Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Baykal karşı cepheyi genişletti

GEÇEN hafta sonu yapılan CHP Olağanüstü Kurultayı, öncesinde Deniz Baykal cephesinden estirilen ‘değişim’, ‘yeni vitrin’ rüzgárlarını boşa çıkaran kurultayların dördüncüsü oldu.

Cumartesi günkü Parti Meclisi (PM) toplantısı bunu bir kez daha kanıtladı.

Değişim rüzgárı, Baykal’ın PM toplantısında yanına iki genç üye alarak görüntü vermesiyle sınırlı kaldı.

Baykal, partinin en etkin organı olan Merkez Yönetim Kurulu’nda kayda değer bir değişikliğe gitmediği gibi, 20 üyeden sadece ikisini kadınlar arasından seçerken, birlikte görüntü verdiği gençliği ise unutmayı yeğledi.

Değişime kapalı olduğunu bir kez daha ortaya koyan Baykal’ın, bu tercihi ile karşısındaki cepheyi genişlettiği görünüyor.

YENİ AYRILIKLAR GELİYOR

CHP kulislerine bakıldığında, bu tablonun, yeni hareketliliklere neden olacağını söylemek kehanet olmasa gerek.

Kurultay Baykal’a, sadece ‘Baykalcı’ delegenin katılımına rağmen PM’ye düşük oyla giren isimleri vitrininden uzaklaştırma cesareti vermedi.

Ancak aynı kurultay, kötü performansına karşın Mustafa Sarıgül’ün aldığı 460 oy nedeniyle CHP’de çok kişiyi de hareketlendirdi.

Bu hareketlilik içinde olanlar arasında, kurultayda desteğini Baykal’dan yana koyan CHP’nin önemli isimleri de var.

Yakın süreçte, bu isimlerle Baykal’ın yollarının ayrılacağı görülecektir.

Daha kurultayın ertesi günü harekete geçen, partiden kopmayı düşünenleri bundan vazgeçiren bu isimler, cumartesi günkü PM seçimleri sonrasında, denizin bittiğine bir kez daha karar verdiler.

PM toplantısında Baykal’ın, olağan kurultayın sonbaharda yapılacağı yönündeki sözleri de ayrışmaya tuz biber ekti.

TEŞKİLAT SAVAŞI BAŞLIYOR

Sarıgül
’e ve Zülfü Livaneli’ye destek veren muhalefeti de içermesi planlanan bu yeni geniş hareket, işi kurultay öncesi süreci kapsayan bir-iki aylık çalışmaya bırakacak gibi değil.

Başta delege seçimleri olmak üzere, ilçe ve il kongrelerinde kıran kırana bir mücadele başlatılacak.

Harekete en büyük desteğin, doğal olarak yeniden seçilememe kuşkusunu hissetmeye başlayacak olan milletvekillerinden gelmesi sürpriz değil.

Genel başkan adaylığı için Baykal’a imza vermeyerek mesafeli tutum alan 70 milletvekiline yarısı kadar ilave olması kimseyi şaşırtmayacak gibi.

Çünkü bir kez daha yinelemeli ki kurultayın mesajları net oldu.

Kurultay, Baykal’ı düşük bir oyla seçerek onun, hem olağan kurultayda desteğini arayacağı arkadaşlarını geri plana çekme hem de muhaliflerine karşı geniş çaplı tasfiye hareketine girişme cesaretini kırdı.

Oysa bu kurultay muhaliflere ise ayrılmama, mücadele etme cesareti verdi.

Süreç şimdilik böyle yürüyor, yürüyecek gibi de.

Hakkari’den İzmit’e gezmeye başlayan Baykal, alışık olunmayan bu performansını sürdürür, muhalefet de meydanı kendisine bırakmazsa CHP’nin 12 Eylül sonrası en popüler, en hareketli dönemine tanık olabiliriz.
Yazarın Tüm Yazıları