Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

CHP’de asıl çatışma merkezde

YAKLAŞAN CHP Kurultayı’nda, muhalefetin birleşememesi nedeniyle ‘Gitsin’ sinerjisinin yarattığı büyük dalgaya rağmen Deniz Baykal’ın, delegeden bir kez daha onay alması güçlü olasılık.

Bu olasılığı gören Baykal’ın, şimdi hedefini, kendisinin büyüttüğü; ancak iyi yönetemediği görülen son krizden aldığı yara berenin sayısını azaltmaya yönelttiği bilgileri geliyor.

Çünkü, kendisini destekleyen arkadaşlarından Baykal’a, ‘Artık bu yönetimi değiştir’ baskısı, ilk kez bu kadar güçlü bir şekilde yapılıyor.

Hedefteki ilk iki ismin de Genel Sekreter Önder Sav ile Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem olduğunu belirtmeye gerek dahi yok.

SAV’IN BİLGİSİ DAHİLİNDE

Baykal
’ın yönetimde olmayan arkadaşları, ‘Her şeyin altında o var’ inancı ve şu gerekçelerle Sav’ı hedef haline getirmiş durumdalar:

Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyesi Cafer Dursun’un, Cumhuriyet’ten Miyase İlknur’a Sarıgül’ü çıkaranlar arasında Sav da var’ demesi, Sarıgül’ün miting düzenleme kararını açıkladıktan sonra, CHP Genel Sekreterliği tarafından uyarılmaması kuşkular doğuruyor.

Bu arada Sav’ın, bir milletvekilinin, ‘Tüzüğün 70’inci maddesine göre belediye başkanı miting yapamaz, uyarın’ demesini es geçerken, Sarıgül’ün de ‘Tüzük açık, ipini çekiyorsun’ sözleriyle kendisini uyaran iki milletvekiline, ‘Yaptığım ve yapacağım bütün eylemlerle ilgili Genel Sekreter’e bilgi verir öyle yaparım’ yanıtı vermesi dikkat çekici bulunuyor.

Sarıgül’ün, YDK’da, ‘Yaptıklarım tüzüğe aykırı olsaydı, tek bir uyarı dahi almaz mıydım?’ şeklindeki savunması da iddialara tuz biber ekiyor.

Türkiye’nin en iyi hukukçuları arasında yer alan Sav’ın hazırladığı dosyalarla CHP’den ihraç edilen 3 milletvekili ve eski Genel Sekreter Ertuğrul Günay’ın yargı kararıyla partiye dönmeleri, Sarıgül’ün ihraç talebinin ise YDK’dan geçmemesi de manidar bulunuyor.

CHP’DE DE TSUNAMİ OLUR

Sav
’la ilgili tespitlerde, Sarıgül’ün Mersin mitingine katıldığı için disipline sevk edilen İstanbul Milletvekili Hasan Aydın’ın, Baykal’ın önünde, Parti Meclisi toplantısında anlattıkları da öne çıkıyor.

Aydın, daha sonra TBMM Grup toplantısında da yinelediği konuşmasında, Önder Bey, bizi toplayıp, ‘Baykal ve ekibi gitmediği sürece bu partide başarılı olamayız’ diyen siz değil miydiniz ki, şimdi bizi disipline havale ediyorsunuz? Daha önce de tüzük değişikliğine karşı çıkmaya birlikte karar vermedik mi?’ diye çıkışıyor.

Sav’ın bu soruları yanıtsız bırakması Baykal’ın dikkatini çekiyor; ancak o, diğer arkadaşlarını da hayrete düşüren bir sessizliği tercih ediyor.

İşte şimdi Baykal’ın bu sessizliğini bozacak girişimler sürüyor.

Girişimler zaman zaman Sav’la kavga eden, yerel seçimlerde küsüp az çalışan, Baykal’ın gönülsüzlüğü bir kenara CHP’nin atalet içine girmesinin ana sebebi görülen Eşref Erdem’in tasfiyesini de içerdiğini belirtmeli.

CHP’liler, AKP il başkanlarının, belediye başkanlarının, milletvekillerinin düzenli aralıklarla toplanıp eğitimden geçirilirken, CHP’nin Genel Başkanı’nın az, Genel Sekreter’in ise hiç gezmemesine; bu iki ismin TBMM Grup toplantılarının basına kapalı bölümüne ilgi göstermemesine içerliyorlar ve bu tablonun değişmesini istiyorlar.

Tablonun kurultay sonrası da değişmemesi halinde ne mi olur?

Yanıtı Baykal’ın da çok güvendiğine emin olduğumuz bir arkadaşı veriyor:

‘Bizde de deniz var; bir tsunami de CHP’de olur.’
Yazarın Tüm Yazıları