Yöneticilerin kapıcı vergisi komedisi

SON bir haftadır, apartman yöneticilerinden faks, mail ve mektup yağıyor. Hepsi şaşırmış vaziyette, kapıcı ücretlerinin 2 YTL 93 kuruşluk damga vergisini ne zaman, nereye ve nasıl ödeyeceklerini soruyorlar.

Bazı yöneticiler de cezalı duruma düşmenin şaşkınlığıyla, ‘çözüm yolu ne?’ diye soruyorlar.

BİRKAÇ ÖRNEK

Apartman yöneticilerinden gelen mail ve fakslardan, birkaçının özeti aşağıdaki gibi.

Asgari ücretle çalışan kapıcımızın, 2.93 YTL’Lik damga vergisinin vergi dairesine beyan edileceğini Hürriyet’teki yazınızdan öğrendim. Çevremdeki yöneticilere sordum onlar da bilmiyordu. Yüzbinlerce kişiyi ilgilendiren böyle bir konunun, tebliğ olarak Resmi Gazete’de yayınlanması ya da halka açıklanması gerekmez miydi? (Ö.Şahan-ANKARA)

Yazınız üzerine, kapıcının damga vergisini ödemek için, belediye hizmetleri yönünden bağlı olduğumuz Konak Vergi Dairesi’ne gittim. Onlar ‘Biz almıyoruz, Balçova Vergi Dairesi’ne gideceksiniz’ dediler. Balçova Vergi Dairesi 9 Eylül Vergi Dairesi’ne gönderdi. 9 Eylül Vergi Dairesi de ‘bir aylık alırız’ dediler. Sizin yazınızı gösterdim ve zor da olsa altı aylık ödedim. O gün yaptığım masraf ödediğim vergiden daha fazlaydı! (F.Uğurlu-İZMİR)

Vergi dairesine, kapıcının 2,93 YTL’lik vergisini ödemek için gittim. ‘Bize bu konuda henüz bir yazı gelmedi’ diye çevirdiler. Vergi dairelerinin bilmediğini, biz nereden bilelim? Bu arada cezaya girmişiz ne olacak? (K.Özdemir-İSTANBUL)

Kapıcının damga vergisinin, vergi dairesine 15 gün içinde bildirileceğini öğrendiğimde, bu süre çoktan geçmişti. Kapıcıya, Ocak aylığını geciktirip 10 Şubatta ödemiş gibi kağıt imzalattırıp, cezadan kurtuldum. Yönetici olarak, beni kapıcının karşısında bu duruma düşürenler utansın (A.K.- İSTANBUL)

Yüzbinlerce apartman yöneticisini ilgilendiren, bir beyanname olayı var. Kimse bilmiyor. Resmi Gazete’de bile yayınlanmadı.

Apartman yöneticileri ‘vergi uzmanı’ değil. Kapıcı ücretinin ödendiği tarihten itibaren 15 gün içinde ‘damga vergisi beyannamesi’ verileceğini kimse bilmiyor.

Maliye Bakanlığı’nın 8 Şubat 2005 tarih ve 62/6208-228 sayılı özelgesi ile kapıcılara ait damga vergisinin altı ayda bir beyan edilebileceği ve vergi dairesine peşin ödeneceği açıklandı (Bkz. Yaklaşım Dergisi, Mart 2005, s.311-312). Ancak bu özelgeden, kimsenin hatta vergi dairelerinin bile haberi yok. Tam bir komedi!

Damga Vergisi altı aylık peşin ödendikten sonra kapıcıya fazla mesai ya da ikramiye ödenirse ya da ücretinde artış olursa, yeniden damga vergisi beyannamesi vermek gerekiyor. Bu da ayrı bir komedi!..

Kapıcının ücreti gelir vergisinden müstesna olduğu için, kapıcılardan 62,31 YTL’lik gelir vergisi kesilmiyor. O halde 2,93 YTL’lik damga vergisi de alınmasa, ne olur?

Beyannameyi hem veren hem de alan vergi dairesi açısından, emek ve zaman kaybı ile kırtasiyecilik maliyeti var. Olayın maliyeti, 2,93 YTL’lik vergi gelirinden daha fazla!..

Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 115. maddesinde ‘Tahakkuktan Vazgeçme’başlıklı bir madde var. Buna göre; ikmalen, re’sen veya idarece tarh edilen vergi ve bunlara ilişkin cezaların toplam miktarı 13 YTL’yi aşmazsa ve tahakkukları için yapılacak giderin bu miktardan fazla olacağının tespiti halinde, bu vergi ve cezaların tahakkuklarından vazgeçilebiliyor.

Buna göre, 2,93 YTL damga vergisini beyan etmeyenlerin üzerine gitmeyip, tahakkuktan vazgeçme de sözkonusu olabilir. Damga Vergisinin SSK bildirgesi ile ödenmesi de ayrı bir çözüm olabilir.

Maliye Bakanlığı’nın en kısa zamanda bu konuyu açıklığa kavuşturup, yaşanan komediye son vermesinde yarar var...
Yazarın Tüm Yazıları