Bu dükkanda müşteriler kedileri miyavlayarak selamlıyor

Kapısında toplanan kedileri görünce ciğerci sanmayın sakın. Beyoğlu Hasnun Galip sokak’taki Simurg Kitabevi burası.

Arkeolojiden edebiyata, politikadan güzel sanatlara kadar her türlü kitabı rahatlıkla bulabileceğiniz bir kitabevi Simurg. Ama kitapları kadar kedileriyle de ünlü. Bekir, Şeker, Tıstıs, Fıstık, Cimcime, Bekiç, Korsan, Teyzoş, Mestan ve Pincik... Birbirinden güzel on kedi, Simurg’un raflarında, bilgisayarın üzerinde müşterileri karşılıyorlar. Haydut, Nauma ve Kamil de bir süre önce ekibe dahildi. Onlar şimdi kayıp. Zaman zaman sokaktan gelip ekibe katılan geçici misafirleri saymazsak on kedi Simurg’un sıcak ortamında keyifli bir hayat sürüyor.

Simurg’un kapısından adım atar atmaz meraklı kedilerin bakışlarıyla karşılaşıyorsunuz. İçeride durmaktan canı sıkıldığı anlaşılan kedilerden biri kapının açılmasını fırsat bilerek sokağa çıkıyor, dışarıda üşüyen başka bir kedi içeri giriyor. Sanki nöbet değiştiriyorlar. İki bölümlü dükkanın içi tam bir kedi evi. Dükkanın her yerindeler. Sayıları on ama sürekli hareket ettikleri için daha fazla kedi varmış hissine kapılıyorsunuz. Bilgisayar ekranının üzerinde yatmaktan keyif alan Şeker’i hesaba katmazsak, Simurg kedileri tombul vücutlarına rağmen oldukça hareketliler.

Dışarıda buz gibi bir hava var. Ara sıra şöyle bir dışarı çıkıp hava alsalar da tercihleri dükkanın iki tarafında yanan katalitik sobaların önü. Bekir, sobanın karşısındaki sandalyeye kurulmuş. Keyfi yerinde, yerini kimseye bırakmaya niyetli değil. Kapı açılınca şöyle hafifçe bir kaykılıp başını çeviriyor, sonra kendi gündemine dönüyor. Birbirleriyle sorunları yok. Öyle miyavlama ve kavga etme gibi alışkanlıkları yok, sakinler.

Konuşulanları anlıyormuşçasına gelenin gidenin arkasından bakıyorlar. Simurg müşterileri de onlara alışmış. Kedilerin varlığından haberdar birkaç müşterinin Simurg’a miyavlayarak girdiğini gördüm. Miyavlayarak kedileri selamlayanlar azınlıkta ancak kedileri şöyle bir okşamadan geçmeyenlerin sayısı fazla.

Cimcime hepsinden meraklı. Not tutarken meraklı gözlerle beni süzüyor. Arada bir ‘Ne yapıyor bu adam?’ dercesine ön ayaklarını kucağıma dayayıp not defterine bakıyor. Rahat durmaya niyetli değil. Bir hamlede kucağıma oturuyor. Kedilerle fazla haşır neşir olmadığım için bu durumda ne yapmam gerektiği hakkında hiçbir fikrim yok. Katalitik sobanın önü Mestan’la Tıstıs’a tahsis edilmiş gibi. Sıcağın önünde yan yatıp dakikalarca sarmaş-dolaş bir vaziyette şakalaşıyorlar. İzlendiklerinin farkına varınca bozuşur gibi yapıp birbirlerine patileriyle vuruyorlar. Coşkun Bey’e ‘Kur mu yapıyorlar?’ diye soruyorum. ‘İkisi de erkek’ diye cevap veriyor.

