İlaçta karanlık tablo büyüyor

‘TÜRKİYE’de ilaç harcamaları baş döndürücü biçimde artıyor. Türk ilaç pazarı dünyanın en hızlı büyüyen (2002’de üretici fiyatlarıyla 3 milyar dolar iken 2003’te üretici fiyatlarıyla 4.2 milyar dolar yani %40 büyüme) pazarı...

Türkiye ilaçta büyük ölçüde dışa bağımlı. Pazarımızın %60’ına yakını ulus ötesi şirketlerin kontrolü altında... İhracatımızın ithalatı karşılama oranı yalnızca %9, ilaç ticaret açığımız yıllık 2 milyar dolar, ilaç ve diğer eczacılık ürünleri ithalatımız da 2.5 milyar dolar.’

Tıp Kurumu Başkanı Dr. Mehmet Altınok ile Genel Sekreter Dr. Ali Rıza Uçer soruyor:

‘Böylesi karanlık bir tabloda AKP hükümetinin ulusal ilaç politika ve stratejisi nedir?’

Altınok
ve Uçer bir başka iddialarını ortaya koyuyorlar:

‘SSK’lıların serbest eczanelerden ilaç alımı uygulamasını da kapsayan kamu ilaç alımı protokolü ile değişik iddialara göre, 300 trilyon lira ile 1 katrilyon arasında kamusal tasarruf sağlanacağı ileri sürülüyor. Oysa bu gerçekler farklı. Bu uygulama ile SSK’nın 2 milyar dolar olan ilaç harcaması en iyimser tahminle iki katına çıkacak. Yeşil kart faktörü de göz önüne alındığında Türkiye’nin 7 milyar dolar olan harcaması en iyimser senaryoya göre 10 milyar dolara çıkacak, her geçen yıl Türkiye ilaç harcaması daha da artacak. Bu farkın bedelini kim ödeyecek? Vatandaş mı. Geri ödeme kurumlarından ödemelerin gecikmesi nedeniyle ilaç depolarına 1-2 aylık borç vadelerini ödeyemeyip iflas edecek eczacılar mı?’

İlaçtaki sorunlar derinleşerek büyüyor.

Haksız eleştiri

‘KORAY Aydın’ın usulsüz bir ihalesi (KKTC’de karayolu işi) gerçek ihale yapılınca ortaya çıktı... Devletin 13 trilyon lirasını kurtarmışız’ (25.2.2005) başlıklı Üstyapı İnşaat’ın sahibi Hüseyin Gündoğdu’nun yazısına, Kolin İnşaat Yönetim Kurulu üyesi Celal Koloğlu’ndan bir açıklama geldi.

Gündoğdu’nun 2000’de ihaleye çıkarılan işin (uzun bir yargı sürecinden sonra) geçen ocak ayında yeniden yapılarak 14 trilyon daha ucuza verildiği iddiasına Koloğlu, ‘Mektubun içeriği tamamen gerçekdışı bilgi ve beyanlarla doludur. Bu yazı ile şirketimiz haksız ve mesnetsiz eleştirilere konu edilmiş ve hak etmediği bir suçlama ile karşı karşıya kalmıştır’ diyor. Koloğlu, Kolin’in ‘...önceden ayarlanmış olduğu ihaleyi %20 tenzilatla almıştı’ iddiasının yalan ve maksatlı olduğunu belirterek şu hususları belirtiyor:

‘Soruşturma ve yargı kararlarında, Kolin İnşaat’ın 10 firmadan oluşan listeyi bakan Koray Aydın’a verdiği veya teşebbüs ettiği veya böyle bir liste hazırladığı şeklinde bir konu yer almamaktadır. Böyle bir işlem, cezai işlem gerektirecek bir suçtur ve böyle bir suç ortada olmadığından dolayı, hiçbir soruşturmanın konusu yapılmamıştır.

Öncelikle bilinmesi gerekir ki, bir ihalenin 5 sene ara ile yapılması sonucunda tenzilatlarla ortaya çıkan bir farklılık bakkal hesabı gibi yapılan bir hesaplama yöntemi ile kamu yararı olarak sunulamaz. Öncelikle bir yol hizmetinin 5 yıl gecikmeli olarak devreye sokulmasının, devlete çok büyük taşıt işletme maliyeti getirdiği unutulmamalıdır.

Hüseyin Gündoğdu’nun firması Üstyapı ile İntes’in oluştuğu ortaklık, aynı şartlarda KKTC’de yapmış olduğu işi %14.08 tenzilatla almış ve bu işin taşıma katsayıları ve köprü zamları en üst düzeyde tespit edilmiştir.

Diğer taraftan Kolin İnşaat’ın ihalesini aldığı dava konusu işte bile, Hüseyin Gündoğdu, işe davet edilmesi halinde %38 oranında indirim verebileceğini beyan etmektedir. (Bu beyan 8. İdari Mahkemesi kararında ciddi bulunmamıştır.)

Bu durumda aynı basit hesaplama metodu ile Hüseyin Gündoğdu %54 ile %14 arasındaki veya %54 ile %38 arasındaki fark kadar devleti zarara mı uğratmış olacaktı?’

Celal Koloğlu yazısının sonunda Danıştay’ın ‘ihaleye fesat karıştırmak suçunun maddi unsurlarının oluşmadığının anlaşıldığından...’ diyerek iddianın doğru olmadığını belirttiğini hatırlatıyor.

Alkol nasıl imha edilecek

MEY
içki şirketi 70 cl’lik yeni rakıları piyasadan toplatıp yok etmeye karar vermiş. Güzel bir karar insan sağlığı açısından.

Ancak, toplanacağı söylenen 5 milyon şişe rakı 3,5 milyon litre, o da 3500 m3 eder. %45’lik hesabı ile de 3.500 m3 rakıda yalnızca yaklaşık 1.575 metreküp alkol vardır. Şirket bu yok etme işini nasıl, nerede yapacak? İşin bu yanı ile hiç ilgilenen var mı acaba?

Sehap ÖNDER

4 ayda 1300 YTL faiz olur mu

SİVRİCE’de (Elazığ) çiftçilik yapıyorum ve emekliyim. Ziraat Bankası’na olan taksitlendirilmiş zirai kredi borcumun ihbarnamesi geldi, şaşırdım.

4.798 borç için 31.10.2004’ten 28.2.2005’e kadar (4 ay) 1.353 YTL faiz tahakkuk ettirilmiş. Ayrıca tahsilat sırasında gecikme faizi uygulanacağı ihbarı duyuruluyor.

Bu işlem yasal mıdır, değil midir. Banka müdürümüz ile konuştum, gerekçesini anlamakta güçlük çektim.

Biz kredizedeler için hükümetin açıkladıkları ile uygulamanın farklı olduğunu görüyoruz.

K. Metin ÖZTÜRK-SİVRİCE

Erdoğan ve Baykal’a teşekkür

BAŞBAKAN dün Ermeni soykırımı iddiaları konusunda CHP kurmaylarının hazırladığı ve Baykal’ın kendisine getirdiği önerileri dikkate alacağını bu konuda ortak girişimde bulunacaklarını açıklaması hepimizi memnun etti.

Bu Türkiye’nin bütünlüğü açısından çok önemli bir gelişme.

CHP ve AKP liderlerinin TV’lerdeki ortak açıklamaları, ülkemizde son yıllarda görmeye pek alışık olmadığımız bir görüntüydü... Ülkemiz çıkarları için iktidar ve muhalefetin biraraya gelerek ortak bir tavır almasından büyük memnuniyet duyduğumuzu ifade ediyoruz. Bu çalışmayı hazırlayan CHP’liler, sayın Baykal ve öneriyi destekleyen sayın Başbakan teşekkürü hak ediyor.

Mesaj panosu

YAZLIKTAKİ
telefonuma eylül ve ekim yıllık abonman faturası olarak 72 milyon TL geldi, Manavgat Telekom’a ödedik. Ocak ayında 86 milyon kusur TL geldi. Bu neden böyledir? Mahkemeye verilmişti, sonucu ne oldu? Faizi aylık %10 gibi uçuk rakamlıdır. Ne diyeceğimizi bilemiyoruz. Bunlar adaletin mi, eşitliğin mi göstergesidir?

H.K-ANTALYA

ANKARA Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV), Lösemili çocuklara 1.000 YTL karşılıksız nakit sağlık kredisi kampanyası başlattı. 0-312 447 06 60

ELEKTRİK Mühendisleri Odası Etik Komisyonu üyesi Mustafa Atmaca’nın ‘Etik, Ahlak ve Meslek İlkeleri’ konulu söyleşisi bugün 18.30’da Kızılay, Selanik Caddesi 19/6’daki Maden Mühendisleri Odası’nda.

SAMANDRADA’ki Kaya Mekanik Makina ve Şen Kauçuk’un sahibi Erdal Alkaya’dan açıklama: 1984’den beri Tekel’le çalışırım, makina parçaları üretirim. 7 katlı ve 3000 m2’lik tapulu kapalı alanımız bulunmaktadır. Bütün ihaleleri Tekel’den ihale ile alırım. Ucuz fiyatla ihale almakla tanınırım; yani ‘çantacı’ bir firma değilim.

İETT öğrenci kartları hem eylülde hem de ocakta iki kez para toplanarak keyfi şekilde değiştirildi. Binlerce öğrenci paso kuyruklarına sokuldu. İETT çalışanları bile (Paso Servisi 0212-245 07 20 ve Akbil Servisi 293 59 13) bu duruma bir anlam verememektedir. Bunun nedenini niye kimse açıklayamıyor? Ahmet DUMAN

İLGİNÇ
sergi... Saim Bugay’ın ‘Hayvanlar; Eşşekoğlueşşekler’ adlı heykel sergisi dün AKM’de açıldı. Ağaçtan yapılmış 300 değişik hayvan parçalarının yeraldığı sergi, 25 marta kadar açık kalacak.

GÜNÜN SÖZÜ

‘Sis yelpaze ile dağıtılmaz.’

(Japon atasözü)
Yazarın Tüm Yazıları