Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Yolsuzluk, milletvekilliğini bıraktırabilir

YOLSUZLUKLAR, AKP milletvekillerine ciddi rahatsızlık vermeye başladı.

AKP yönetiminin yolsuzluklarla ilgili daha kararlı adımlar atmaması, rahatsızlığın boyutunun yükselmesine de neden oluyor.

Milletvekillerinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gibi parti içinde otoriter yönetim sergileyen bir lidere yolsuzluklarla ilgili yakınmalarda bulunmaları, ‘iddialar medya üretimi’ söylemini de ortadan kaldırıyor.

Erdoğan’ın, milletvekilleriyle yakın ilişki kurma amacıyla başlattığı ‘salı yemekleri’nin verdiği işaret bu.

Daha önceki yemeklerde yolsuzluk konusuna genel olarak değinen milletvekilleri, geçen salı günü, hassasiyetin ne kadar arttığını kanıtladılar.

KAMUOYU MIRILDANIYOR

Son toplantıda, ilk sözü alan Hatay Milletvekili Fuat Geçen, yolsuzlukların AKP’nin içine girdiğini net ifadelerle söyledi.

Geçen, ‘Toplum bizi tuz gibi görüyordu; ama tuzun da koktuğunu düşünmeye başladı. Bu kalıcı olursa o zaman çaresizlik olur’ dedi ve devam etti:

‘Teşkilatlarda da bu iş virüs gibi yayıldı. Acilen akil isimlerden oluşan, aktif çalışacak parti etik kurulu oluşturulmalı. Çünkü kırılma noktalarının en önemli ikisi; milli konular ve yolsuzluklardır.’

Geçen, ‘Kamuoyu mırıldanmaya başladı, bu işareti alalım’
uyarısı da yaptı.

Sonraki milletvekillerinin çoğu da Geçen’in sözlerine destek verdiler; ancak Uşak Milletvekili Ahmet Çağlayan’ın sözleri oldukça çarpıcıydı:

‘30 yıl hákimlik, savcılık yaptım. Hep bu olaylarla mücadele ettim, tahammül gösteremedim. Siyaseti de bunlarla mücadele yeri gördüm. Siyaset, yolsuzluk için kullanılamaz. Eğer yanlış anladıysam hemen bırakmaya hazırım.’

Kırıkkale Milletvekili Vahit Erdem ise yolsuzlukların yaygın hal aldığını belirterek, ‘Bunun il ve ilçe örgütlerinde de yansımaları görülüyor. Sayın Başbakanım, partileri de bu tür olaylar bitirir’ dedi.

Erdoğan, eleştiriler üzerine, kaygılara katıldığını; ancak her şeyin bir anda bitirilemeyeceğini aktararak, ‘Somut olaylar getirin’ dedi.

Bunun üzerine Geçen ile Adana Milletvekili Zeynep Tekin ikinci kez söz alıp Başbakan’a, ‘Bazı iddialı dosyaları ilgili yerlere ilettik, sonuç yok. Kim getiriyor, deniyor. Kimin getirdiği değil, ne getirdiği önemlidir’ yanıtı vermekten çekinmediler.

İLİŞKİLER SORGULANMIYOR

Yolsuzluklara adı karışanlar ile bazı AKP’lilerin yana yana anılması, AKP Grubu’nun büyük bölümünde yoğun tepki yaratıyor ve iç denetimin daha hızlı harekete geçirilmesi talep ediliyor.

Bu açıdan bakıldığında Enerji Operasyonu’nun ardından AKP’de kurulan araştırma komisyonunun çalışmaları büyük önem taşıyor.

AKP milletvekillerinin hassasiyetleri de gösteriyor ki, komisyonun çalışmalarını daha çok siyasi etik üzerinden yapması gerekiyor.

Bu nedenle, Başbakan Erdoğan’ın, devlette bitirdiği tek bir iş olmayan bir müteahhitle, bakan, parti yöneticisi, milletvekili, üst düzey bürokratların ne konuştuğunu sorması veya sordurması gerektiğini sık sık ifade ettik.

Aynı müteahhidin bürosundaki okey partilerine kimlerin katıldığını, hangi parti yöneticilerinin bu büroya kaç kez ve ne amaçla gittiğini ayrıntılı açıklayan kimse de ortaya çıkmıyor.

AKP de kamuoyunun unutkanlığına sığınıyorsa, milletvekillerinin hassasiyeti bu sığınmanın yarar getirmeyeceğini göstermiyor mu?
Yazarın Tüm Yazıları