Sokaktan yabancı bir kedi geldiğinde ev sahipleri olarak yabancının karşısına dikiliyorlar. Yeni misafiri benimseyene kadar Simurg’da miyavlamaların temposu biraz yükseliyor. Muhtemel kavgalar Coşkun Bey’in ya da İbrahim Bey’in müdahalesiyle bertaraf ediliyor. Gündüz arada bir dışarı çıkıp şöyle etrafı kolaçan eden kediler Simurg’un kapanış saatine yakın geri dönüyorlar. Geceyi üst katta kendilerine ayrılan özel bölümde geçiriyorlar. Oldukça özgürler. Kitapların üzerine ve dükkanın içine tuvalet yapma dışında her şeye izinleri var.
Metin YÜKSEL

Kedi ve köpeklerde safra kesesi hastalıkları

Safra kesesi, kedi ve köpeklerde karaciğerin lobları arasında yer alır, küçük bir balona benzer. Safra, vücutta sindirilmemiş yağların sindirimine yardımcı olur. Safra kesesi ve kanallarında meydana gelen hastalıklarda en belirgin işaretler kusma, sarılık ve iştahsızlıktır. Ayrıca ateş ve karın bölgesi ile ilgili şikayetler de oluşabilir

Tıkanmaya bağlı safra yolları hastalıkları, pankreastaki problemin düzelmesi ile ortadan kalkar. Benzer şekilde tümörler ve kanserli dokulardan oluşan şişlikler sonucunda da safra kanalı tıkanabilir. Taşlar da safra kanalını tıkayabilir. Enfeksiyon sebepli rahatsızlıklar enfeksiyonların tedavisi ile ortadan kalkar.

Otomobil çarpması ya da yüksekten düşme gibi fiziksel darbelere bağlı olarak da safra kesesi yırtılabilir. Yırtılmalar, safra yollarının tıkanması veya iltihaplanması sonucunda da oluşabilir. Kesede yırtılma ile ilgili problemlerde erken tanı ve acil müdahale büyük önem taşır. Yırtılma durumlarında ise kısa sürede yapılacak cerrahi müdahale ile kedi ve köpeğinizin sağlığı düzelir.

Hayalleri hayvan çiftliği kurmak

Beyoğlu’nda on üç yıl önce açılan Simurg Kitabevi’nin sahipleri İbrahim Yılmaz (45), Coşkun Yılmaz (39) ve Mehmet Şahin Yılmaz (35) kardeşler. Üç kardeşin ortak tutkusu kediler ve kitaplar. Bu tutkularını ortanca kardeş Coşkun Yılmaz (sağda) anlattı.

n Herkes bir iki kediyle baş edemezken siz dükkanınızda ondan fazla kedi besliyorsunuz. Nereden geliyor bu kedi sevgisi?

- Bizdeki hayvan sevgisi çocukluktan gelen bir duygu. Kedilerle köpeklerle, kuşlarla büyüdük. Evimizde her zaman hayvan oldu. Şimdi de kitabevinde besliyoruz.

n Zor olmuyor mu?

- Bize bir zorluğu yok. Kendi hallerinde yaşıyorlar dükkanın içinde. Biz sadece mamalarını hazırlıyoruz. Bazıları kedilerin zor hayvanlar olduğunu düşünür. Çok sevimliler.

n Yavruladıkları zaman ne yapıyorsunuz?

- Başlangıçta sayıları azdı. Birkaç tanesinin yavrulamasına izin verdik. Baktık ki baş edilecek gibi değil, hepsini kısırlaştırdık. Böyle bir sorunumuz yok şimdi.

n Müşterilerden rahatsızlık duyanlar olmuyor mu?

- Olmaz olur mu? Kediler çoğaldıktan sonra her iki müşterimizden biri gelmez oldu. Ama ne yapalım onların tercihi. Kedilerin bu açıdan bize zararı oldu ama genel olarak müşterilerimiz kedilerden hoşnut.

n Masrafları çok mu?

- Kuru mama veriyoruz. Haftada birkaç gün tavuk ciğeri yediriyoruz. Bazen makarna pişiriyoruz. Buraya kattıkları güzelliğin yanında o kadar masrafın sözü de olmaz.

n Size kedisini bırakmak isteyen ya da sizin kedilerinizden sahiplenmek isteyen olmuyor mu?

- Kedisini bırakmak isteyen oluyor ama bizim kedilerden sahiplenmek isteyen çıkmadı bugüne kadar.

n Evinizde hayvan besliyor musunuz?

- Tabii ki. Hepimizin evlerinde de kedileri var. En büyük hayalimiz, paramız olursa büyük bir hayvan çiftliği kurmak. Kedilerin, köpeklerin rahatça yaşadığı bir ortam yapmak.

Türkiye Hayvan Hakları Platformu kuruldu

Aralarında Müjde Ar, Ercan Karakaş, Halit Refiğ, Umut Oran ve Haluk Şahin’in bulunduğu bir grup gazeteci, sanatçı ve işadamı ‘Türkiye Hayvan Hakları Platformu’nu kurdu. Koordinatörlüğünü hayvan hakları savunucusu Ayfer Uzunoğulları’nın yaptığı platformun ilk toplantısında katılımcılar, canlıların tümünün haklarına saygılı olunması gerektiğinde hemfikir oldular. Platform, ilk toplantı sonunda bir deklarasyon hazırlama, hayvan hakları konusunda bilgilendirici yayın çıkartma ve Kurban Bayramı için Avrupa Birliği’nden (AB) gözlemci talep etme kararı aldı.

Platform kurucuları, televizyonlarda ve gazetelerde yayınlanmak üzere çeşitli duyuru ve ilanlar hazırlayacaklar. Platform üyesi TÜYAP Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu’nun önerisi ile doğa ve hayvan hakları üzerine bir kitap basılması da kararlaştırıldı.

Toplantıda, yürürlüğe giren ‘Hayvanları Koruma Yasası’nın bir ‘AB makyajı’ olmaktan çıkarılması yönünde gerekli adımların atılması amacıyla görevlendirmeler de yapıldı. Üyeler önümüzdeki günlerde hayvan hakları alanında bilgilendirici yayınların çoğalması amacıyla gazete ve televizyon yöneticileri ile görüşmeler yapacak.

Platformun; Almanya, İngiltere, Hollanda ve Amerika Birleşik Devletleri’nde de temsilcileri bulunuyor.

Türkiye Hayvan Hakları Platformu ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için www.hayvanhaklariplatformu.org adresini ziyaret edebilirsiniz.

Pako pano

3 yaşındaki dişi Golden Retriever Goldie, 6 Ocak’ta Ankara’da kayboldu. Bulana ödül verilecektir. (0312) 842 61 32; (0312) 428 26 33; (0312) 215 15 55; (0532) 740 08 55.

n İstanbul Caddebostan sahil yolunda 1 yaşına yakın erkek Golden Retriever buldum. Bal rengi köpeğin kahverengi deri tasması var. Ailesinden haber bekliyorum. (0532) 296 37 41.

n Max 4.5 yaşında bir erkek Golden Retriever ve kendisine iyi bakacak yeni bir aile arıyor. (0212) 343 57 71.

n Ben Zuzu, ismimi aldığım kuzu gibi bembeyazım. Old English Sheepdog ve Bobtail ırklarından kırma bir köpeğim. Dişiyim ve 1 yaş civarındayım. Kendime yeni bir aile arıyorum. (0532) 274 78 18; (0555) 339 92 92.

n 4.5 yaşındaki Rottweiler köpeğim Tomy’yi 15 Aralık’ta Florya’da çaldılar. O benim kardeşim gibiydi. Görenler lütfen (0212) 662 18 86 98 ve (0532) 443 87 10 numaralı telefonlardan beni arasın.

n Çoban kırması ve Kangal kırması 2 yavru köpeğe yuva arıyoruz. (0216) 356 35 16.

n 3 aylık erkek kedi Barny’yi evinize almak ister misiniz? (0216) 567 44 25.

n 6 aylık dişi Pointer melezi Daisy, 6 aylık erkek Pointer melezi Oğluş, 6 aylık dişi Çoban melezi Şeker, 4 aylık dişi fino Bebek ve 2 aylık dişi Pointer kırması Bebiş kendilerini sahiplenecek aileler bekliyor. (0533) 666 33 20.
Yazarın Tüm Yazıları