya çalışırdık. Sonunda o tadı Kasımpaşa’daki fırında susamlı, gevrek galetaları bulunca rahatladım.

Denizcilerin uzun süre dayanması için fırında kuruttukları bir ekmek çeşidi olan galetanın geçmişinin Galyalılara kadar uzandığı söylenir. Uzun süre saklanabilmesi için fırınlanmış olan ekmeklere Anadolu’nun birçok yöresinde peksimet denir. Suyun içinde uzun süre bekletilen bu ekmekler göçebe atalarımızdan bize miras kalmıştır.

İnce noktalar

Alıç kalbe iyi gelir idrar söktürür ve kabızlık giderir.


Patates kroketli köfte

10 kişilik

Hazırlama süresi 35 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Köfte için

500 gr köftelik kıyma

3 dilim bayat ekmeğin içi

3 diş sarmısak

2 adet orta boy kuru soğan

1 çay kaşığı kekik

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı kimyon, kırmızı pul biber

Patates Kroket için

5 adet haşlanmış orta boy patates

1 kahve fincanı un

2 adet yumurta

2 çay kaşığı tuz

2 yemek kaşığı rendelenmiş taze kaşar peyniri

1 su bardağı sıvıyağ

1 kahve fincanı galeta unu veya mısır unu

Bayat ekmeklerin kabuklarını ayırıp, içi kısımlarını ufalayarak yoğurma kabına aktarın. Üzerine rendelediğiniz kuru soğanları, tuz, karabiber, kekik, pul biber, kimyonu ve sarımsakları da ilave edin. Kıymayı da aktarıp, yoğurun. Bu köfte harcından cevizden küçük parçalar koparın ve parçaları elinizi suya batırarak yuvarlayın. Köfteleri bir kenarda biriktirin. Patates köftesi için de haşlanmış patatesleri bir kaba rendeleyip tuz, yumurta, rendelenmiş kaşar peyniri ve unu ilave ederek yoğurun. Elinizi suya batırarak patates köftesinden kopardığınız ceviz büyüklüğündeki parçaları yuvarlayıp, parmak şekli verin. Sonra da köfteleri galeta ununa bulayın. Sıvıyağı bir tavada kızdırdıktan sonra, patates köftelerini sallayarak kızartın. Aynı yağda et köftelerini de kızarttıktan sonra servis tabağına alıp kenarlarını kiraz domateslerle süsleyin. Köftelerin üzerine kürdan batırın, servise sıcak sunun.

İncirli cevizli krema

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

1 poşet toz krem şanti

1 su bardağı soğuk süt

1 paket hazır kakaolu puding

1 su bardağı çekilmiş ceviz içi

10-12 adet kuru incir

Önce, incirleri ılık suda 30 dakika kadar bekletin. Krem şanti ve soğuk sütü bir kaba aktarıp mikserde 5 dakika kadar çırptıktan sonra buzdolabında bekletin. Diğer taraftan, hazır pudingi, üzerindeki tarife uygun şekilde pişirip soğuması için bir kenara alın. Krem şantinin yarısını, çekilmiş ceviz içlerini ve küp küp doğradığınız yumuşamış incirleri soğuyan kakaolu pudinge ekleyip karıştırın. 6 adet kup bardağına ikişer kaşık krem şanti koyup üzerlerine de hazırladığınız incirli harcı paylaştırın. Kalan krem şantiyi de üzerlerine aktarın. Son olarak, çikolata parçacıkları ve incir taneleriyle süsleyip buzdolabında iki saat kadar beklettikten sonra servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları