Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Başbakanlık’ta ders Ömer Dinçer okumak

Başbakanlık’ta ders Ömer Dinçer okumak
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın en güvenilir kişi olarak Başbakanlık Müsteşarlığı’na getirdiği Prof. Dr. Ömer Dinçer tartışmalı kişiliği kadar ilginç uygulamaları ile de zaman zaman gündeme gelen bir bürokrat.

Dinçer’in, Erdoğan’ın bu güvenine layık olmak için, Başbakanlık’ta ve devlet bürokrasisinde bir aksama olmasın diye işi sıkı tuttuğuna, bu amaçla yeni yöntemler geliştirdiğine sık sık tanık oluyoruz.

Kamu Yönetimi Reform Tasarısı, bu dönemdeki en önemli eseri olan Dinçer, şimdilerde ‘performans kriterleri’ üzerinde yoğunlaşmış durumda.

Dinçer, Başbakanlık çalışanlarını bu kriterlere göre ödüllendirecek.

GERİSİNİ KİTAPLARIMDAN OKUYUN

Yeni uygulama için müsteşar yardımcıları, genel müdürler ve daire başkanlarını toplayan Dinçer, amacını ve hedefini net açıkladı:

‘Sizleri ödüllendirmek istiyorum. Bunun için performans kriterlerine bakacağım. Kriterleri de her birim kendisi belirlesin.’

Bazı birimler için iş kolaydı.

Örneğin, Halkla İlişkiler birimi kolaylıkla, ‘Şu personel, şu kadar mektup okudu, şu kadar yanıt verdi’ diyebilirdi.

Ancak, örneğin Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü, yasa üretme seferberliği mi ilan edecek, yoksa ihtiyaca göre mi hareket edecekti veya Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü ödül almak için elinden geldiğince çok genelge mi yayınlayacaktı?

Bu sorular gündeme gelmedi değil; ama Dinçer kararlı davrandı:

‘Konuyu kavrayamadıysanız, biraz internetten araştırın. O da yetmezse benim kitaplarımda bilgi var; oradan yararlanın. Stratejik Yönetim ve İşletme Politikası’nda aradıklarınızı bulabilirsiniz.’

Dinçer,
toplantıdan sonra piyasada 30 YTL’ye satılan bu kitabını bazı bürokratlara göndererek ilk ödüllendirmesini de yaptı.

Müsteşarın asıl ödülleri ne olacak henüz belli değil; ama Başbakanlık’ta herkesin harıl harıl Dinçer okumakta olduğunu da söylemeliyiz.

VEKALET VEKİLDE

Dinçer
’in bir uygulaması da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile zıtlaşma içerdiği izlenimi veriyor.

Sık sık yurtdışına çıkan Dinçer, OECD toplantısı için gittiği ve önceki gün döndüğü Ürdün gezisi sırasında olduğu gibi vekaleti, ‘en kıdemlisi o’ gerekçesiyle yardımcıları arasından Mustafa Çetin’e bıraktı.

Cumhurbaşkanı’nın olumsuz tavrı nedeniyle, yardımcılığı asaleten değil geçici görevlendirme ile sürdüren Çetin böylece, ‘vekilin vekili’ oluyor.

Oysa Dinçer’in kendisinin getirdiği, Cumhurbaşkanı’nın onayından geçip asaleten ataması yapılan müsteşar yardımcıları da var.

Ayrıca, kıdem esas alındığında ise Danıştay kararı ile aralık sonunda göreve dönen Özgün Ökmen, en kıdemli yardımcı unvanını kazanmış durumda.

Ancak, yargı kararlarına saygılı olduğunu sık sık dile getiren, yenilik yapmakla övünen Dinçer’in, bu alanda bir yeniliğe hazır olmadığı görülüyor.

Dinçer’in, yargı kararı ile dönen bürokratlara eski görevlerini verip vermeyeceği, onları eski dönemlerde olduğu gibi Başbakanlığın ücra bir odasında 09.00-18.00 mesaisine tabi tutup tutmayacağı soruları da devlete bakışı ile yakından ilgili.

Bunu da izlemeye çalışacağız.
Yazarın Tüm Yazıları