Yöneticilere kapıcı vergisi müjdesi

APARTMAN yöneticilerinin, kapıcı ücretlerinden kesilen damga vergisini, vergi dairesine beyan etmeleri ile ilgili uygulamaya son veriliyor.

Yakında çıkacak bir yasa ile kapıcı ücretleri damga vergisinden istisna edilecek.

OLAY NEYDİ?

1 Ocak 2005 tarihinden itibaren, konut kapıcılarını da ilgilendiren bir yasa yürürlüğe girmişti. Buna göre, kapıcı ücreti üzerinden hesaplanan, binde 6 oranındaki damga vergisinin, vergi dairesine beyanname ile bildirilip, ödenmesi isteniyordu.

Örneğin, asgari ücretin 2.93 YTL tutan damga vergisinin, bundan daha fazla masraf edilerek ve birkaç saat zaman harcanarak, beyan edilmesi gerekiyordu. Maliyenin de bu işten sağlayacağı reel bir gelir yoktu. Özetle, bu olay hem vatandaşa hem de vergi dairesi çalışanlarına bir işkenceydi. Ayrıca, yöneticilerin yüzde 99.9’unun da bu vergi hakkında bilgisi yoktu ve hepsi de cezalı duruma düşmüşlerdi...

Okurlarımız hatırlayacaktır. Yüzbinlerce yöneticiyi ilgilendiren bu sorunu ilk kez Hürriyet’te dile getirmiş ve konunun üzerine giderek, bu verginin kaldırılmasını önermiştik.

ÇÖZÜM YOLU

Maliye Bakanlığı, yüzbinlerce apartmanı ilgilendiren bu soruna duyarlı yaklaşarak, bir çözüm buldu. Buna göre; önümüzdeki haftalarda çıkacak yasalardan birine eklenecek bir madde ile konut kapıcılarına ödenen ücretler, damga vergisinden istisna edilecek.

Böylelikle, hem apartman yöneticileri hem de vergi daireleri, gereksiz bir kırtasiyecilikten kurtulmuş olacak.

Soruna duyarlı yaklaşıp, çözüm üretenleri kutluyoruz...

İhracatçının gözyaşları

TMSF
’nin, sembolik tutardaki kredi kartı borçlarına uyguladığı yurtdışı yasağı ve pasaporta el koyma uygulaması ile ilgili, faks ve mailler yağmaya devam ediyor. Bunlardan biri de aşağıdaki gibi.

Yurtdışına önemli bir ihracat bağlantısı için çıkış yaparken, TMSF’ye devir olan bankaların, kredi kartı borçlularına uygulanan yurtdışı çıkış yasağı nedeniyle, pasaportuma el konuldu. Önemli bir toplantıya gidemedim. Sonradan olayı öğrendim, 9 YTL kredi kartı borcum (faiziyle 89 YTL) nedeniyle, yurtdışına çıkışım engellenmiş.

Bu olay, benim bir haftama ve ihracat bağlantımı kaçırmama neden oldu. Pasaportuma kavuşmak için, bakın neler yaptım.

Önce parayı yatırdım.

Sonra, TMSF’den ‘borcu yoktur’ diye yazı alıp, İstanbul Vatan Caddesi’ndeki Pasaport Müdürlüğü’ne götürdüm. Ardından 7 gün süren işlemlerin tamamlanmasını bekledim.

İşlemler tamamlanınca, havaalanına gidip, pasaportumu aldım.

Pasaportuma el konulması, yasalara ve özellikle Anayasa’ya aykırı değil mi? Benim 9 YTL borcum nedeniyle, yurtdışına çıkışım genel güvenliğe ne yönüyle aykırı? Bu insan hakları ihlali değil mi? Bu memlekete milyonlarca dolar kazandıran bir ihracatçıya 9 YTL kredi kartı borcu için bu yapılır mı? Bu keyfi uygulamaya kim, ne zaman son verecek? (E.C İstanbul)’

Ne diyelim, yorumsuz olarak, ilgililerin dikkatine sunuyoruz...
Yazarın Tüm Yazıları