Naklen rezalet

Güncelleme Tarihi:

Naklen rezalet
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2005 02:33

13. Olağanüstü Kurultay, CHP’de iç savaşa dönüştü. Tekmeler, tokatlar atıldı, sandalyeler havalarda uçtu, kafalar yarıldı, gözler patladı, kan aktı. Bu görüntüleri 7 televizyon kanalı canlı olarak tüm Türkiye’ye yayınladı.

CHP’nin dün yapılan 13. olağanüstü kurultayında yumruklar konuştu, pet şişeler ve sandalyeler havada uçuştu. Kavga ve gerginliğin sürmesi üzerine kurultay çevik kuvvetin salona girerek delege, basın ve görevliler dışındakileri çıkarmasından sonra devam edebildi. Kurultaydaki kavga görüntüleri yedi televizyon kanalından canlı olarak tüm Türkiye’ye yayınlandı. Kurultay dün Baykal’ın divan başkanlığı seçimi yaptırması ile başladı. Divan başkanlığı seçiminde Baykal’ın adayı İstanbul İl Başkanı Şinasi Öktem, 800’e yakın delegenin oyuyla başkan seçilirken, Sarıgül’ün adayı Kastamonu delegesi Şahap İnce’ye 300 civarında delegenin el kaldırdığı görüldü.

ABD DIŞARI

Baykal
kürsüdeyken Sarıgül’ün etrafındaki taraftarları, ‘İstifa’ diye slogan atarak konuşmasını engellemeye çalıştı. Bir ara gerginlik iyice tırmandı. Baykal ve Sarıgül taraftarları arasında arbede yaşandı. Pet şişeler ve sandalyeler havada uçuştu. Baykal’ı destekleyen partililer de Sarıgül’ü kastederek ‘ABD dışarı’ diye slogan attılar. Baykal’ın konuşması sırasında Sarıgül’ün oğlu Emir Sarıgül’ün de aralarında bulunduğu taraftarları sık sık ‘İstifa’ diye bağırdılar. Baykal, CHP Yüksek Disiplin Kurulu’nda ihraç ettiremediği Sarıgül’ü kurultay kararıyla partiden atmak için Sarıgül hakkındaki rüşvet ve yolsuzluk iddialarını yaklaşık 2.5 saat süreyle elindeki belgeleri de göstererek delegelere anlattı.

POLİS ÇAĞIRDILAR

Baykal’
ın kürsüden ve Sarıgül’ün de oturduğu delege tribününden karşılıklı bağırmaları sırasında salonda yer yer kavgalar yaşandı. Sarıgül’ün çevresindeki taraftarlar ile salondaki Baykal yanlısı CHP Gençlik Kolları üyeleri, karşılıklı şişe ve sandalye fırlattı. Bu sırada kürsüde konuşan Baykal’a da pet şişeler atılması üzerine koruma polisleri ve partililer etrafını sararak korudular. Sarıgül’ün yanındakiler de paltoyla kendisini ve eşini korumaya çalıştılar. Bu kavgalar üzerine divan başkanı Şinasi Öktem güvenliği sağlamak için salon dışındaki güvenlik kuvvetlerini salona davet etti ve Çevik Kuvvet ekipleri salona girerek taraftarlar arasında barikat oluşturdu ve divanı korumaya aldı.

ANONSLA ALKIŞLATTI

Baykal,
Yüksek Disiplin Kurulu’nda yaşanan rüşvet olayını anlatırken rüşveti reddeden Balıkesirli üye Ergün Aydoğan’ı anons ederek salonda alkışlattı. Aydoğan’a rüşvet götürmekle suçlanan üye Cafer Dursun’un adını söylediği sırada ise ‘Hırsız Cafer’ diye slogan atıldı.

Gazeteciler yaralandı

CHP kurultayında yaşanan kavgada gazeteciler de yaralandı. Baykal ve Sarıgül taraftarları arasında çıkan kavgayı görüntülemek isteyen gazetecilerden Zaman Gazetesi foto muhabirleri Mehmet Kaman ve Ali Ünal başlarından yaralandılar. Kaman’ın başına 9 dikiş atıldı.

Başkanı yumrukladı

Divan Başkanı Şinasi Öktem, Baykal’ın sözlerini bitirmesinin ardından kendisine söz verilmeden kürsüye çıkan Sarıgül’ü konuşturmadı. Öktem, Sarıgül’ün aday olarak yapacağı konuşmada iddialara yanıt vermesini istedi. Bunun üzerine milletvekilleri Sefa Sirmen ve Turhan Tüysüz divan başkanının yanına giderek itiraz ettiler. Tartışma uzayınca Tüysüz, Şinasi Öktem’e saldırdı ve bir tokat attı. Araya girenler Tüysüz’ü kürsüden uzaklaştırdılar. Öktem, ‘Bu divana kabadayılık sökmez’ diye bağırdı. Sarıgülcüler ‘Hırsız Şinasi’, Baykalcılar ise ‘Eşkıya dışarı’ diye bağırdılar. Bu tartışmaların ardından Öktem’in çağrısı üzerine polis, delegeler, basın ve görevliler dışında kalan kişileri salondan çıkardı.

Tayvan gibi

CHP Kurultayı, sık sık kavga görüntüleriyle televizyonlara konu olan Tayvan Parlamentosu’nu anımsattı. Baykal, rüşvet skandalını anlatırken Sarıgül taraftarları kürsüye yürümek isteyince sille tokat kavga çıktı. Sandalyeler havalarda uçuştu.

Kurultay karatesi

Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu, dün CHP kurultaylarında alışık olunmayan görüntülere sahne oldu. Delegeler kavga sırasında birbirlerine Uzakdoğu sporlarını tatbik edercesine saldırdılar. Bu sırada partililerden Tuncay Akbaş’ın yüzü kanlar içinde kaldı.

CHP’nin fotoğrafı

CHP, 13. Olağanüstü Kurultayı Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda başladı. Ancak bu kurultayın diğer kurultaylardan farklı yanı, şiddet ağırlıklı anların ortama damgasını vurmasıydı. Ne partinin geleceği, ne ülkenin geleceği konuşuldu; sözü edilen yalnızca iki rakibin birbirlerine sağlamak istedikleri üstünlüktü; tekmeli tokatlı, yumruklu üstelik... Bu partilinin fotoğrafa yansıyan yüzü ise CHP’nin içinde bulunduğu durumu bütün yalınlığıyla sergiliyordu...
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!