Sıfıra en çok Kolin yaklaştı İzmir'i Gazprom'a kaptırmadı

Güncelleme Tarihi:

Sıfıra en çok Kolin yaklaştı İzmiri Gazproma kaptırmadı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2005 01:48

İzmir Şehiriçi Doğalgaz Dağıtımı ihalesinde en düşük teklifi Kolin İnşaat verdi. Rus doğalgaz şirketi Gazprom'dan Çalık ve Polat Enerji'ye kadar 11 şirketin yarıştığı ihaleden kilovatsaat başına 0,012 sent şirket hizmet-amortisman bedeli ile rekor fiyat ortaya çıktı.

Kolin İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Celal Koloğlu, İzmir yatırımını Limak ve Türkerler İnşaat ile birlikte yapacaklarını açıkladı.

İHALELERİN EN BÜYÜĞÜ:

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) 23'üncü şehiriçi doğalgaz dağıtımı ihalesi dün İzmir için yapıldı. Bugüne kadar yapılan en büyük ihale olan İzmir'de, bundan önceki ihalelerde en düşük fiyat olan ve Yalova için verilen 0,031 sent de çok geride kaldı. İhalede ikinci en düşük teklifi 0,028 sent ile Cengiz İnşaat, üçüncü teklifi ise 0,034 sent ile Arsan verdi.

REKABET EDEMEDİLER:

Seramik tesisleri ile gazın yüzde 10'unu kullanacak olan Polat Enerji, 0,038 sent teklifi ile açık eksiltmeye kalamadan ilk turda elendi. Gazprom, Ali Şen ile ortak olduğu Bosphorus ile iddialı biçimde girdiği ihalede 0,049 sent ile gerilerde kaldı. İhalede Çalık 0,055, Nida 0,043, Fernas 0,036, Dodaş 0,067, Aksa 0,037, Palgaz 0,109 sent teklif verdi. Açık eksiltmenin olduğu ikinci tura Kolin, Cengiz ve Arsan kalırken; Cengiz ve Arsan, Kolin İnşaat'ın teklifinin düşüklüğü karşısında yeni teklif veremeden ihaleden çekildiler.

250 MİLYON DOLAR YATIRACAĞIZ:
Eskişehir'in doğalgaz ihalesini daha önce alan Kolin İnşaat'ın Yönetim Kurulu Üyesi Celal Koloğlu, ilk etapta 35 olmak üzere 250 milyon dolar yatırım yapacaklarını söyledi.

İzmir'de 800 milyon metreküp gaz tüketiliyor

EPDK
Başkanı Yusuf Günay da ihale öncesi yaptığı konuşmada, İzmir doğalgaz dağıtımının bağlı ilçe belediyeleri ve Tire ile birlikte toplam 175 adet ilçe, belde ve köyü kapsadığını söyledi. Bölgede 2 milyon 800 bin yurttaşın yaşadığını ve halen bölgedeki sanayi tesislerinde yıllık 800 milyon metreküpün üzerinde doğalgaz tüketildiğini kaydeden Günay, 30 yıl içinde de alandaki nüfusun iki katına çıkacağını vurguladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!