Emekli Şahap Bey az daha kalpten gidiyordu

HÜRRİYET okurlarından Şahap Atalay, özel bir bankadan emekli. Oturduğu apartmanın da yöneticiliğini yapıyor. Geçenlerde kendisinden sekiz sayfalık bir mail aldım.

Sembolik bir vergiyi öderken, başından geçenleri ve ölümden kılpayı nasıl kurtulduğunu, belgeleriyle anlatıyordu.

‘Apartmanımızda çalışan kapıcının, Ocak 2005 ayına ait damga vergisini, nasıl ve nereye ödeyeceğimi, Maliye Bakanlığı’na sordum. GEL.0.03/0301-15-05-66 sayılı yazı ile 15 gün içinde vergi dairesine, beyanname ile bildirip ödemem gerektiği belirtildi.

- Bu yazı üzerine, Başkent Vergi Dairesi’ne başvurdum. Beyanım üzerine, tahakkuk ettirilen 2,93 YTL vergiyi 4 Şubat 2005’te ödedim.

- 28 Şubat 2005 günü, Şubat ayına ait 2,93 YTL’yi ödemek için, yeniden vergi dairesine gittim. ‘Kapıcının Damga Vergisi, Veraset ve Harçlar Vergi Dairesine verilecek’ diyerek beni oraya gönderdiler.

- Uzun bir bekleme sonucu sıram geldi. Benden, Ocak-Haziran dönemi ücretleriyle ilgili damga vergisini beyan etmemi istediler. ‘Ocak ayını ödedim, gelecek ayların ücretinin ne olacağını şimdiden bilemem’ diye itiraz edince ‘Öyleyse tamamını götürüp oraya yatırın’ demezler mi?’

KAN BEYNİNE SIÇRIYOR

Şahap Bey, ne olduğunu tam kavrayamıyor. Devamını kendisinden dinleyelim.

‘Kan beynime sıçramıştı. ‘Yine mi gidip kuyrukta bekleyeceğim?’
diye iç geçirerek, geri adım atıp denileni yaptım.

Beyannameyi dilekçe ekinde verdim, verginin tahakkuku yapıldı. Pişmanlık ve usulsüzlük cezasına tabi olduğumu görünce ‘Bu da neyin nesi? Ben bu cezaları hak etmedim ki süresi içerisinde ödeyenlere de mi pişmanlık cezası kesiyorsunuz?’ demem üzerine ‘ÖDEMEK ZORUNDASIN’ lafıyla irkildim. ‘Canı cehenneme’ dedim ve makbuzları beklemeye koyuldum zira o ana kadar 2 adet 5 mg İSORDİL dil altı hapı almam dahi göğsümdeki sıkışmayı durdurmamıştı. Bir an önce parayı yatırıp ambulans çağırmayı düşünüyordum ki bankodaki bayanın ‘alın vezneye gidin’ lafıyla irkildim.

Evet, vezneye yöneldim ve;

Aylık 2,93 YTL Damga Vergisini 6 aylık 17,58 YTL yerine 17,60 YTL + 2,93 YTL ödedim... Zamanında ve süresi içerisinde ödemenin mükafatı olarak da 1,00 YTL. Pişmanlık 1,80 YTL de Usulsüzlük Cezası ödeyerek ayrıldım.

Düşünüyorum ki ben neyin pişmanlığında bulundum, neyin usulsüzlüğünü yaptım...

AMBULANS GELİYOR

İyice gerilmiştim.Telefonumdaki özel numaraya bastım. Karşımda Doktorum ‘Lütfen olduğunuz yerde durun, ambulansı yolluyorum’ dedi.

Hukuk Fakültesi bahçe duvarı taşına ilişip ayakta durmaya çalışıyordum, gelen ambulansa apar topar bindirildim...

Şükürler olsun krizi atlattım ama hala beynimi kurcalayan Usulsüzlük Cezasına ve Pişmanlık Cezasına, aklım ermiş değil.

Rahmetli babam ‘Devletle iş yaparsan cezalı duruma düşersin’ derdi. Çocuktuk o dönem pek anlam çıkaramıyordum. Şu an rahmetli babamın ne derece haklı olduğunu anlatmama gerek var mı?

Hocam, amacım işlemler hakkında vatandaş olarak bizlerin neler çektiğinin somut bir örneğini size belgeleriyle sunmaktı. Bu arada, hala beynim sızlıyor nerede hata yaptım diye...’

Devlete ve yasalara saygılı bir vatandaşın, yaşadıkları ve hissettikleri yukarıdaki gibi. Neyse, Şahap Bey’e küçük bir müjde verelim, ‘2, 93 YTL’lik kapıcı damga vergisi yakında bir yasa ile kaldırılıyor’. Bundan sonra da bu tür olaylarla karşılaşırsanız, sakin olmaya çalışın. Yoksa bu hayatı bir daha bulamazsınız!..
Yazarın Tüm Yazıları